Głucha cisza przy wykonywaniu połączeń

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Przed momentem próbowałem się skontaktować normalnie przez telefon (połączenie przez VoLTE) normalnie wybiera numer i połączył, ale w słuchawce głucha cisza. Skontaktowałem się przez SMS-a z osobą do której dzwoniłem i ta powiedziała, że nie przyszło jej żadne połączenie z mojego numeru.

Ktoś wie o co chodzi? Odrazu mówię WiFi Calling nie używam bo u mnie wszędzie w domu sieć jest za słaba i nawet przy włączonym VoWi-Fi i podłączeniu do sieci Wi-Fi nie chce wykonać połączenia przez Wi-Fi (nawet jak jestem przy routerze).

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  póki sobota, zapytaj na infolinii lub czacie, czy nie ma więcej zgłoszeń z tego BTS-a, bo to może warto zgłosić, że masz głuche połączenia i stwierdziłeś, że punktem wspólnym dla tych objawów jest Twój nadajnik 

Pamiętaj, że zgłoszenia zawsze się przydają do rzeczywistej kontroli pracy BTS-a 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

19 ODPOW. 19

• 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  to, że nie ma sygnału dzwonienia to czasem się zdarza, gdy adresat jest w słabym zasięgu, lub rozmawia. 

Pytanie, czy na Twoim smartfonie wyglądało tak jakby ktoś odebrał połączenie, czyli jakby zostało zestawione, a nikogo nie było po tamtej stronie i musiałeś się rozłączyć? Doprecyzuj 

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 tak. to wyglądało tak, że normalnie jakby ktoś odebrał i się pokazał czas rozmowy normalnie jakby ktoś odebrał połączenie, ale tam głucha cisza. Dodam, że wtedy miałem wtedy bardzo dobry zasięg (4/4 kreski LTE), również adresat mi odpisał jak napisałem do niego SMS-a czemu nie było nic słychać - przypuszczam, że miał zasięg skoro mi odpisał SMS-em. Z resztą gdyby adresat rozmawiał z kimś innym w momencie gdy do niego dzwoniłem to by pojawił się komunikat, że numer zajęty lub że użytkownik rozmawia z innym numerem

• 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  trudno określić...ma aktywną pocztę głosową? Może to zakłócenia na którymś BTS-ie i brak transmisji głosu? Mi nic innego niż to nie przychodzi na myśl 

• 390
  • 1168
  • 1

Nie wiem, czy to po stronie adresata. Teraz próbowałem się skontaktować z krewnym i to samo. Wszystko tak jakby odebrał, ale głucha cisza i nic. Na wszelki wypadek zrobiłem fieldtesta i łączy z LTE2600 i agreguje LTE800 + LTE1800 + LTE2100 - czyli 4CA

• 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  pytałeś czy on odebrał, czy cokolwiek dzwoniło u niego?

Jeśli to było na różnych BTS -ach po stronie odbiorców, to logika wskazuje na problem na Twoim ..

Jak z eSIM? Ktoś w was ma?

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 Spytałem się i u niego wszystko ok z siecią. Ja mam zwykłą USIM w nju, a on w standardową SIM w Flex

• 390
  • 1168
  • 1

Nie wiem co się u mnie dzieje z siecią, żadnego SMS-a o pracach modernizacyjnych na sieci na BTS z którego korzystam

• 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  póki sobota, zapytaj na infolinii lub czacie, czy nie ma więcej zgłoszeń z tego BTS-a, bo to może warto zgłosić, że masz głuche połączenia i stwierdziłeś, że punktem wspólnym dla tych objawów jest Twój nadajnik 

Pamiętaj, że zgłoszenia zawsze się przydają do rzeczywistej kontroli pracy BTS-a 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

@ign24467 Sprawdź kartę SIM w innym telefonie i inny telefon w twojej okolicy, bo może być awaria na nadajniku, lub coś z telefonem nie tak 😎