- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
Witam, czy ktoś się orientuje jak wygląda podłączenie światłowodu w sytuacji, gdy na budynku wielorodzinnym (kamienica) nie ma miejsca w skrzynce? Czy Orange zgłasza do właściciela światłowodu potrzebę rozbudowy? Właścicielem jest Światłowód Inwestycje. W budynku jest 8 mieszkań, a w skrzynce są 4 sloty do podłączenia, z czego wszystkie są zajęte. Próbowałem skorzystać z usług konkurencji, ale rozwiązali umowę od razu po wizycie "montera". S-I nie chce udzielić zbyt wielu informacji – tłumaczą się, że są dostawcą hurtowym. Miał ktoś podobny przypadek?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@unknown pytaj w bok Orange. Możesz też sprawdzić przez stronę:
https://www.orange.pl/internet/internet-domowy
Czy usługa jest dostępna pod Twoim adresem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@unknown skoro w budynku założyli tylko 4 sloty, znaczy, że taką informację mieli o ilości mieszkań. Trzeba dorejonizowac lokale pominięte w bazie danych i widoczne na stronie zasięgu FTTH Orange
Pismo do Skierniewic to oficjalna droga do tego typu spraw, ale jeśli ktoś się tu zadeklarował........
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@unknown jeśli w budynku jest splitter 1/4 to są dwie możliwości. Albo wymienić go na 1/8 albo dołożyć drugi 1/4. Działania te wykonuje właściciel sieci czyli w Twoim przypadku ŚI. Teoretycznie Orange jako zainteresowany podłączeniem kolejnego klienta może zwrócić się do ŚI z prośbą o modernizację sieci ale nie musi. Jak się domyślasz działania takie muszą mieć charakter szerszy a nie jednostkowy. Zbiera sie więc informacje o adresach w których zaczyna brakować możliwości technicznych i w niedalekiej przyszłości będą one wszystkie razem modernizowane. Kiedy dokładnie tego nie wie nikt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@Glut Na stronie każdego operatora, który korzysta z Ś-I, teoretycznie jestem w zasięgu, i tak jak wyżej wspomniałem, konkurencja nawet podpisała umowę. Dostałem router, przyjechał monter i po paru dniach operator rozwiązał umowę i na tym sprawa się zakończyła.
@agat13 Dziwna sytuacja. Budynek nie jest nowy, a w każdym mieszkaniu ktoś mieszka. To wygląda bardziej na: zróbmy 4, a później będziemy myśleć. I to myślenie teraz jest, ale po stronie konsumenta, który chciałby skorzystać z usługi, a nie może, bo każdy rozkłada ręce.
@marder Domyślam się, że działania muszą mieć charakter szerszy, a nie jednostkowy, ale nie rozumiem, po co robić taki problem na przyszłość, skoro jest budynek z ośmioma mieszkaniami a zakłada się splitter 1/4 - kto pierwszy ten lepszy.
Na stronie Ś-I jest dostępna lista punktów adresowych, a na niej widnieją wszystkie mieszkania z kamienicy z dopiskiem "W STANDARDZIE; MFH".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@unknown widać ekonomia przeważyła przy inwestycji. Po co pchać 8 portów, skoro i tak nie ma takiego popytu...
Dziwne myślenie, bo za czasów miedzi zawsze planowano tyle linii ile było lokali....ale to nie miedź i łatwiej to rozbudować
Myślę, że wniosek o dorejonizowanie lokali spełni rolę.
Mają zgłoszenie i popyt, muszą reagować...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@Samotnick to złożenia dobre przy którymś z kolei operatorze na budynku i przy większej ilości lokalu.
Ciekawe jak z siecią innych operatorów?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak miejsca w skrzynce
@Samotnick dzięki bo nie chciało mi się znów to pisać. Dodam tylko że obecność w budynku innych operatorów czy też ich brak nie wpływa na podane przez mnie wytyczne projektowe. Takie przyjęto założenia i tyle. Tak buduje FTTH Orange i Netia. Z innymi operatorami nie miałem doczynienia to nie wiem ale podejrzewam że jest podobnie albo jeszcze gorzej bo im biedniejsza firma tym bardziej nie stać jej aby "na bogato" robić przyłącza do bloków.