Nie można wyświetlić tego widżeta.

Internet światłowodowy czy kiedykolwiek będzie

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 168
  • 494
  • 2

@marder 

To jest wioska,więc nikt raczej nie patrzy czy to budynek jedno czy wielorodzinny bo co parę domów tak jest.

Niestety na ten moment ja nie jestem w stanie wytłumaczyć dlaczego jest tak a nie inaczej.

Przez ten błąd budynek nie jest też wpisany do następnego projektu,także czas najwyższy to wyjaśnić.

Budynek posiada 5 mieszkań i też tyle kabli jest wyciągniętych i ponumerowanych także w projekcie musiało być to uwzględnione.

Nie wiem kto tak to zaprojektował,ale wiem,że w trakcie tych robót była zgoda na podciągnięcie kabli do piwnicy-nie zrobili tego.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2758
  • 10136
  • 53

Osobiście nie widziałem ani nie słyszałem aby w ten sposób czyli pięć osobnych kabli wieszać do okien bloku wielorodzinnego. Taka radosna twórczość była w PRLu. Teraz wytyczne dla projektantów wyraźnie mówią jak ma być zasilony budynek wielorodzinny. Coś musi być na rzeczy skoro przygotowali kable a adres nie jest dostępny sprzedażowo. Może czekają na firmę która tą partyzantkę zrobiła aby to dokończyć lub przebudować.

• 168
  • 494
  • 2

@marder 

Radosna twórczość Nas otacza🤣

To nie jest blok a spory dom poniemiecki w którym co prawda jest piwnica,ale nie ma w niej zasilania.

Jak w takmi razie powinni puścić kable biorąc pod uwagę,że w piwnicy nie mogą zainstalować żadnego urządzenia pobierającego prąd?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29507
  • 271

@Tomiii  skrzynka światłowodowa główna OPP w budynku nie potrzebuje prądu do zasilania tak jak cała Infrastruktura światłowodowa w budynku, zasilania w prąd potrzebują sprzęty w mieszkaniu np. modemy/routery, dekodery,  zewnętrzne ONT. 

• 168
  • 494
  • 2

To ja już nie wiem co mogło pójść nie tak,ale nawet gdybym wiedział to i tak nic nie zdziałam 😉

Dzięki wszystkim za pomocne wpisy.

• 168
  • 494
  • 2

Otrzymałem odpowiedź z UKE (w skrócie),że operator wyraził chęć podjęcia próby dorejonizowania adresu.

Oby na chęci i próbie się nie skończyło😉

Jeśli się nie uda to trudno,już nic nie wymyślę😀

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2758
  • 10136
  • 53

@Tomiii to taka klasyczna odpowiedź. Możesz jeszcze zrobić zdjęcia tych kabli, budynku, opisać sytuację i zapytać ironicznie kiedy możesz się spodziewać podłączenia tego kabla do mieszkania bo jesteś zainteresowany usługą. Może ktoś tam to przeczyta i ruszy temat.

• 168
  • 494
  • 2

@marder 

Cały opis wraz ze zdjęciami był dołączony do wniosku UKE

Ponadto wykazałem,że z owej skrzynki świadczona jest usługa.

Ta odpowiedź kierowana była do UKE

Ze mną nawet nikt nie chciał dyskutować😀

Na odpowiedź czekałem dłużej,ponieważ orange prosiło o przedłużenie terminu na odpowiedź.

Niestety całkiem możliwe,że nawet nikt z orange się ze mną nie skontaktuje,ale cóż głową muru nie przebiję😉

• 612
  • 1586
  • 3

Tak w ogóle to kiedy waszym zdaniem rusza nowe inwestycje z KPO?

14 dni na uprawomocnienie ale zima to pewnie dalej nic ,...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29507
  • 271

Z KPO???, przecież żadnych środków jeszcze Polsce nie przyznano...