Nie można wyświetlić tego widżeta.

Harmonogram wyłączenia 3G w Orange

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 48
  • 151
  • 0

Według mapy wyłączenia to Ostrołęka już nie powinna mieć zasięgu 3G i ma LTE 900. Sprawdź w aplikacji netmonster jakie masz pasma.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2044
  • 8926
  • 74

Orange napisał(-a)

W ciągu najbliższych dni w powiecie opoczyńskim ograniczymy dostęp do sieci 3G. Robimy to, aby wykorzystać tę częstotliwość na potrzeby lepszej technologii 4G. Aby rozmawiać przez 4G/5G, potrzebujesz telefonu z usługą VoLTE. Sprawdź https://orange.pl/lepszepolaczenia, czy Twój telefon oraz telefony na Twoim koncie obsługują VoLTE oraz czy jest ono włączone. Jeśli nie włączysz VoLTE, będziesz korzystać z technologii 2G, a Twoje rozmowy mogą być gorszej jakości.

tolek_0-1742562877317.png

Wg mapy plan był na kwiecień więc szybciej niż miało być. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3398
  • 8298
  • 153

Ktoś ma info o szybkich zmianach na śląsku?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 48
  • 194
  • 2

Lublin chyba też już powinien nie działać 3G, a działa 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20560
  • 59347
  • 805

@alexypp bardzo dobrze, że 3G jeszcze nadal działa. Uważam, że ma lepsze pokrycie niż obecne LTE, czy 5G. 

• 48
  • 194
  • 2

Jak byłem w "T", to ręcami i nogami się trzymałem 3G aż nagle stojąc przy kasie w sklepie straciłem zasięg. Wiem, że lepsze pokrycie i bateria lepiej się czuje, jednak dziś już mimo padającej baterii nie czuje potrzeby powrotu chociażby ze względu na fakt kodeka HD+ (EVS).

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 19
  • 0

Bo wyłączenie 3G powinno być skorelowane z odpalaniem dodatkowych stacji BTS w miejscach z krytycznym zasięgiem. Dziwi mnie, dlaczego Play potrafi budować jak szalony stacje w tak przedziwnych miejscach w których NetWorks ma szczątkowy sygnał o Plusie nawet nie wspominając. Teraz wiem, że gdy Play wyłączy swoje 3G, agregacja gęsto ustawionych nadajników na pasmach LTE 900MHz zapewni pełen, przyzwoity zasięg i podobne dywagacje jak w przypadku Orange nie będą miały sensu.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 1956
  • 6896
  • 80

@PiotrK68i co z tego, że nawet będziemy mieli zasięg LTE w pomarańczy, jak urządzenia, które mają VoLTE we fiolecie w pomarańczy nie mają.

patrz np.: post 

• 48
  • 194
  • 2

Ta lista nie jest tak restrykcyjna, jak na początku. Druga kwestia, że sporo urządzeń niewspieranych zaczyna się logować bez ingerencji użytkownika, więc Orange coś tam dopuszcza więcej niż z listy.

Cieszmy się, że nie jesteśmy w USA, gdzie te listy zgodnych modeli są mocno uzwględniane i telefony z poza niej ciągle są blokowane pomimo dobrych konfiguracji.

Anonim

Nie dotyczy

Lublin w tym tygodniu.  Harmonogram rzecznika  wskazuje date właczenia LTE900 jako wylaczenie 3G.

I tak do tej pory sie sprawdza.  Data  o wyłączeniu 3G to data po której bez VoLTE zrzuca do 2G z pominieciem 3G ale ciagle mozna ustawic 3G na sztywno.