Dostał ktoś do nowej umowy ONT 2.5 GB/s do FunBox 7?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3786
  • 17367
  • 95

Tak. Bridge też nie jest dostępny w każdej ofercie firmowej tylko w jakiś najwyższych pakietach. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38416
  • 324

@alex7napisał(-a)

Wtedy dla klienta indywidualnego zostaje ONT 1 GB/s albo 2 GB/s FunBox i używanie go z podwójnym NATem?

Nie.

FB robi tylko jeden NAT, nie "podwójny". Podłączasz wszystko co chcesz podłączyć do FB albo bezpośrednio, albo pośrednio i działa. Taka jest idea, i taka jest praktyka. 

Jeśli chcesz mieć własny ruter w kaskadzie, to tak, podwójny NAT jest nieunikniony, bo FB nie eksponują statycznych tras w LAN (nie do końca jest jasne dlaczego, bo wewnętrznie ich używają - być może dałoby się jakoś to skitrać, ale nikomu nie chce się z koniem kopać a dla tych którzy "muszą mieć własny ruter" podwójny NAT nie jest jakimś strasznym problemem).

Ponadto, jeśli skonfigurujesz IPv6, to w tym protokole nie ma żadnego NAT w ogóle - wszystkie urządzenia w LAN dostają adresy globalne.

• 3786
  • 17367
  • 95

@j131 Jak zwykle jest czujny. Faktycznie wcześniej wprowadziłem was w błąd, bo w domyśle myślałem, że OP chce robić routery w kaskadzie. Z 2 strony nawet jeżeli chce, to ten 2 router może być w trybie bridge i dalej mamy NAT pojedynczy. 

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 16
  • 0

Tak, chcę podłączyć własny router, zapomniałem o tym napisać. Na własnym routerze mam możiwość wyłączenia NAT, czyli wtedy teoretycznie zostanie tylko ten z FunBoxa i pozwoli uniknąć podwójnego NAT. Co do IPv6, gdzieś widziałem, że przy jego aktywacji podobno IPv6 jest publiczny, natomiast IPv4 jest za CGNAT i nie da się tego zmienić

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@alex7 Nie możesz wyłączyć funkcjonalności NAT na swoim routerze bez utraty dostępu do Internetu. Jedyne co możesz to wprowadzić adres swojego routera jako DMZ. Unikniesz konieczności przekierowywania portów w menu FB7.

• 9384
  • 38416
  • 324

@alex7napisał(-a)

Tak, chcę podłączyć własny router, zapomniałem o tym napisać. Na własnym routerze mam możiwość wyłączenia NAT, czyli wtedy teoretycznie zostanie tylko ten z FunBoxa i pozwoli uniknąć podwójnego NAT. Co do IPv6, gdzieś widziałem, że przy jego aktywacji podobno IPv6 jest publiczny, natomiast IPv4 jest za CGNAT i nie da się tego zmienić

Jedynie przestawienia własnego rutera w tryb mostu pozwoli uniknąć podwójnego NAT. Wyłączenie NAT niestety nie da oczekiwanego efektu.

Włączenie IPv6 na sesji PPPOE powoduje zmianę adresacji w następujący sposób. FB dostaje publiczny prefix /56 i rozgłasza adresy w LAN. W zakresie IPv4 stosuje nadal arbitralne adresy prywatne. Jednak w tej konfiguracji nie robi z nich NAT, za to tuneluje ich ruch (IPv4 w IPv6) zgodnie ze standardem DSLite - początkiem tunelu jest FB, końcem serwer AFTR dopełniający CGNAT. Kłopot jest wtedy jedynie z przekierowywaniem arbitralnych portów, bo publiczny IP może być dzielony z innymi. W kwestii samego NAT różnica jest niewielka, i jeśli już to raczej na korzyść.

Czy się da zmienić? Oficjalnie i w zgodzie z oferowanym sprzętem w umowach dla klientów indywidualnych nie da się. Ale w biznesowych umowach możliwa jest też konfiguracja DS, z obydwoma adresacjami natywnie dostępnymi na FB.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 304
  • 2

Dodam do powyższego, że konfiguracja Dual Stack działa też z ONT i własnym routerem w zwykłej ofercie dla klientów indywidualnych. Bez problemu można nawiązać dwie sesje PPPoE i mieć publiczne IPv4 oraz IPv6, Orange jak na razie nie ma nic przeciwko, ale wiadomo, nie ma gwarancji, że pewnego dnia działać nie przestanie 😉

Oczywiście musi być odpowiedni router, a użytkownik musi umieć te sesje skonfigurować.
Do tego na własnym routerze trzeba coś jeszcze podziałać, żeby działa TV na dekoderze (nie mam to nie wnikałem szczegółowo), ale też się da 🙂

• 9384
  • 38416
  • 324

To wszystko prawda, ale dla umów >1Gbps, wobec braku odpowiedniego ONT w ofercie, nie da się tego legalnie zrobić (bo nie da się legalnie podłączyć szybszego ONT).

• 3786
  • 17367
  • 95

IMO to trochę sztuka dla sztuki. Da się żyć bez IPv6. Poza tym w większych sieciach IP6 po prostu się nie stosuje.  Nawet kiedyś zagadałem do It'ków, czy mamy w planach wdrożenie IP6 to się popatrzyli na mnie jak na osobę bardzo nieogarniętą 🙂 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 304
  • 2

To jest nawet bardzo sztuka dla sztuki 🙂
Tym bardziej, że gwarancji Dual Stack czy w ogóle IPv6 nie ma i w każdej chwili może teoretycznie zostać zablokowane przez Operatora. Więc do usług profesjonalnych to nie ma o czym mówić. Ale jeśli ktoś lubi się pobawić i poduczyć w tematach sieciowych, to lepszego operatora na tą chwilę dla użytkownika domowego nie znam.

A samo wdrożenie IPv6 w Polsce to wg. danych jakie znalazłem było w 3 kwartale 2025 na poziomie 13% użytkowników końcowych i 2% usług - czyli jeden z najniższych poziomów w UE. Z najlepszych to Francja ma odpowiednio 70% i 25%, Niemcy 67% i 41%.
https://ec.europa.eu/internet-standards/ipv6.html