Czy infrastruktura światłowodowa ze srodków UE na wsi będzie zdublowana?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ZeusekNie jestem w stanie się zgodzić, że 5G może konkurować ze światłem. Sam używam obu technologii, ale net mobilny traktuje jako backup.  Oczywiście,  lepiej mieć 5G niż nic, ale świadoma zmiana światłowodu na net mobilny jest dla mnie niedorzeczne.  Kiedyś używałem 5G w paśmie C do streamu TV ( IPTV)

. Szybko się przerzuciłem na koncentryk od Vectry.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@atlas_cudow 

To zależy też od lokalizacji, jak wiesz sam korzystam z 5G.

Korzystam namiętnie z YT, MEGOGO i co jakiś czas kupuje np. Netflix, D+ itd. Oglądam bez zacinania, jeśli już się zdarza to ze dwa razy na cały mecz. Jedynie limity mi doskwierały ale Orange ma w swojej ofercie dobre rzeczy. 

Znajomy co siedzi w technologii 5G z zamiłowania to mówił o przypadkach zmiany ze światłowodu na 5G.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 25
  • 0

@Zeuseknapisał(-a)

Znajomy co siedzi w technologii 5G z zamiłowania to mówił o przypadkach zmiany ze światłowodu na 5G.

Piękna anegdota niepoparta niczym. Za to w prawdziwym świecie wszyscy idą w światłowód

MikroTik ATL LTE18 kit (ATLGM&EG18-EA) Bolesławiec • OLX.pl

i cytat

Antena zakupiona pod koniec 2023 roku w 100% sprawna.
Sprzedaję ze względu na doprowadzony światłowód do mojej miejscowości.
Antena była zamontowana na dachu na widocznych na zdjęciu uchwytach antenowych, które również mogę sprzedać. Cena do uzgodnienia.

i druga taka sama:

Rezerwacja - MikroTik ATL LTE18 kit, ATLGM&EG18-EA, Kościan • OLX.pl

i co czytamy w pierwszym zdaniu

Antena zakupiona w dn. 7 maj 2025 za 1069,00 zł brutto (nie mam kartona oryginalnego)
Sprzedaje ponieważ w lokalizacji której mieszkam jest już dostępny światłowód.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

@Zeuseknapisał(-a)

Kto normalny chce zmieniać lepszą technologię na gorszą?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Znam kilka osób, którym wszystko jedno jakie łącze internetowe, byle było tańsze. 

Obie technologie są potrzebne. Sam używam obu jednocześnie, tworząc sieć która nigdy nie zawodzi.   

• 1223
  • 5046
  • 44

@mily___ 

Cena a poza tym nie zawsze to oznacza regres jakosciowy. Jak komuś wystarczy 5G to dlaczego ma przepłacać ?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ralliarturnapisał(-a)

Piękna anegdota niepoparta niczym. Za to w prawdziwym świecie wszyscy idą w światłowód

Nie do końca tak jest... Europa podłączona. Tylko po co? - Telepolis.pl (poczytaj komentarze).

• 1223
  • 5046
  • 44

Że światłowodem jest jak z 5G, zależy od szczęścia. Jedni mają wybór i tani a inni drogo i wolno. Obie technologie się uzupełniają i nie ma jednoznacznego zwycięzcy. Akurat ja mam szczęście do 5G i nawet światłowodem za bardzo się nie interesuje choć na ulicy pociągnęli.
Te komentarze pod tamtym artykułem pokazują że może być różnie.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

Wiadomo że sieć bezprzewodowa zawsze będzie bardziej podatna na warunki atmosferyczne i nieautoryzowany dostęp. Nie każdemu to przeszkadza a szczególnie ludziom którzy w tym zakresie nie mają wiedzy. 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 25
  • 0

@tolek 

Wypowiedź przedstawiciela Nexery w tym artykule mnie od razu negatywnie nastawia - biorąc pod uwagę że mojej gminie są od 2020 i teraz Orange łata białe plamy których nie pokryli i nie mieli najmniejszego planu tego zrobić. W gminie obok jest fibrehost i jakoś dało się zrobić pokrycie 100% adresów bez dodatkowych konkursów. Poza tym w komentarzach fani 5G i osoby które chcą światłowód. No i patologia dostawców którzy liczą sobie za przyłączenie. U mnie w gminie tak samo - RFC zrobiło jedno osiedle na światłowodzie, ale trzeba było z własnej kieszeni się dorzucić i znaleźli się chętni w odpowiedniej ilości. W innych miejscach nie było tak dobrze bo nie każdy chce z własnej kieszeni wydawać kasę na przyłączenie.

Wszystko sprowadza sie do jednego - jaki jest dostęp do internetu mobilnego. Jak o 19:00 jest download na poziomie 2Mbit/s to światłowód jest jedynym sensownym rozwiązaniem.

PS. zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy - ludzie mają długoterminowe umowy na internet mobilny i przyłączają się jak im umowa wygasa żeby nie płacić podwójnie.

No i tak z własnego doświadczenia - mam internet mobilny z t-mobile na który mi sie kończy umowa i co mi konsultanci zaproponowali przy okazji przedłużenia? Przejście na światłowód.