Harmonogram wyłączenia 3G w Orange

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@ign24467  dla tego napisałem w cudzysłowie. Chodzi o to, że jeszcze nie wszystko jak trzeba działa. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Aha, dobra

...tak czy siak pozostaje tylko czekać do Września i zobaczyć jaki ruch Orange wykona - czy zostawi stację tylko z 2G czy uruchomi jednak LTE na B8

IMG_0969.jpeg

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

W mojej miejscowości na nadajniku BTS Orange wyłączył 3G w maju. Pozostało 4G natomiast 5G jeszcze nie jest dostępny. Po wyłączeniu 3G niestety zasięg stał się słabszy. Przed wyłączeniem było 3-4 kreski natomiast teraz jest od 2-3 kresek czasami nawet i jedna kreska. Wierze, że Orange jeszcze coś poprawi na nadajniku i bedzie git 🙂 Natomiast testowałem 5G w innej miejscowości np. w Zawierciu i powiem,że wynik był rewelacyjny. Pobieranie było 950 mb/s a wysyłanie ponad 100 mb/s. Jeśli chodzi o zasieg to był  pełny/full zakres. Testy przeprowadzałem na smartfonie Motorola 5G. Szkoda, że u nas takiego full zasiegu nie ma ale moze się to zmieni 😉

Pozdrawiam 🙂

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

Masz już może i siebie w zamian za wyłączone 3G 900MHz uruchomione LTE 900MHz? Ciekawi mnie czy ta zastępowalność technologii jest automatyzmem, czy też może po takiej operacji wyłączenia 3G pozostają już potem takie wykastrowane stacje prawie bez czegokolwiek, tylko z 2G GSM 900 oraz z 4G na LTE 1800 + 2100.MHz bez agregacji pasm i bez 5G w jakiekolwiek formie??

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

1. @ign24467napisał(-a)

Dla mnie to Orange od początku powinien dać tabelę w pdf kiedy (miesiąc) będzie wyłączał w każdym powiecie/województwie tak jak robi to Play i odrazu włączyć LTE900

@PiotrK68 Dlatego na tej stacji może być tylko GSM900, LTE1800 i LTE2100 - ponieważ to zależy od potrzeb w danym rejonie, nie na każdej stacji będzie 4CA (800+1800+2100+2600) lub 5CA (800+900+1800+2100+2600)

U mnie w Krakowie jest parę BTS'ów gdzie jest tylko LTE1800 z LTE2100 lub 3CA (L1800, L2100 i L2600).

Czasami nawet się zdarza, że stacja obsługuje wyłącznie LTE800, bo jest taki mały ruch. Może u ciebie ruch sieciowy w 4G nie jest taki duży, aby było tam 4CA (z L800) lub 5CA (z L800 i L900)

Ruch ogromny, centrum wielkiego osiedla, dodatkowo przy linii kolejowej Gdynia - Gdańsk. Anteny Orange na słupie WN110kV przy ul. Hynka. Stacja zapóźniona technologicznie na max. To niejedyny taki przypadek w Trójmieście, jest tego niestety bardzo dużo tak u Orange jak i i T-Mobile. Ale w przypadku Orange jest tego zdecydowanie więcej. 😞

• 390
  • 1168
  • 1

Możliwe, że już wiem dlaczego na BTS z którego korzystasz jest tylko 2CA

Z resztą raz już zadawałem pytanie dlaczego na nadajniku jest tylko jedna nośna w LTE, lub w twoim przypadku 2 nośne (1800 i 2100 MHz)

Z posta użytkownika @agat13  w temacie: Dlaczego Orange stawia BTS'y w niektórych miejscach tylko z jednym pasmem w LTE? :

" @ign24467  dlatego, że sieć pokrycia wszystkich nadajników jest szczelna i dołożenie jednego w środku powoduje przeróbkę zasięgu wszystkich dookoła. 

Poza tym jest coś takiego jak analiza zapotrzebowania w rejonie...

Pytać możemy w nieskończoność a i tak operator zrobi to, co uważa "

Dlatego mogli u ciebie dać tylko 2CA, bo prawdopodobnie gdyby dołożyli 800 MHz lub 2600 MHz na tym nadajniku na ul. Hynka to mogłoby to zakłócić pracę innych pobliskich nadajników. A dodam, że wokół tej stacji na słupie elektrycznym na ul. Hynka są trzy stacje, w tym dwie z 4CA i jedna z 3CA, prawdopodobnie gdyby dali na tej stacji u ciebie 3CA lub 4CA to mogłoby to zakłócić pracę pozostałych przekaźników.

Generalnie to nikt nie zna planów operatora, dopóki on sam tego nie powie.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

@ign24467 "...tak czy siak pozostaje tylko czekać do Września i zobaczyć jaki ruch Orange wykona - czy zostawi stację tylko z 2G czy uruchomi jednak LTE na B8"

Popatrz jak sytuacja wygląda w T-Mobile. Jeśli tam jest 3G to raczej i Orange zostawi, jeśli w TM jest L900 to i w O zostanie odpalone. Sytuacja z dostępnością L900, 3G itd. po wyłączeniu 3G w Orange wygląda zwykle identycznie jak obecnie w T-Mobile.

