Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jedna ulica, jedna firma instalacyjna, KPO kontra Światłowód Inwestycje.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 57
  • 0

W mojej miejscowości zaistniała dość kuriozalna sytuacja. Na jednej z ulic światłowód został doprowadzony do każdego domu, w tym również do mojego. Część mieszkańców już znalazła się w zasięgu operatorów i rozpoczęto ich podłączanie (realizacja ze środków własnych SI). Niestety druga grupa, w tym ja, których infrastruktura została zrealizowana w ramach KPO, wciąż nie ma takiej możliwości. Czy ktoś wie jak długo to się może ciągnąć. Dzwoniłem do lokalnego opiekuna z Orange (telefon ze szkrzynki światłowodowej) i też nic nie wie.

11 ODPOW. 11

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 963
  • 4005
  • 19

To nie jest kuriozalna sytuacja, a normalna. W zasadzie nikt z nas nie poda Ci daty. Papierologia, odbiór inwestycji zawsze chwilę trwają.  W sumie nie wiadomo, czy w ogóle prace zostały zakończone. Sam światłowód to nie tylko przewód koło obsesji.Z tego co zauważyłem, to SI faktycznie szybko działa, względem innych hurtowych operatorów.

Cierpliwości...

• 12
  • 57
  • 0

Normalność to taki bałagan? Jeden budynek bliźniak, jedna skrzynka. Wpisujesz „Ulica nr 3” – zamawiasz, gotowe. Wpisujesz „Ulica nr 4” (ten sam budynek, tylko inny lokal) – o nie, to już nie gotowe, bo KPO. 😀

Zły jestem, ponieważ płace horendalne stawki za kiepski internet radiowy i wciąż nie mogę się go pozbyć. Więc jeszcze cały Luty i cały Marzec muszę tam płacić (i oby nie dłużej...).

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 963
  • 4005
  • 19

Zdecydowanie Cie rozumiem, ale z tego co piszesz, to przyłącze masz pewne, ... kwestia czasu. Naprawdę jest wiele miejsc, gdzie nawet nie ma planów na szybki internet. Troszkę cierpliwości.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 366
  • 1451
  • 6

@jarek_o  w tych projektach " nigdy nikt nic nie wie" , ale na własnym przykładzie się przekonałem, że warto było czekać. Z tego co piszesz sytuacja jest rozwojowa więc wszystko idzie w dobrym kierunku.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1303
  • 3158
  • 31

@jarek_onapisał(-a)

Normalność to taki bałagan? Jeden budynek bliźniak, jedna skrzynka. Wpisujesz „Ulica nr 3” – zamawiasz, gotowe. Wpisujesz „Ulica nr 4” (ten sam budynek, tylko inny lokal) – o nie, to już nie gotowe, bo KPO. 😀

ale to nie jest bałagan. 
adres z nr 3 został wybudowany przez SI ze srodkow wlasnych a nr 4 w ramach KPO. to są dwie niezalezne inwestycje. jedna jest gotowa a druga nie. 
nawet jezeli buduje to Orange to i tak musi to byc robione z dwoch sieci.

• 12
  • 57
  • 0

Ale to przyszła jedna firma i całość tego zrobiła za jednym razem. Ci z SI mają już działający Internet.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2182
  • 6301
  • 205

@jarek_onapisał(-a)

Ale to przyszła jedna firma i całość tego zrobiła za jednym razem. Ci z SI mają już działający Internet.

Bo podwykonawca ten sam,a róznie adresy były kwalifikowane do projektu. To naprawde już tuż tuż, może być to kwestia nawet kilku dni.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14625
  • 60175
  • 739

@jarek_o  sytuacja mnie osobiście nie dziwi, choć nie uważam że to jest ok.

Takich jak kraj długi i szeroki wiele...

Inwestycje różne, wykonawca jeden. 

To i tak super, że się SI ogarnął i przy adresach wybiórczo podanych z KPO zrobił swoje uzupełniając te z bazy KPO 

Naprawdę macie szczęście, że udało się to zgrać. To wyjątek ...

Kolejna sprawa, projekty.SI na swoim podwórku, aby adresy oddać do użytku i kasę za inwestycje przytulić, popchnęło do przodu w odbiorach...re prawdopodobnie były równorzędne z odbiorami dla KPO, bo po co dwa razy jeździć? No, przynajmniej blisko siebie terminowo, bo komisje mogły być przy projektach inne.

Poza tym zamknięcie wewnętrznego projektu i oddanie własnych adresów do sprzedaży odbywa się wewnatrz jednej organizacji, a oddanie projektu KPO wymaga zatwierdzenia organizacji rządowych ( hihihi) i obowiązkowego czasu karencji dla wiadomości do wszystkich operatorów..takie dookoła Macieju.. 

KPO jest dla wszystkich Operatorów, Inwestycja SI tylko dla Orange...lub przeważnie..

Stąd różnice w terminach oddania do użytku, bo dla KPO jest więcej papierologii i szerszy zakres projektu i obiegu dokumentów niż dla wewnętrznego SI-Orange 

Jak dla mnie, proste, choć kontrowersyjne 

• 12
  • 57
  • 0

@agat13napisał(-a)

@jarek_o  sytuacja mnie osobiście nie dziwi, choć nie uważam że to jest ok.

Takich jak kraj długi i szeroki wiele...

Inwestycje różne, wykonawca jeden. 

To i tak super, że się SI ogarnął i przy adresach wybiórczo podanych z KPO zrobił swoje uzupełniając te z bazy KPO 

Naprawdę macie szczęście, że udało się to zgrać. To wyjątek ...

Kolejna sprawa, projekty.SI na swoim podwórku, aby adresy oddać do użytku i kasę za inwestycje przytulić, popchnęło do przodu w odbiorach...re prawdopodobnie były równorzędne z odbiorami dla KPO, bo po co dwa razy jeździć? No, przynajmniej blisko siebie terminowo, bo komisje mogły być przy projektach inne.

Poza tym zamknięcie wewnętrznego projektu i oddanie własnych adresów do sprzedaży odbywa się wewnatrz jednej organizacji, a oddanie projektu KPO wymaga zatwierdzenia organizacji rządowych ( hihihi) i obowiązkowego czasu karencji dla wiadomości do wszystkich operatorów..takie dookoła Macieju.. 

KPO jest dla wszystkich Operatorów, Inwestycja SI tylko dla Orange...lub przeważnie..

Tutaj KPO jest Orangowy i stanowi 20% puli. Aktywne adresy SI są na internet.gov.pl oferowane wielu operatorów. Jedyny plus, zw biorąc orange nie bedzie 4.99zl za zewnętrzna infre, no ale już 140zl w plecy za 40/10 radio za marzec bedzie bo kie wypowiem dziś;(