Co widzi operator komórkowy gdy jesteśmy w zasięgu?

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@ign24467  że względu na mały zasięg, to nie jest wielka liczba..bo ile odbiorników umieścisz na kilkunastu/kilkudziesięciu metrach kwadratowych?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

A zwykły bts ile maksymalnie urządzeń może obsłużyć? 5000?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 683
  • 1821
  • 4

glosowo czy SMSowo?

Mysle ze zdecydowanie wiecej zanim zostanie wysycony plus zapewne systemy plynnie dokonaja handoveru na sasiedni jak bedzie...

w technologii GSM wymierajacej dzis bylo bodajze 5,6kBit potrzebne na kodek, kanaly glosowe mialy 6 szczelin czasowych TDMA, nie pamietam czy bylo to juz w Half-Rate z ograniczeniami czy jeszcze przed, kanaly byly podzielone na 200Hz, szesc kanalow od 0 do 5 na ramce FDMA 200Hz, a operator ma przeciez 10MHz (czesc na uslugi sygnalizacyjne i kanal broadcoastowy) - historycznie kanal nr 50 nadajacy miejsce lokalizacji...

3 sektory, dzisiaj kodeki EVR, wszystko idzie po data jako VoLTE...

Trzeb abyloby technikow zapytac w AMA

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@impetiginisatio Głosowo, SMSowo i transmisja danych. 

@ŁysaKaszankaINC liczba ile urządzeń może obsłużyć dany BTS ma napewno jaką maksymalną liczbę - nie wiem jaką, jeśli ktoś wie ile to proszę dopisać. Ale pojemność stacji bazowej zależy od częstotliwości i od preferencji stacji, bo każda stacja ma inne ustawienia dt. pojemności i zasięgu. Z resztą im niższa częstotliwość tym lepszy zasięg, ale gorsze prędkości i mniejsza pojemność - a i m wyższa częstotliwość tym lepsza pojemność i przepustowość, ale gorzej pokonuje różne przeszkody (ściany w budynkach, etc.)

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, iż limit na antenę/sektor (a tych na bts są zwykle 3 lub rzadziej 4) to 1500. Sam tego boleśnie doświadczam w Mielnie w sezonie, gdy mimo nadajnika 500 metrów ode mnie net nie działa, rozmowy się rwą i to w 2G, a smsów nawet nie sprawdzałem. Oczywiście przełącza na kolejną stacje kilka, a nawet kilkanaście kilometrów dalej (raz z Miękką mnie łączyło z... Darłowem). Nie wiem, jak wymusić, by mój terminal miał priorytet w suficie wysokiego zagęszczenia urządzeń i zapotrzebowania na ruch. Orange ma stacje mobilne, ale te stawia przy okazji koncertów lub we Władku, Mielno jest gorszej kategorii... 😕

• 683
  • 1821
  • 4

tak bylo dawniej - stacje siejace na GSM 900 mialy half rate i bez problemu mozna bylo dzwonic z Baltyku 30km od brzegu i nie mam tu na mysli platformy PGNiG na Baltyku gdzie jest stacja bazowa Orange na laczu satelitarnym. Tyle ze GSM odchodzi do lamusa. W 3G UMTS bylo powszechne oddychanie komorek i skracanie zasiegu w zaleznosci od obciazenia.

Przy migracji do wyzszych technologii a zwlaszcza w VoLTE na kodek EVR potrzeba 32kbit/s. Dochodza pakiety korekcyjne.

Pojemnosc stacji to chyba raczej powinnismy sumowac sektory - przeciez kazdy sektor sieje osobno.

• 390
  • 1168
  • 1

Dobra, a nie wie ktoś lub może nie znalazł maksymalnej liczby pojemności użytkowników dla poszczególnych technologii i pasm.

Chodzi o wypisanie tego tak:

GSM900 - X użytkowników

GSM1800 - Y użytkowników

UMTS900 - A użytkowników

UMTS2100 - B użytkowników

LTE800 - G użytkowników

LTE900 - H użytkowników

LTE1800 - F użytkowników

LTE2100 - P użytkowników

LTE2600 - W użytkowników

5G700 - R użytkowników

5G1800/2100 - T użytkowników

5G2600 - E użytkowników

5G3500 - L użytkowników.

Oczywiście w miejsce każdej z liter odpowiednia i maksymalna liczba użytkowników dla danego pasma i technologii.

• 390
  • 1168
  • 1

Czy ktoś coś cokolwiek ma na ten temat? Ile mają pojemności poszczególne technologie i pasma - próbowałem wyszukać ale bez skutku - nie ma nic

• 683
  • 1821
  • 4

w technologii GSM zalezalo to od ilosci TRX na stacji i doksztalcilem sie - wedle forumowiczow na innym forum ramek bylo 8 nie 6 czyli od 0 do 7 a nie od 0 do 6. Ale. Czesc na pakiety korekcyjne, czesc na GPRS EDGE - te kanaly o szerokosci 200kHz mialy w full rate 8 ramek a w half rate mozna bylo upchac teoretycznie 16. Tyle teorii i starej technologii. Wychodziloby ze max 16 na 200kHz kanale FDMA przy uzyciu 16 timeslotow, czyli 16x5 na 1 MHz, na pasmie 10MHz czyli 800 na sektor. Teoretycznie ale nie wiem czy to nie w warunkach laboratoryjnych a gdzie kanal broadcoastowy 50, gdzie kanaly kontrolne, co z interferencja innych komorek etc itd.

Huawei gdzies podawal ze idealna rozmowa w VoLTE przy ztastosowaniu kodeka EVR to stabilna jest przy 32kbit/s czyli przy refarmingu 900 na LTE900 mamy ogromny uzysk jakosciowy i energetyczny - sprawe robi modulacja QUAM pozwalajaca upchjac wiecej informacji na zasobach czestotliwosci w danej jednostce czasu.

Kontroler eNodeB przydziela zasoby dynamicznie, nie wiem jakie sa u operatorow priorytety.

• 390
  • 1168
  • 1

Generalnie, to operator może dać na każdej stacji inną pojemność użytkowników, ale chcę wiedzieć ile mniej więcej np: GSM900 od X do Y użytkowników, GSM1800 od A do B użytkowników, UMTS900 od U do L użytkowników... i tak dalej poprzez pasma LTE i 5G. Ktoś wie?