Nie można wyświetlić tego widżeta.

Informacje odnośnie POPC2 - region Szczecinecko-Pyrzycki

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 83
  • 181
  • 1

@user6541napisał(-a)

W Świdwinie na zatorzu jest zrobiony zaledwie kawałek Szczecińskiej mniej więcej do momentu obu sklepów za rondem. Dalej na Szczecińskiej od zeszłego roku pod niektóre adresy jest ułożona jedynie mikrokanalizacja. Na Szczecińskiej aktywnych jest tylko 7 adresów, oraz kilka na Opolskiej, inwestycja jest obecnie w toku. Nic się nie dzieje obecnie, bo jest duży nacisk na robienie wsi. W kwietniu mają robić wsie w gminie Sławoborze. Na Świdwin mają wpaść w maju, będą kontynuować rozbudowę sieci w mieście, ale nie wiadomo czy na zatorzu czy w innych częściach miasta. 

można wiedzieć gdzie zdobyłeś takie dokładne info gdzie i kiedy będą co robić?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29508
  • 271

@Internet_popc  prawie wszystkiego można się dowiedzieć szukając informacji w odpowiednich zakładkach na stronach UKE, POPC, Cyfrowa Polska a także u poszczególnych operatorów i wykonawców infrastruktury światłowodowej.

• 83
  • 181
  • 1

@slav72napisał(-a)

@Internet_popc  prawie wszystkiego można się dowiedzieć szukając informacji w odpowiednich zakładkach na stronach UKE, POPC, Cyfrowa Polska a także u poszczególnych operatorów i wykonawców infrastruktury światłowodowej.

Szukałem dość intensywnie i nie jestem w stanie uzyskać żadnej informacji o harmonogramie prac w gminie w której mieszkam. Najdokładniejsze info jakie znalazłem jest na portalu uniaswiatlowodowa.pl/region/gmina ale tam jest tylko kilka miejscowości które będą kolejne, ale nie wiadomo kiedy i w jakiej kolejności.

Na stronie uke masz tylko globalny harmonogram całego projektu z datami do 2024, bez kolejności.

Na mapkach uke, capap.gugik.gov, czy mapce dostępności usług orange też nic nie ma, są tam w zasadzie tylko adresy już przyłączone, albo robione w bardzo nieodległej przyszłości, jednym słowem info nieaktualne i bez dat. Podobnie na portalu hurt-orange, zamieszczają listy na 3 miesiące do przodu, prędzej zobaczysz ekipy kładące światłowody niż pojawi się ta lista.

Na stronach cppc.gov przekopując się przez te wszystkie dokumenty też nie ma nic konkretnego, brak szczegółów na temat kolejności i terminów.

Co do operatorów - orange, nic się nie dowiesz, a wykonawców nie znam bo robią różne firmy, nie wiem jak znaleźć jaka dokładnie firma będzie kładła kable w mojej miejscowości.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29508
  • 271

@Internet_popc  cóż mogę powiedzieć, pozostaje Ci trzymać rękę na pulsie i dalej śledzić te strony, wiesz pewne opóźnienia i braki mogą też występować w związku z obecną sytuacją pandemiczną.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2773
  • 10237
  • 54

@Internet_popcnapisał(-a)

@slav72napisał(-a)

Szukałem dość intensywnie i nie jestem w stanie uzyskać żadnej informacji o harmonogramie prac w gminie w której mieszkam. Najdokładniejsze info jakie znalazłem jest na portalu uniaswiatlowodowa.pl/region/gmina ale tam jest tylko kilka miejscowości które będą kolejne, ale nie wiadomo kiedy i w jakiej kolejności.

Na stronie uke masz tylko globalny harmonogram całego projektu z datami do 2024, bez kolejności.

