- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód doprowadzany jest jedynie do granicy działki, a do budynku po zamówieniu usługi?
Właśnie nie można.
A chciałem tak jak to opisujesz bo miało być zamiennie albo salon albo inne miejsce w zależności od potrzeby.
Gniazdko miało być stałe a tylko kabelki miały być przeciągane tam,gdzie akurat byłaby taka potrzeba.
Ten cienki kabelek jest pospawany na stałe-nie ma złącza to znaczy jest,ale na końcu przy routerze😁
Z resztą-zdjęcie pozwoli zrozumieć problem😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy światłowód doprowadzany jest jedynie do granicy działki, a do budynku po zamówieniu usługi?
@TomiiiCzyli zrobili nie gniazdko, a puszkę przelotową do spawu w obudowie gniazdka...No to nic nie zrobisz...Trzeba było technikom powiedzieć o co chodzi i może wcześniej patchcord kupić...
A jak jest po drugiej stronie? Wtczka do modemu bezpośrednio??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Technikowi mówiłem,ale on nie miał sprzętu do zarabiania wtyczki a gotowy kabel z wtyczką raczej by nie przeszedł przez ścianę i stąd takie rozwiązanie.
Mam w tej listwie ze zdjęcia kilka kabli od kamer także miejsca było mało.
Tak,na końcu jest wtyczka bezpośrednio do modemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@TomiiiTo możesz założyć przelotkę (podwójne gniazdo SC/APC ) zamknąć w typowym gnieździe i zrobić zamiast bezpośrednio do modemu do tego gniazda, zamocowanego na ścianie, stosując normalny już patchcord przedłużać gdzie chcesz...Proste 🙂
Jak rozbierzesz takie fabryczne gniazdko, to zobaczysz, że to nic innego jak obudowa i wymieniona przeze mnie przelotka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 pomysł super tyle,że tego kabla będzie z 20m i nie wiem czy wejdzie do tego gniazdka i w sumie będzie trzeba ciągnąć od nowego gniazdka nowy kabel,czyli musiałbym się wracać do salonu jeśli tam bym chciał router.
A tak właściwie to nie da się zrobić złącza na tym kablu,gdyby w przyszłości kabel się uszkodził?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@TomiiiNie musi wchodzić do gniazdka przelotowego. Wprowadź tylko ostatnie 20cm, a resztę delikatnie zwiń w mały krążek i złap opaskami, aby się nie rozwijał.
Nie martw się na zapas przyszłymi uszkodzeniami...
Patchcord jak się uszkodzi zawsze możesz kupić nowy 🙂
Kup dwa, jeden krótki do pracy z nowego gniazdka, a drugi długi, do przedłużania w inne miejsce
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To z innej strony😉
Czy ewentualne naprawy,czyli zapewne spawanie nie wiążą się z tym,że trzeba najpierw odłączyć światłowód z przełącznicy/skrzynki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@TomiiiSam i tak nie wyspawasz, a więc niech się tym martwi technik...Ty jeśli będziesz miał instalację wykonana tak jak chociażby ja proponuję, masz mobilne połączenie do modemu z gniazda (które sam zrobisz), a więc możesz weryfikować stan linii na terenie Twojego domu. kabelek od puszki łączącej do modemu (po przełączeniu go przez przelotkę i nowe prawdziwe gniazdo rozłączne) traktuj jako część stała instalacji. Resztę możesz w każdej chwili wymienić
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiiinapisał(-a)...
nie miał sprzętu do zarabiania wtyczki a gotowy kabel z wtyczką raczej by nie przeszedł przez ścianę
...
He, to bardzo dziwne. Nie wiem o jakim "sprzęcie do zarabiania wtyczki" mowa, ale normalnie w gniazdku też jest jakieś zakończenie które trzeba do światłowodu po prostu przyspawać. Może tego nie mieli? Samą wtyczkę, z kawałkiem kabelka zawsze można odciąć i przyspawać do innego kabelka.
Trochę Ci to, być może życie utrudni, ale proponowane przez @agat13 rozwiązanie jest praktycznie równoważne temu co chciałeś osiągnąć. Tyle, że ciągnięcie kabelków światłowodowych, które jednak zawsze mają wtyczki na końcach, nie jest najwygodniejsze, zwłaszcza jeśli po drodze trzeba przechodzić przez ściany. To już prościej ułożyć w tych ślicznych listwach skrętkę i na niej oprzeć rozprowadzanie sieci po domu. Nie trzeba się martwić wtyczkami i wielkością dziur/przewiertów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wiem,nieprecyzyjnie piszę😉
Pisząc wtyk miałem na myśli złącze/wtyczkę wpinaną do routera.
Sam przeciągałem owy kabel by trochę pomóc technikowi( bo był sam) i ten kabel mi się zgiął dość mocno,więc technik stwierdził,że jeśli kabel będzie uszkodzony to wymienimy cały bo on tej wtyczki nie zarabia.
Kabel okazał się ok mimo zagięcia,wizualnie też je lekko widać.
Tak samo w tym gniazdku pospawał na stałe ze względu na brak możliwości zarobienia wtyczki/końcówki/złącza.