Dyskusja - czy powinniśmy się martwić, że nie będziemy mieli miejsca w sieci mobilnej operatora?

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1494
  • 5976
  • 57

Dyskusja - czy powinniśmy się martwić, że nie będziemy mieli miejsca w sieci mobilnej operatora?

@ign24467  pisałeś, że byłeś w szatni. Tak strzelając: była ona w żelbetowej piwnicy, a Ty siedziałeś w kącie.

Tak moje wróżenie. Zgadzam się z @j131  problem abstrakcyjny. "Chcesz mieć zasięg wszędzie" kup telefon satelitarny. Tylko pytanie po co?😉

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@Glut dosłownie koło mnie był ten kolega i on jest w Plusie i wtedy miał normalnie LTE, on miał zasięg a ja nie, a jak już miałem to 2G. Ja byłem wtedy w MVNO które korzysta z Plusa, a on w Plus prepaid

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1494
  • 5976
  • 57

@ign24467 identyczny telefon, identyczne ułożenie i warunki w około, wtedy może to mieć jakąś miarę. Ale tak to bezcelowe "badania". Oczywiście to tylko IMHO.

• 390
  • 1168
  • 1

@ign24467napisał(-a)

@j131 W wrześniu ubiegłego roku zorganizowano festiwal na moim osiedlu - ok. tysiąc ludzi, a ja wszystkie kreski zasięgu miałem i łączyło z LTE2600, a tu brak neta - dodzwonić się nawet nie dało. A tak mówią, że wszystko jest przydzielane dynamicznie i nie ma żadnego sztywnego limitu użytkowników. Dopiero późnym popołudniem gdy już tyle ludzi nie było, to ruch sieciowy, się zmniejszył to wtedy miałem ok. 3 Mb/s, a na połączenie głosowe czekałem ok. 3-4 minuty - dodam, że używałem wtedy i używam nadal karty SIM od nju (Orange), a nie żadne MVNO.

To co w końcu się wtedy mogło z siecią wydarzyć, że działała tak jak przez mnie opisana wyżej - skoro wszystko idzie dynamicznie i nie ma żadnego limitu użytkowników na sektor?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

@ign24467 tak w uproszczeniu sektor (nadajnik w kolejnym uproszczeniu) 5G może obsłużyć do 1mln urządzeń na 1 km2 🙂🤌 Więc zasoby stale rosną... Jakby opeator nie był w stanie obsłużyć MVNO, to nie decydowałby się na doczepianie MVNO. 

Poniżej ciekawy artykuł dla Ciebie i innych 🙂

https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/najprostszy-model-mvno-na-rynku-orange-polska-otwi...

Ps. Pozwolę sobie troszkę na opis.

Co do Virgin, to już nie MVNO. Premium praktycznie troszke, bo został kupiony, tylko jeszcze bez integracji

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467napisał(-a)

@j131 W wrześniu ubiegłego roku zorganizowano festiwal na moim osiedlu - ok. tysiąc ludzi, a ja wszystkie kreski zasięgu miałem i łączyło z LTE2600, a tu brak neta - dodzwonić się nawet nie dało.

1000 dodatkowych ludzi którzy w trakcie festiwalu mogą używać częściej telefonu niż obecnie to nie jest zwyczajnie codzienny ruch, jest to odchylenie od normy. Zasięg nie oznacza że masz zasoby (pojemność) to wykorzystania. Kreska kresce nierówna, czyli zasięg a pojemność - 5G: sieci telekomunikacyjne nowej generacji - Por...

Jak wspomniałam, sieć 5G charakteryzuje się także bardzo dużą pojemnością, znacznie wyższą niż 4G. Oznacza to, że wykorzystując najnowszą generację sieci będziemy mogli równocześnie obsłużyć olbrzymią liczbę urządzeń. W założeniu sieć 5G ma pomieścić do 1 mln urządzeń/km2. Dla porównania LTE umożliwia obsługę ok. 100 tys. urządzeń na km2.

Sieć 5G: innowacja, która daje więcej możliwości | Biuro Prasowe Orange

Warto zwrócić uwagę na słowo "do", LTE może być uruchomione na różnych kombinacjach pasm.

Jeżeli są duże eventy to operatorzy dostawiają stacje mobilne i/lub rekonfigurują stacje bazowe w okolicy aby zwiększyć ich pojemność. Jednak nie opłaca się tego robić na każde lokalne wydarzenie bo w ciągu roku "codziennie" jest jakaś impreza. 

Co do przygotowań do dużych eventów i działanie sieci (nie bez problemów) to polecam zobaczyć moją foto relację z Poland Rock Festivalu na przestrzeni lat - tutaj

• 390
  • 1168
  • 1

@tolek podczas tego festiwalu, na którym byłem Orange nie opłacało się stawiać dodatkowej, mobilnej stacji bazowej - ponieważ BTS'a od festiwalu, dzieliło tylko 120-130 metrów.

Z resztą obsłużenie 100 tys. na jednym sektorze przez LTE i 1 mln. przez 5G to tylko w warunkach laboratoryjnych czy w praktyce? Bo u mnie jest jeden sektor na całą wschodnią część osiedla i w godzinach szczytu 12-19 prędkość mam do max. 20 Mb/s w 5G - no u mnie chyba 100 tys. urządzeń na raz nie używa aktywnie sieci LTE, bo by pewnie prędkości wtedy byłby jeszcze mniejsze.

A jeszcze ktoś inny mi powiedział tutaj na NO, że limit na antenę/sektor to 1500 urządzeń

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8702
  • 35182
  • 294

@ign24467napisał(-a)

...

u mnie jest jeden sektor na całą wschodnią część osiedla i w godzinach szczytu 12-19 prędkość mam do max. 20 Mb/s w 5G - no u mnie chyba 100 tys. urządzeń na raz nie używa aktywnie sieci

...

"...wszyscy znamy ceny w bristolu i europejskim. Tam za samą ćwiartkę wódki..."