Co z wyłączeniem 2G i dziurami w zasięgu 4G LTE?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 412
  • 1272
  • 3

Witam, ostatnio natknąłem się na artykuł mówiący, że TMPL i Orange planują wyłączyć sieć 2G na rzecz LTE900 przy granicy z Rosją i Litwą.

Jednocześnie szukając informacji w regulaminie abonamentu TMPL znalazłem info, że gwarantują, że zasięg 2G nie zmniejszy się do 31.12.2027, ale od 01.01.2028 kanały przeznaczone na GSM900 zostaną oddane LTE900.

Czy Orange przygotuje sieć LTE? ponieważ nadal w miastach są miejsca gdzie pomimo, że jest się od nadajnika 420 m. na piętrach podziemnych LTE800 zanika i telefon robi fallback na 2G

Podobno 4G LTE potrzebuje lepszych warunków do pracy niż 2G, dlatego czasami telefony nie łapią LTE900, ale GSM900 już tak.

Wtedy zmniejszą minimalną potrzebną jakość dla LTE na niższą, żeby docierało tam gdzie teraz tylko 2G dociera? - oraz co z terenami przygranicznymi gdzie z powodu ograniczeń UKE, jest tylko 2G i 3G?

2 ODPOW. 2

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@ign24467  odpowiedź operatora będzie constans: wyłączyły, ale zmiany nie będą odczuwalne. 

Sami wiemy czym się różnią obie technologie i przy tych samych masztach i nadajnik ach zamiana 1:1 jest raczej trudna do osiągnięcia. Znamy max zasięgi i problemy nadajników przygranicznych. 

Wiem jedni: nie będzie łatwo. Już teraz są problemy..... 

Pożyjemy, zobaczymy

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 112
  • 460
  • 1

Będzie tak samo jak z wyłączeniem 3G. 

Wyłączyliśmy 3G u państwa aby przeznaczyć zasoby na nowszą technologie 4G. Różnica - lepsza jakość rozmów głosowych oraz lepszy zasięg. Ok z tym zasięgiem LTE zgodzę się być może o drobinkę lepiej wnika przez grube ściany ale rozmowy głosowe odkąd znikło 3G są mniej stabilne oraz ciężko jest rozmawiać przez VoLTE w miejscu gdzie znikomy zasięg LTE a kiedyś w tych miejscach 3G dawało radę