- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
Przychodzę z nastepującym pytaniem.
Półtorej miesiaca temu dostałem informację o tym, że mój adres został dojeronizowany i mogę skorzystać z oferty światłowodowej Orange.
Pech w tym, że wiąże mnie jeszcze półtorej roczna umowa z T-mobile i jedyne co wchodzi w grę prośba t-mobile o dzierżawienie infrastruktury.
Od miesiąca poszly już 3 prośby, ale niestety bez odpowiedzi od firmy Orange.
Aktualnie biję się z wiatrakami strona tmobile mówi że wysyła takie prośby i Orange nie odpowiada, a rozmawiając z konsultantami Orange dostaje informacje, że oni nie mogą tego sprawdzić.
Patrząc na wcześniejsze adresy, które mogą już od dłuższego czasu skorzystać ze światłowodu, mogą to zrobić u innych operatorów więc infrastruktura jest przez nich dzierżawiona.
Czy można ten proces jakoś przyspieszyć ze strony Orange? Czy pozostaje mi tylko czekać na odpowiedź?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@iFreakZz Nauczony doświadczeniem wiem, że jak sam czegoś nie zrobisz......
Pismo nie zaszkodzi, a może właśnie "popchnie" sprawę do przodu?? To są dwie korporacje.......i "zagubić" taką drobną sprawę jak Twoja jest bardzo prosto.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzierżawa infrastruktury Orange przez T-mobile
@iFreakZz jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz migrować z usługą T-mobile na sieć Orange, bo wiąże Cię jeszcze półtoraroczna umowa? Jak to usługa obecna i jak to ma się do sieci Orange? Skoro inni sąsiedzi mogą mieć usługi innych operatorów, Ty powinieneś mieć to również. No, chyba, że pisałeś o dorejonizowanie do Orange, a jak to wykonali (zawarli klauzulę o niedostępności sieci dla innych Operatorów właśnie w związku z tym, że to już nie POPC (gdzie beneficjent jest zobowiązany do udostępnienia infrastruktury), a inwestycja własna), a w ostateczności chcesz zamówić usługę u innego Operatora...co dla Orange może wydawać się nieuczciwe w związku z zobowiązaniem popytu dla usług Orange.
Pisać o to możesz sam, pod warunkiem, że nie naginasz czasporzestrzeni z tym dorejonizowaniem na adres korespondencji w Skierniewicach
Orange Polska S.A.
ul. Jagiellońska 34,
96-100 Skierniewice z dopiskiem "infrastruktura"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Korzystam z oferty T-mobile na internet domowy XL Bez limitu pobierania danych I bez limitu prędkości z anteną zewnętrzną.
Podczas trwania umowy mogę w każdej chwili zrobić aneks umowy i korzystać ze światłowodu (o ile będzie taka możliwość)
Adres został dorejonizowany w Orange i światłowód został dociągnięty do słupa przy posesji.
Rozbudowa POPC była oddana pod koniec 2021 roku, mojego adresu nie było na liście, został on dorejonizowany dopiero teraz. Między miejscowością/ostatnim adresem który mogl korzystać ze światłowodu a moją posesją dzieli ok 500 metrów pola i lasu. Wcześniej korzystałem z neostrady do 10mb
Kwestia która mnie ciekawi to jaki czas musi minąć, aż Orange zacznie dzierżawić sieć którą ostatnio połączyli, tak naprawdę jest to tylko mój adres.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@iFreakZz Sprawa nie jest prosta i jednoznaczna. Niby POPC wybudowane zostało przy pomocy środków unijnych i teoretycznie podłączanie do infrastruktury powinno być z możliwością świadczenia usług innych operatorów z którymi Orange ma odpowiednie umowy, ale....
Okres w którym beneficjent uzupełnia adresy pominięte w POPC (tu różne opinie) wynosi około pół roku.
Po tym okresie wszystko co wybudowane w ramach rzeczonego dorejonizowania nie musi wchodzić w skład udostępnianej infrastruktury. Tu rządzą przepisy wewnętrzne. Może to dobra wola operatora, aby ten Twój adres przekazać i umieścić w liście adresów dostępnych dla innych usług? Taka lista jest przekazywana do zainteresowanym operatorom przez beneficjenta i może tu jest problem, że nikt nie może/nie chce umieścić tego adresu tam, gdzie byłby widoczny dla innych?
Napisanie pisma o przekazanie Twojego adresu innym Opom nie zaszkodzi...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pismo lepiej wysłać osobiście czy wystarczy, że T-mobile wystosowało taką prośbę? Podobno operatorzy między sobą takie sprawy załatwiają i z tego co powiedzieli mi konsultanci z T-mobile zwykle odpowiedź jest do 3 dni roboczych ale największy problem mają właśnie z odpowiedziami od Orange..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@iFreakZz Nauczony doświadczeniem wiem, że jak sam czegoś nie zrobisz......
Pismo nie zaszkodzi, a może właśnie "popchnie" sprawę do przodu?? To są dwie korporacje.......i "zagubić" taką drobną sprawę jak Twoja jest bardzo prosto.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
bedac adwokatem diabla -nie wszystkie punkty oplacaja sie innym w ramach powiedzmy tej umowy LLU/BSA - tu akurat T-Mobile moze nie miec interesu podlaczac jednego detaliste - nie koszty dzierzawy linii od Orange/Swiatlowod Inwestycje a najzwyczajniej dla 1 klienta gdzies na odludziu im sie moze nie oplacac konfigurowac sieci i...inni winni nie my.