- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Jest jeszcze jedna a mianowicie ping. Zwykli ludzie nie zauważają różnicy bo do normalnego korzystania do 40ms jest ok. Ale 5G 3500 ma wartość mniejszą od LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
5G obecnie i mnie prędkością zbliżone do 4G z agregacja pasm, ale mam taką anomalie obecnie, że sygnał lepszy w mieście z 5G, więc ustawiłem tryb automatyczny, fajnie by było jakby połączenia głosowe szły po 5G, może w 6G tak będzie 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Połączenia głosowe będą leciały po 5G po wprowadzeniu 5G SA.
Przełączenie telefonu na samo LTE w niektórych przypadkach może powodować że bateria będzie nieco dłużej trzymała, ponieważ telefon będzie trzymał się pasm lte a nie próbował agregować jeszcze pasmo 3500 które wewnątrz pomieszczeń może mieć słaby sygnał = a więc wymagać więcej energii.
Jeżeli agregujemy samo 5G700 to nie powinno to jakoś baterii zbyt obciążać.
Ogólnie zauważyłem że telefony w trybie czuwania raczej deaktywują sobie te pasma 5G w celu oszczędzania baterii właśnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Pasmo C jest agregowane tylko w chwili większego transferu. Po wyłączeniu 5G telefon zamiast np n78 może doagregować sobię kolejne pasmo LTE, oczywiście w miarę możliwości. Poza tym, pisząc takie rzeczy po prostu sprawdźcie ile mA pobiera telefon w różnych warunkach, zamiast przepisywać internet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Czyli póki co 5G ma rację bytu w określonych warunkach.
- Musi być do tego odpowiednia infrastruktura, żeby sieć nie działała ciągle na niskim zasięgu. U mnie w mieście tego nie ma, przez co telefony muszą zwiększać moc, żeby potrzymać i zużywają więcej baterii.
- Ktoś gra w gry - potrzebuje mieć mniejszy ping
- używa 5G jako domyślnej sieci domowej i nie ma światłowodu
W innym przypadku to raczej technologia, która jeszcze raczkuje. Fakt, że rozmowy na 5G były by strzałem w dziesiątkę, ale póki co jeszcze tego nie ma. Więc 5G jest pomocne co najwyżej w sytuacjach, gdzie jest duża ilość urządzeń w jednym miejscu.
Na początku wspominałem, że jest gorsza jakość rozmów niż na LTE - nie wiem czy to tak działa, że 5G nie ma wpływu, ale przypomniał mi się kontekst (dlaczego tak uważam). Kiedyś dzwoniłem do żony i jakość była fatalna, wyłączyłem u niej/u siebie 5G i w tych samych warunkach była znacząca poprawa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Twoje wnioski nie są pokryte faktami ale ok. Zerknij na to wideo.https://youtu.be/Gg6lYHqHXNA?is=RoyMP6vIsoHikRKo
Ten YouTuber ma dość szeroką wiedzę na temat sieci i raczej nie halucynacje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Jakość połączeń (a więc kodek) są negocjowane w momecnie połączenia i zależą od róznych czynników jak np. obciążenia sieci, operatora czy modeli urządzeń. To że trafiłeś na gorszą jakość połączenia raczej było spowodowane czymś innym, a nie trybem 5G który nie powinien na jakość połączeń wpływać, ponieważ one są wciąż relizowane po sieci LTE
Dodatkowo - to że widzisz informacje o 5G na ekranie, nie zawsze oznacza że 5G rzeczywiście jest aktywne. Ikonka 5G na chwilę obecną oznacza tyle, że stacja bazowa dopuszcza taką agregacje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
5G na wiosce, jadę aktualnie jako pasażer samochodu i zrobiłem test. Trochę szybciej niż LTE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vulesnapisał(-a)Lokalizacja Tarnów, mam Motorolę Edge 60 Pro. Może rzeczywiście jakość połączenia było błędnym odbiorem wynikającym z tego, że ktoś jest w innej sieci.
Ale jeśli telefon nie może korzystać z samego 5G, to musi albo pracować na 5G + LTE; albo się przełączać. Co jest jeszcze bardziej kosztowne dla baterii. Może to wina infrastruktury w moim mieście, bo co chwilę mam LTE - nawet w mieszkaniu.
Póki co jeszcze nikt nie przedstawił sensownych korzyści tej technologii.
@Vules w twojej sytuacji albo korzystasz z 5G700 lub 5G2100 (DSS) - 5G700 jest pasmem zasięgowym dlatego daje lepszy zasięg/pokrycie niż prędkość, lub 5G2100 w którym to prędkość zależy od tego ile użytkowników korzysta z LTE2100, a ile korzysta z 5G2100, generalnie na 2100 MHz Orange ma 15 MHz, więc gdy używamy DSS to nie należy oczekiwać dużych prędkości lub twój telefon pokazuje ci ikonę 5G jedynie jako możliwość jej uzyskania, a tak naprawdę korzystasz z LTE.
Przez to, że u nas 5G jest w modelu NSA to 5G wymaga LTE to działania, dlatego nawet jeśli masz tylko LTE ale stacja wykrywa, że ogólnie mógłbyś mieć to 5G ale nie w tej chwili to i tak pokaże ikonę 5G.
@Vulesnapisał(-a)Ktoś naprawdę pobiera 100 GB pliki na telefon przez 5G albo robi hotspota, żeby 5 osób oglądało filmy na swoich urządzeniach?
Ci którzy używają internetu domowego 4G/5G od Orange, raczej pobierają taką ilość danych >100 GB, w końcu to ich substytut światłowodu – czasami albo go nie ma albo jest na FTTB które często nie daje full prędkości którą kupiliśmy – mówie to z własnego doświadczenia, w umowe napisane 250 Mb/s, a w rzeczywistości? - okolice 19-29 Mb/s (FTTB) w porównaniu u mnie 5G z hotspota daje osiągi 600-800 Mb/s w upload więc nawet czasami mi się zdarzy użyć więcej niż 100 GB bo poprostu Wi-Fi jest wolniejsze od sieci danych komórkowych.