- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Inwestycja światłowodowa na tych samych adresach zarówno z KPO jak i ze środków własnych ŚI
Sprawdziłem u siebie w rejonie pobieżnie projekty w realizacji/budowie/planowane i jak wcześniej jeden adres miał dwa projekty (1000Mb i 5000Mb) tak teraz ma tylko jeden.
Sprawdziłem na stronie gov.
Luknij jak to wygląda teraz u Ciebie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Inwestycja światłowodowa na tych samych adresach zarówno z KPO jak i ze środków własnych ŚI
U mnie wycofał się PSO...nie ma 5000...
Mam przeczucie że nie podpiszą umow
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PŚO, jak w dużej części wcześniej Orange, pousuwało adresy projektowe z listy inwestycji własnych. U mnie na ulicy "do 5000Mb/s" zostało tylko na adresie, który się nie załapał na projekt. W gminie miasto Gdańsk w zasadzie zadeklarowali podłączenie na praktycznie wszystkich adresach poza projektowymi.
Nic to nie znaczy jak dla mnie, ot, porządki w bazie.
BTW. Jest pierwszy operator obcy na sieci PŚO - bez zaskoczenia, jest to T-Mobile. To kiedy Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
na internet.gov.pl pokazuje mi dla mojej lokalizacji: Zgodnie z przepisami prawa, nazwa przedsiębiorcy jest ukryta. Jak sprawdzić kto będzie realizował inwestycję? Pozdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie da się tego sprawdzić, można sprawdzać u poszczególnych operatorów otwarcie podających planowane zasięgi (ŚI, PŚO) lub wnioskować po danych, ruchach operatorów w danej lokalizacji itd. Jedynie PŚO łatwo zidentyfikować, bo oni deklarują "do 5000Mb/s", co jest dość nietypową, niewynikającą z uwarunkowań technicznych wartością (w praktyce XGS-PON umożliwia świadczenie usług >8Gb/s) i nikt inny takiej wartości nie deklaruje. Ale operatorzy kopiują swoje marketingowe zagrania i to się może za jakiś czas zmienić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pikerplnapisał(-a) Jedynie PŚO łatwo zidentyfikować, bo oni deklarują "do 5000Mb/s"
Chyba nie tylko oni,ponieważ w moim regionie też są plany na 5000Mb a w planach PŚO tego nie widzę.
Albo tylko oni,ale nie udostępniają jeszcze tak odległych planów (na 2026r) na swoich stronach😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oni wrzucają całe gminy do SIDUSIS'a, więc deklarują praktycznie wszystko jak leci - zauważyłem, że u mnie w okolicy zadeklarowali nawet budynek, którego z 15 lat już nie ma. Na swojej stronie te plany już mają znacznie realniejsze.
To usuwanie adresów z SIDUSIS może mieć też związek z tym, że UKE im kazało posprzątać, bo się połapali.
PS. Jaki inny operator deklaruje 5Gb/s? Inea deklaruje 10Gb/s, żadnego innego, dużego gracza z XGS-PONem nie kojarzę (Orange dalej wstawia 1000Mb/s).
PS. Termin na ostatni dzień grudnia 2026 jest też strategiczny, bo krótszy, niż trzy lata od daty deklaracji przez operatora wyklucza dofinansowanie danego adresu. To też nie jest jakoś bardzo wiążąca data.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kolejna tura umów została zawarta z następującymi Ostatecznym odbiorcami wsparcia:
- Nexera Sp. z o.o.
- Asta-Net S.A.
- Fastar Sp. z o.o.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadal żadnego dużego gracza.
Ale mamy jeszcze 13 dni.
Może będzie któregoś dnia ogłoszenie że wszystkie umowy zostały hurtem podpisane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No nie no, Nexera to akurat jest duży gracz. Trzeci największy w Polsce operator hurtowy, pod względem zasięgu sieci też to będzie TOP5 w Polsce. Coś się ruszyło, skoro Nexera podpisała ostatnio kilka umów, z obu konkursów naraz.