Na mapkach uke, capap.gugik.gov, czy mapce dostępności usług orange też nic nie ma, są tam w zasadzie tylko adresy już przyłączone, albo robione w bardzo nieodległej przyszłości, jednym słowem info nieaktualne i bez dat. Podobnie na portalu hurt-orange, zamieszczają listy na 3 miesiące do przodu, prędzej zobaczysz ekipy kładące światłowody niż pojawi się ta lista.

Na stronach cppc.gov przekopując się przez te wszystkie dokumenty też nie ma nic konkretnego, brak szczegółów na temat kolejności i terminów.

Co do operatorów - orange, nic się nie dowiesz, a wykonawców nie znam bo robią różne firmy, nie wiem jak znaleźć jaka dokładnie firma będzie kładła kable w mojej miejscowości.

Nie dowiesz się bo co i kiedy będzie robione ustala sobie podwykonawca. Dostaje od Inwestora pulę adresów a czy zacznie od miejscowości A czy od B to jest już w jego gestii. 

• 83
  • 181
  • 1

@mardernapisał(-a)

Nie dowiesz się bo co i kiedy będzie robione ustala sobie podwykonawca. Dostaje od Inwestora pulę adresów a czy zacznie od miejscowości A czy od B to jest już w jego gestii. 

Pytam bo user6541 podał dość dokładne info odnośnie kolejności, więc jakoś te informacje zdobył.

• 2773
  • 10237
  • 54

@Internet_popcnapisał(-a)

@mardernapisał(-a)

Pytam bo user6541 podał dość dokładne info odnośnie kolejności, więc jakoś te informacje zdobył.

Może dotarł do podwykonawcy. Sam niech się pochwali.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 149
  • 662
  • 4

Już się tłumacze Panowie skąd wiem. Większość danych mam tak jak Wy ze źródeł które podaliście. Poza tym wiem kto buduje sieć w moim powiecie, rozmawiałem z kierownikiem firmy, który jeździ i dogląda postępu prac (bardzo ciężko jest go dorwać), gość wie bardzo dużo, poza tym dał mi nawet kontakt do projektanta sieci (całkiem inna firma). 

Wcześniej pisałem Wam, że u mnie w powiecie będą robić w kwietniu gminę Sławoborze, i faktycznie tak jest, mamy 1 kwietnia a ekipa kończy już robotę sieci napowietrznej w dwóch wsiach (zaczęli trochę wcześniej, na koniec marca), zaraz lecą z robotą do kolejnych miejscowości. W maju mają robić miasto gdzie ja mieszkam, jak tak będzie faktycznie, to wam też o tym napiszę. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 149
  • 662
  • 4

No i czar prysł. Są obsuwy w budowie sieci, niektóre z miejscowości dostały przesunięcie terminu wykonania o 3 miesiące. Gmina sławoborze planowo miała być zrobiona do końca kwietnia, ale nie dali rady. Widać ekipy cały czas działają (pewnie kiepska pogoda też miała na wszystko duży wpływ), mamy połowę maja, polecieli ze światłowodem napowietrznie po słupach w kierunku rokosowa, dalej nie wiem czy zrobili bo nie jechałem, wisi światłowód, są stelaże zapasu, nawinięte zapasy, ale nie ma jeszcze muf, także czeka jeszcze na pospawanie, w lepinie schodzą z słupa do ziemi i kładą światłowody doziemnie i stawiają we wsi słupki dystrybucyjne. Widziałem też ekipę w starych ślepcach, kupa sprzętu od przecisków sterowanych, po koparki gąsienicowe i ekipy wykonujące prace ziemne (przyłącza do domów - zapasy pod płotem; kładą mikrokanalizacje). Także nie można jak widać zarzucić nikomu, że nic nie robią i dlatego wszyscy tak długo czekają na ten upragniony światłowód. Ja i pewnie wielu z Was na światłowód z POPC 2 musi jeszcze te kilka miesięcy poczekać; i tak już jest bliżej jak dalej. 

• 2773
  • 10237
  • 54

@user6541  To spoko. Prace postępują i trzeba tylko cierpliwie czekać.