- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak jest ze zmianą z miedzi na światłowód? Czy będzie kabel w ziemi zastąpiony na światłowód?
Odbiegając od tematu.
Korzystając z okazji,że tylu tu pomocnych użytkowników chciałbym zapytać jak wygląda sprawa ciągnięcia światłowodu ziemią, gdy już mamy kabel miedziany i była tam usługa orange/neostrada,ale zrezygnowałem z tego ze względu na słaby upload.
Czy ten kabel miedziany jest zastępowany światłowodem?
Rozumiem,że bez mojej zgody nikt nie będzie mi rył w ogrodzie nawet jeśli ktoś kiedyś dał zgodę na kabel miedziany?
Z całą pewnością wkopany w ziemię jest peszel a na budynku mam małą skrzynkę (rozdzielnia?) i nie chciałbym by teraz ktoś rył mi w ogrodzie i szpecił elewację tym bardziej,że kabel przebiega przez środek działki i być może jest on przeznaczony dla całego budynku.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak jest ze zmianą z miedzi na światłowód? Czy będzie kabel w ziemi zastąpiony na światłowód?
@Tomiii jeśli w okolicy nie ma słupów i dotychczas kable idą ziemia, to i światłowód będzie. Jest to osobna instalacja i miedź zostaje w ziemi.
Jeśli się nie zgodzisz na kopanie, nikt na siłę nie będzie kopał, ale i kable nie doprowadzą. Peszel to za mało. To na zdjęciu dziwny ten kabel, niebieski...
Jeśli w domu jest kilka lokali, to i kabel będzie miał wiele włókien i rozejście np. na klatce schodowej czy elewacji (punkt dystrybucji OPP w puszce).
Pamiętaj, że to Ty chcesz zmian i szybkiego netu, a nie operator... Warto przemyśleć jak pozwolić na przeprowadzenie kabla, co ustawisz z technikami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak,wszystkie kable są puszczane ziemią i ten powyższy kabel to telekomunikacyjny.
Przed ogrodzeniem jest studzienka.
Kabel jest naniesiony na mapie.
Zadaję pytanie wcześniej bo osobiście raczej nie będę na miejscu by coś ustalać a jakieś ustalenia przekażę sąsiadowi.
Jeśli technik zgodzi się na przesunięcie kabla na skraj ogrodzenia to ok,niech sobie kopią i kładą kable na elewacji.
W obecnej formie wątpię by ktokolwiek w mojej sytuacji zgodził się na położenie kabli szpecąc i niszcząc elewację/odwodnienie.
I akurat w tym przypadku nie potrzebuję zmian,ale nie ma zamiaru utrudniać sąsiadom 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii nie muszą zachowywać istniejącej trasy. Mogą zrobić to według wskazówek klientów i wytyczyć nowy przebieg. Kwestia dogadania. Masz zdanie w tej sprawie, a technicy nic bez zgody nie zrobią
Po elewacji muszą kabel puścić, bo jakoś do lokalu trzeba z ziemi wyjść...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz rację,ale lepiej zrobić to w miejscu mniej widocznym niż tak na samym środku/widoku.
Jakieś 3-4m w bok mam miejsce na skrzynkę a obok rynnę,więc obok mógłbym przygotować listwy na przewody-byłoby estetycznie i każdy byłby zadowolony😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii to tak zrób, dogadaj się z technikami na właśnie taką trasę. Nie powinni mieć obiekcji, skoro to lepsze dla estetyki wykonania instalacji
To Ty ustalasz po części reguły gry
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jeszcze z takim "Januszowym" pytaniem.
Jeśli orange pobiera opłatę 20zł za udostępnienie łącza w domku 1-rodzinnym to czy i ja nie powinienem pobierać opłaty za udostępnienie ziemi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii Nie. To TY chcesz net, a nie operator i to niestety ON narzuca reguły
Możesz targować ofertę, a nie elementy instalacji..masz domek, płacisz, choć czasem tej opłaty nie naliczają ( sprawdź ofertę)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak,jeśli ciągnę dla siebie kabel to się zgodzę,ale jeśli wykorzystują moją część ziemi/elewacji by dociągnąć światłowód do 3 innych mieszkań to chyba tak nie powinno wyglądać jak piszesz?
Tym bardziej,że te 2 nieszkania to jest już inna działka i według księgi wieczystej jest to oddzielny budynek (chociaż faktycznie to jeden budynek).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli to są różne adresy to instalacja nie będzie instalacją w domku jednorodzinnym. Jeśli to nie dla ciebie ta instalacja, to czemu się martwisz?
Między instalacją światłowodową a miedzianą nie ma żadnego związku. To jest zupełnie inna, odrębna instalacja. Kable miedziane nigdy nie są wykopywane, co najwyżej przestaje się świadczyć na nich usługi.
- « Poprzedni
- Następny »