Ile danych przesłaliśmy mobilnie? Ranking 4G LTE i 5G sieci mobilnych Orange, T-Mobile, Play, Plus

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3024
  • 25

Ile danych przesłaliśmy mobilnie? Ranking 4G LTE i 5G sieci mobilnych Orange, T-Mobile, Play, Plus

Orange

"Za pośrednictwem sieci mobilnej Orange w 2024 roku użytkownicy przesłali 2,56 mln TB danych komórkowych"

https://biuroprasowe.orange.pl

T-Mobile:

"Łączny wolumen danych przesyłanych w sieci T-Mobile wynosi ponad 3 300 PB, co stanowi wzrost o 14 proc. w ciągu roku. Sama sieć 5G przesyła obecnie o 308 proc. więcej danych niż rok temu"

https://www.telko.in/t-mobile-oglasza-najbardziej-udany-rok-od-dekady

Play:

3890PB

1000014147.png

https://biuroprasowe.play.pl/aktualnosci/853314/play-z-rekordowa-rozbudowa-sieci-i-w-gotowosci-na-wa...

Plus:

"Klienci Plusa lubią dzielić się przeżyciami, emocjami, a także spędzać wolny czas na oglądaniu ulubionych seriali i filmów. W 2024 roku pobili oni kolejny rekord przesyłając 346 800 000 GB danych. Jest to wynik niemal dwa razy większy od poprzedniego roku."

https://www.plus.pl/blog/biuro-prasowe/internet/5g-plusa-dociera-do-26-milionow-osob-czyli-blisko-70...

Orange: 2560 PB

T-Mobile: 3300 PB

Play: 3890 PB

Plus: 3468 PB

W Orange zużycie jest najmniejsze i znacznie odstaje od konkurencji. Od czego to może zależeć? Pewnie możnaby policzyć wartość na użytkownika, to ranking trochę się zmieni, choć nie sądzę.

13 ODPOW. 13

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@ŁysaKaszankaINC  może dlatego, że Orange ma dobry internet stacjonarny i tam więcej danych idzie.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21569
  • 62800
  • 860

Co do prezentowanych danych przez @ŁysaKaszankaINC mogę się odnieść odnośnie swojej okolicy. Orange na samym końcu uruchomił w mojej lokali 5G. Ludzie też analizują, jaki można internet mobilny o najlepszych parametrach założyć. Plus przoduje co do ceny oraz prędkości z zestawem ODU-IDU. Dodatkową zaletą, że można urządzenia zestawić na kablach istniejące, które służą do telewizji satelitarnej. Play stawia nadajniki tam, gdzie inni operatorzy nie mają zasięgu, w efekcie po uruchomieniu nadajnika wszystkie okoliczne wioski mają fioletowy internet. T-Mobile w mojej okolicy jako pierwszy uruchomił 5G i ma największy zasięg, większy niż Orange, mimo korzystania z tych samych masztów.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

To ciekawe jak można interpretować te różnice. Jeszcze dodałem takie swoje porównanie na podanych danych z pierwszego posta:

tolek_0-1749993434506.png

Ja na przykład jeszcze patrzę na ilość wykonanych speedtestów w danej sieci w różnych miesiącach, najwięcej we fiolecie a potem w Orange, najmniej u zielonych. I ja to interpretuje tak, że pomiary wykonują ludzie którzy jednak nietypowymi klientami którzy trochę bardziej się interesują telekomunikacją, powiedzmy, że są bardziej techniczni. I może są też bardziej świadomi żeby transmisję danych przesyłać częściej po WiFi jeśli mają taką możliwość. To taka teza niekoniecznie słuszna bo jednak we fiolecie też jest najwięcej speedtestów co trochę neguje jednak to co napisałem.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 356
  • 1565
  • 5

Dziwne jest dla mnie, że Orange najmniej miało zużycia danych. Może faktycznie klienci Orange mniej szarpią internetu.

• 2398
  • 10489
  • 94

A Orange wręcz słynie z rozdawnictwa/oferowania dużej ilości GB więc na pewno oferta nie jest powodem mniejszego zużycia.

• 869
  • 3024
  • 25

Orange to tylko 2/3 Play. A zatkany Plus na zużycie niewiele większe, niż trzeci w rankingu T-Mobile. Mnie też zaskoczyło ostatnie miejsce Orange i ten wątek jest próbą jego wytłumaczenia. Twierdzenie, że to przez własną ofertę światłowodu mnie nie przekonuje. Sprawdzać łącznej liczby klientów usług mobilnych na koniec 2024 mi się nie chce, myślałem, że ktoś to zrobi za mnie 😉

• 2398
  • 10489
  • 94

Chyba Orange podawał średnie zużycie danych na kartę. Ale to zależy często od oferty. No i nie wszyscy podają takie dane lub są podawane tak że trudno je porównać. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Tym porównaniom brakuje wiarygodności. Żeby cokolwiek powiedzieć, trzeba by zapewnić identyczną metodologię pomiarów. I niezależną weryfikację. W ogóle jeśli coś miałoby być wnioskowane, to jedynie na podstawie niezależnych badań, a nie doniesień medialnych.

• 869
  • 3024
  • 25

Przecież to sami operatorzy podali te dane, po co mieliby je fałszować? Na czym miałyby polegać różnice: 1000/1024 lub zużycie realne a w jednostkach rozliczeniowych np. 50 kB?