• 390
  • 1168
  • 1

@Qklon Faktycznie, masz rację tylko, że włączenie LTE900 w Orange po wyłączeniu 3G trochę zajmuje.

Nie wiem dlaczego nie włączają odrazu LTE900 po wyłączeniu starszej technologii, dlatego myślę, że przez chwile będzie taka "dziura" i będzie tylko 2G i potem dopiero uruchomią LTE900

@PiotrK68napisał(-a)
@IreneuszCDnapisał(-a)

Teoretycznie zamiast 3G powinno się pokazać 4G/ LTE, ale różnie z tym bywa, zawsze pozostaje 2G, wię rozmowy głosowe nie znikną.

Takich stacji tylko z GSM900 i LTE1800 i 2100 jest multum w całej Polsce i to nie tylko na stanie Orange ale również w ramach NetWorks na stanie T-Mobile. 
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Operatorzy w końcu coś z tym zrobią. 
Natomiast moim prywatnym zdaniem wyłączenie na tych stacjach 3G 900MHz i NIE WŁĄCZENIE LTE 900 to po prostu SKANDAL! 😡

@Qklon Jak sam widzisz, o ile w TMPL odrazu włączyli LTE na B8, to w Orange jakoś wolno im to idzie - nie wiadomo czemu

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

Czy tak od razu TM włączyli? No nie wiem, wydaje mi się, że mieli gorszą sytuacje niż Orange - wyłączyli 3G na szybko. Większość stacji było wtedy nie zmodernizowanych. I przykładowo na ok. 30 stacji u mnie w powiecie tylko na 5 odpalili L900, potem po woli jak szły modernizacje stacji odpalali L900, dopiero w tym roku zaczęła się masowa modernizacja stacji w NetWorks i TM już na większości ma L900. Orange zaś od razu z tego L900 skorzysta. Choć faktycznie często po wyłączeniu 3G trzeba z tydzień-dwa zanim odpalą L900, ale jak odpalą to już ze wszystkich stacji w całym regionie gdzie L900 ma już TM. Tam gdzie nie ma L900 to wina braku modernizacji stacji - stare RRU bez obsługi tego pasma. Bez znaczenia czy to pozwolenie O czy TM bo operatorzy raczej wspólnie podejmują decyzje która stacja zostanie zmodernizowana, a wykonuje to NetWorks. Teraz jak pisałem masowo modernizują stacje (wymiana BBU, RRU i anten), więc L900 wkrótce powinno zacząć się pojawiać wraz z MIMO4x4 na kolejnych stacjach dla obu sieci. Da się też odpalić L900 ze starych anten (Kathrein, Powerwave) poprzez wymianę RRU i swego czasu czasem to robili, ale rzadko, obecnie jak modernizują to całą stacje - BBU, RRU i anteny. Najgorzej właśnie na terenach przygranicznych z Rosją, Białorusią i Ukrainą gdzie brak L800, według mnie to właśnie tam w pierwszej kolejności powinni zmodernizować stacje.

• 390
  • 1168
  • 1

Tak, powinni najpierw zmodernizować przy granicy, bo prawie zawsze przy granicy z innym krajem właśnie w okolicy Suwałek czy Białowieży, jak się bardziej przypadkowo przesunie do granicy to właśnie może połączyć z Beeline, MTS, MegaFon czy Tele2 (Rosja) lub z A1, MTS lub life:) z Białorusii. Tak ten uśmiech jest w zapisie logo firmy

Nawet w social mediach ludzie opisują, jak jadą np. pociągiem przy granicy i łączy ich z Białorusią i wysyła SMS z informacją o opłatach i o numerach - ale wystarczy wtedy wyłączyć roaming

Ta stacja z tą starą anteną Katherin gdzie Orange ma GSM900 i UMTS900 oraz TMPL z GSM900 i LTE900 bo o niej mówimy, jest na ul. Glinik 66A, Kraków i mogliby wymienić z anten dookólnych starych na nowe sektorowe, po wyłączeniu 3G.

Tylko nasuwa się jedno pytanie - po co uruchomili taki nadajnik tylko z 2G i 3G + (ewentualnie LTE900 za 3G), skoro jest w okolicy nadajnik też z 2G, 3G i LTE 4CA w Orange i 5CA w TMPL

ign24467_0-1754902699645.png

Ten po lewej to nadajnik z: 2G, 3G, LTE (4CA w O i 5CA w TMPL) oraz 5G (2100 albo 3600) a ten po prawej to jest właśnie ten z anteną katherin dookólną z GSM900 i UMTS900 w Orange oraz GSM900 i LTE900 w TMPL