- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja Wifi calling w Pixel 8 Pro / 7 Pro
Udało mi się skonfigurować czysty Pixel 8 Pro tak, że działa Wifi calling. Instrukcja dla potomnych:
1. W ustawieniach karty SIM dodajemy nowy apn z konfiguracją dla IMS (screeny poniżej).
- Uwaga1: Ważna jest wielkość znaków.
- Uwaga2: APN po zapisaniu nie jest widoczny w na liście.
2. Następnie trzeba włączyć Wifi calling dla karty sim.
- "Odsłaniamy" ustawienia z wykorzystaniem Pixel IMS i Shizuku wg instrukcji: https://github.com/kyujin-cho/pixel-volte-patch/blob/main/README.en.md
- Włączamy w ustawieniach karty SIM Wifi calling
- Restartujemy telefon Jeśli wszystko się powiedzie podczas dzwonienia powinien pojawić się symbol wifi koło adresata.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja APN w Pixel 8 Pro pod Wifi calling
Dzięki 🙂
Czy po wpisaniu kodu *#*#4636#*#* masz informację że WiFi Calling działa ? A VoLTE ? (Informacje o telefonie, w przypadku dwóch kart SIM wybrać z listy Phone 0 lub Phone 1, trzy kropki, stan usług IMS)
Czy ten APN jest widoczny pod dodaniu ?
Czy w opcjach SIM pojawiają się suwaki włączające WiFi Calling i VoLTE ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dorzucę kilka ważnych punktów:
- Na Pixel 7 Pro też działa
- Po dodaniu apn NIE JEST on widoczny (to jest systemowy apn)
- Testowane na wersji Android 14 (najnowszej na stan aktualny).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zbyniunapisał(-a)Dzięki 🙂
Czy po wpisaniu kodu *#*#4636#*#* masz informację że WiFi Calling działa ? A VoLTE ? (Informacje o telefonie, w przypadku dwóch kart SIM wybrać z listy Phone 0 lub Phone 1, trzy kropki, stan usług IMS)
Czy ten APN jest widoczny pod dodaniu ?
Czy w opcjach SIM pojawiają się suwaki włączające WiFi Calling i VoLTE ?
- Jest dostępne albo jedno albo drugie. W zależności od dostępności wifi. Nie może być dostępne jednocześnie VoLTE i VoWIFI. (Albo połączenia idą przez WiFi albo przez LTE)
- Apn nie jest widoczny po dodaniu.
- Konfiguracja APN nie ma wpływu na suwaki. Ich widoczność trzeba "odsłonić" w Pixel IMS, odsyłam do instrukcji -> https://github.com/kyujin-cho/pixel-volte-patch/blob/main/README.en.md
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Heh, dzięki, działa na Pixel 8 Pro.
Choć tak jak pisałem w innym wątku menu serwisowe (*#*#4636#*#*) mówi u mnie, że VoLTE jest aktywne na tym telefonie choć nie ma tego suwaka w menu karty SIM, tak jakby było zawsze włączone. A w Pixel IMS nie widzę opcji pokazania suwaka VoLTE. Pixel IMS zresztą twierdzi, że telefon wspiera VoLTE w Orange... Dla odmiany suwak VoLTE się pojawia w ustawieniach SIM T-Mobile i to nawet jeszcze przed zapodaniem tego patcha.
Co do WiFi Calling - po zapodaniu patcha w opcjach SIM pojawia się opcja WiFi Calling i można to włączyć. Oczywiście jak mówiłeś siłą rzeczy wyłącza to VoLTE - nie mogą działać na raz. VoLTE wraca gdy zniknie zasięg WiFi.
Pytanie: skąd wiedzieć, że WiFi Calling jest aktywny ? Oczywiście widać to w menu serwisowym ale czy da się coś zrobić, żeby była jakaś ikona na pasku powiadomień, tak jak miałem to w S22+ ? Zaznaczyłem w Pixel IMS opcję "Show VoWiFi icon" ale nic to nie dało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włącz te opcje w `Pixel IMS`
Po tej zmianie w górnym menu będzie wyświetlać się status sieci "Orange - Połączenie przez wi-fi"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Informacyjnie, grudniowa aktualizacja Androida 14 dla Pixeli 8 (Pro) ma w sobie nowy plik konfiguracyjny Orange datowany na 27 września i WoWiFi działa już "out of the box", bez konieczności wykonywania ww. procedury.
Być może dotyczy to też starszych Pixeli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@GetoX dzięki Twojej metodzie, zaczęło działać WiFi Calling na moim Meizu 20 Pro. Czyli telefonie, totalnie nie certyfikowanym przez Orange. Dziękuję. Screeny poniżej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy nadal działa Wifi Calling na Pixelu 8 Pro?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pixel 8, karty Orange i nju. Obydwie nie działają.
Innych operatorów śmigają jak się patrzy
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »