- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie jestem zadowolony z braku sieci 3G
Nie jestem zadowolony z braku sieci 3G. Dziś miałem okazję sprawdzić działanie VoLTE na granicy zasięgu. Przy sieci 3G można by było jeszcze prowadzić rozmowę. Na granicy zasięgu LTE usługa VoLTE zrywa połączenie. Trzeba ręcznie przełączać się na 2G, aby można było prowadzić rozmowy głosowe.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur to jest właśnie ta praktyka, która nie idzie w parze z teorią...tego się obawiałem na większą skalę. Dodatkowo zauważalne pogorszenie jakości plus wzrost przeciążeń BTS -ów nie dają optymistycznej wizji na długich dystansach do nadajników
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Harmonogram wyłączenia 3G w Orange
@agat13 już na wiosnę w mojej okolicy zostaną wyłączone nadajniki 3G w mojej okolicy. Więc już poczuję utrudnienia w łączności. Dziś w telefonach rodziny sprawdziłem, czy mają włączone VoLTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W mojej miejscowości dawno wyłączyli i zupełnie tego nie zauważyłem. Gdyby nie to forum, to nawet nie wiedziałbym, że 3G nie działa;) Mam dual SIM i równolegle korzystam z Zielonego Operatora. Tam faktycznie, jakość połączeń to tragedia. Często słyszę takie zdanie, kiedy dzwonię z zielonego: "Weź zadzwoń z Orange, bo gadać się nie da" .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A w mojej miejscowości do tej pory 3G nie działa, więc też raczej nie zauważę wyłączenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem będzie/jest tam, gdzie 4G jest słabe, a było dobre 3G. Zrzucanie połączeń z 4G do 3G działa/działało bardzo/względnie dobrze, czego niestety zdaje się nie można powiedzieć o zrzucaniu połączeń z 4G do 2G. Ponieważ w domu mam tragiczne 4G, a na mieście i w pracy dobre, to będę pewnie musiał żonglować ustawieniami. Średnio mi się to podoba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Akurat z moich doświadczeń, gdy Moto Edge 30 zrzucała się do 2G to aż tak źle nie było. No ale to przy dobrym zasięgu. Tyle że co to za przyjemność rozmawiać w jakości jak przez stacjonarny telefon, gdy słuchawka wcale wielu lat nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sęk nie w jakości połączeń, sęk w ich zrywaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy słabym zasięgu LTE albo zerwie połączenie, albo w ogóle nie uda się dodzwonić. W Twoim przypadku @j131 można się ratować WiFi Calling. Trudniejsza sytuacja, jeśli w pobliżu nie ma zasięgu WiFi.
W pracy mam o tyle dogodną sytuację, że sieć WiFi jest używana do lokalizacji urządzeń ruchomych, więc sieć routerów jest gęsto rozmieszczona.
W innej części zakładu mam repetiery biznesowe zamontowane przez Orange. Ciekawi mnie, czy faktycznie po wyłączeniu 3G nadal będą działały przynajmniej na LTE 900 MHz? Niby powinny, jak twierdzili eksperci na AMA.