Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Internet przez LTE, ale nie przez LTE+

ROZWIĄZANE
Hotelarz
Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

► Temat został przeniesiony z kategorii Na kartę - Moderator Wiktor ◄

Posiadam telefon Samsung Galaxy S7. Łącząc się z Internetem posługując się pakietem danych jestem łączony przez LTE+. Czy Jest możliwość skorzystania z samego LTE? Często miewam problemy przy połączeniu wynikające  z zasięgu. Chciałbym tego uniknąć, bo przy połączeniu o niższej prędkości, tj. 3G takich problemów nie mam.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
moherowyberet
Pracuję w Orange
Solution

Skoro 3G Ci pasuje przestaw w sieciach komórkowych tryb pracy sieci na tylko 3G

a jak będziesz w innej lokalizacji przywróć 4G żeby sprawdzić czy będzie to samo, może to faktycznie lezy w telefonie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15
Anonim
Nie dotyczy

@HotelarzLTE+ to oznacza że łączysz się przez adresacją pasm. 

Hotelarz

To może inaczej. Łącząc się z 3G mogę przeglądać Internet bez problemu - wolniej, bo wolniej, ale mogę. Przy LTE+ czasami bywa to niemożliwe. Strony się ładują, ale ostatecznie nic się nie wczytuje. To nie problem zasięgu - korzystam z internetu mobilnego w centrum Krakowa. Gdzie szukać przyczyny?

Anonim
Nie dotyczy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Może jest jakiś problem z działaniem sieci możesz zgłosić problem https://www.orange.pl/view/mapazasiegu

na samym dole masz link.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Kraków to miasto eko-maniaków. Najmniejsze moce mają nadajniki. Więc "taki mamy klimat".

Co do pierwszego wpisu: Twój telefon nie ma w standardzie możliwości wyłączenia agregacji pasm i odbierania jednego. Możesz jedynie sterować zakresem (4G/3G/2G).
Hotelarz

Ratowałoby mnie już to, że korzystałbym "ze standardowej prędkości" LTE (której i tak w sumie w pełni nie wykorzystuję). Czy jest szansa, że operator Orange jest w stanie wyłączyć taką usługę i pozostawić aktywną tylko podstawową wersję LTE?

benny_b
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Nie, bo to jest zależne od telefonu. Jeśli ma taką opcję to jest automatycznie aktywna dla konkretnych kombinacji pasm. Poza tym wtedy i tak Twoim podstawowym pasmem byłoby to samo, które jest w LTE+, więc nie zrobiłoby Ci to różnicy albo pogorszyło sprawę, ale na pewno nie poprawiło. Problem wynika pewnie ze zbyt słabego sygnału LTE (istotne bardzo dla uploadu).
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

@Hotelarz: nie wydaje mi się racjonalność takich rozwiązać. Możesz to być też jakaś usterka anteny w aparacie telefonicznym. A ten problem jest w różnych lokalizacjach?
Hotelarz

@Piotrekk85 - nie miałem za bardzo możliwości testować tego rozwiązania poza miastem. Największy problem napotykam w jakimś budynku, gdy mam z reguły 2/4 lub 3/4 "kreski zasięgu". Wówczas bardzo ciężko o wczytanie strony mimo, że przy 3G telefon daje sobie radę.

Mogę jakoś sprawdzić, czy problemem jest antena w telefonie?

Z innej beczki. Czy to normalne, że będąc w domu moje statystyki antenowe to -111 dBm i 1 ASU? Przypominam, że mieszkam w Krakowie, gdzie wydawać by się mogło nie powinno być problemu z zasięgiem, w szczególności mając antenę Orange w odległości 500-600 metrów od domu. Gdybym nie korzystał z WiFi Calling - nie byłoby ze mną kontaktu.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Jakbyś nie był w Krakowie, to napisałbym że to nie normalne.

A poruszasz się po mieście, po różnych dzielnicach, wszędzie jest tak samo?