Dostępność usług Orange na światłowodzie Giga Internet w powiecie miechowskim

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 18
  • 0

Witam

Gdzie mogę zgłosić chęć dopisania adresu do zasięgu światłowodowego orange?
Pod adresem którym chciałbym mieć taką możliwość jest wybudowana infrastruktura przez operatora (Giga Internet w ramach projektu "Internet w powiecie miechowskim" realizowanego w ramach działania Działania FERC01.01: „Zwiększenie dostępu do ultra-szybkiego Internetu szerokopasmowego".
Informacje dostępne na https://miechowswiatlowod.pl/ 

Sprawdzałem adres na stronie orange niestety nie jest dostępny światłowód a wypełniając formularz przy próbie wysłania jest informacja nie można przekazać zgłoszenia 😞

Pozdrawiam
BK

Ps. Na internet.gov.pl zgłoszone standardowo bez reakcji

4 ODPOW. 4

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3853
  • 17787
  • 95

Wygląda na to, ze Twój operator nie ma umowy z Orange, więc nie ma możliwości zgłoszenia gdziekolwiek. Jeżeli Miechowswiatlowod "dogada się" sie z Orange, to Twój adres sam pojawi się na liście dostępności. 

BTW. O ile mnie pamięć nie myli beneficjent FERC musi udostępnić infrastrukturę innym operatom, więc pozostaje czekać na dokonanie się formalności. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16066
  • 66670
  • 857

@monolith  taki operator nie ma umowy z Orange. To jedna prawda.

Drugą jest to, czy ma/będzie miał punkt styku z Orange. Bez tego nie może usługi Orange wpuścić i transportować do odbiorcy końcowego po własnej sieci. 

Skoro wygrał przetarg i jako beneficjent wykonywał, lub będzie wykonywał rozbudowę infrastruktury w Twoim rejonie, to musi sieć udostępnić operatorom detalicznym jakim jest i Orange, ale pod warunkiem posiadania węzła wspólnego.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3084
  • 11594
  • 68

@monolith kieruj swoje zapytanie do właściciela sieci. Orange obecnie nie może tam świadczyć usług bo:

1. To nie jego sieć

2. Nie ma umowy miedzy operatorami na dzierżawę łączy.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2030
  • 8729
  • 70