Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy Orange dokonuje teraz zmian w mocy nadajników i w zasięgu agregacji pasm?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 129
  • 334
  • 0

Wie ktoś może co się dzieje z Orange? Jakieś zmiany w mocach nadajników i zmiany w zasięgu agregacji pasm, jakieś info?

U was też tak się dzieje?

Przed:

ign24467_0-1742318039423.png

Teraz (18.03.2025)

ign24467_1-1742318091160.png

Widzę też, że powiększyli zasięg 5G3600

Aktualizacja dt. ile urządzeń przyjmie jedna antena: nie zna odpowiedzi - Wojciech

9 ODPOW. 9

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14904
  • 61190
  • 758

@ign24467  tak, dokonuje. W całym kraju jest prowadzona akcja odświeżania nadajników, wymiany softu i rekonfiguracji urządzeń i zasięgów.

To już dawno było ogłaszane i trwa równolegle z wyłączaniem 3G i uruchomieniem 5G w paśmie C 

• 129
  • 334
  • 0

@agat13 Tak, wiem, że teraz włączają na kolejnych stacjach 5G w paśmie C, ale na tej stacji już od dawna było 5G3600. A ta lokalizacja na wysłanym przezemnie obrazku to Małopolska, a to województwo ma się doczekać wyłączenia 3G dopiero jakoś w drugiej połowie 2025.

Apropo 5G3600 to widzę, że na stacji z której korzystam powiększyli zasięg 5G pasma C z jednego sektora który idzie na pobliskie wsie

Jednocześnie widzę, że na niektórych stacjach zmniejszyli zasięg agregacji 4CA (co widać na obrazkach wysłanych przez mnie w poprzednim poście) i teraz większość miejsc np. w centrum Krakowa (na Wawelu) ma tylko agregację 2CA, a wcześniej w tych miejscach było 3CA i 4CA

ign24467_0-1742329561513.png

• 14904
  • 61190
  • 758

@ign24467  dlatego napisałem: zmiany, zmiany, zmiany... To adaptacja do nowych częstotliwości i zasięgów. To samo będzie po wprowadzeniu 700-ki

• 129
  • 334
  • 0

Nie orientuje się ktoś może co się dzieje z nadajnikiem gdy mam włączoną transmisję danych w telefonie, a i tak nie mam połączenia z internetem. Chodzi o, to że jak jestem połączony z mobilnym internetem to pokazuje Orange LTE, Orange 5G itd. Tym razem pokazuje tylko Orange - bez żadnej ikony sieci i nie mogę korzystać z internetu, ani dzwonić ani wysłać SMS'a

IMG_5604.png

• 14904
  • 61190
  • 758

@ign24467  zobacz z jakim BTS -em się łączysz na NetMonster. Może z jakimś testowym i dlatego bez netu 

• 129
  • 334
  • 0

@agat13 sprawdziłem i łączy mnie z tym co zawsze, z resztą na mapie BTSearch (w filtrze UKE) nie widze, żadnych nowych pozwoleń w mojej lokalizacji. Z ciekawości sprawdziłem też wybierając filtr BTSearch i też nic. - tak do teraz jest. Pokazuje po paskach sieci, że widzi BTS'a tylko nie może ani wykonać połączenia, ani nic wysłać i odebrać

• 14904
  • 61190
  • 758

@ign24467  jak inne karty czy smartfony w tej lokalizacji? Jak ten w innym BTS?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 409
  • 1446
  • 9

Może twoje karta SIM wygasła?

• 129
  • 334
  • 0

@agat13 sprawdzałem, też na pozostałych telefonach - Huawei P20 lite i iPhone 12 one również nie mogły pokazać trybu sieci tylko pokazywały nju (Huawei) i Orange (iPhone).

Na razie działam na WiFi Calling, i ta sytuacja z rozmowami, SMS'ami i internetem jest tylko w mojej lokalizacji. W pozostałych miejscach w mieście sieć działała w porządku

@ŁysaKaszankaINC karta SIM nie wygasła, bo w innych miejscach mogę normalnie korzystać z sieci

Przeczytałem sobie bo myślałem, że może to te powody z tego artykułu będą przydatne, ale nie. artykuł: https://www.orange.pl/omnibook/prace-modernizacyjne-sieci-mobilnej

i piszą, że:

- modernizacja stacja trwa 30 godzin

- wyłączenie 3G i aktywacja LTE900 trwa 15 min.

- aktywacja 5G do 8 godzin

W tym czasie można zauważyć, że:

• Nie masz zasięgu lub jest on słaby,
  • Połączenia są słabej jakości,
  • Internet nie działa szybko,
  • Są problemy z nawiązywaniem połączeń,
  • Połączenia są zrywane.

Tymczasem u mnie?

1. Na stacji z którą się mój telefon łączy, nie wyłączają u mnie 3G - bo to Małopolska i to województwo będzie miało wyłączone 3G później w tym roku

2. 5G już jest u mnie włączone (2100 i 3600 MHz)

3. Pisali, też pod koniec artykułu, że abonent zostanie poinformowany SMS'em - ja takiego nie dostałem.