- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Temat wielokrotnie już wałkowany na różnych stronach Orange, nie mniej warto przeczytać artykuł z blogu Orange:
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/123456-czyli-wieczny-krol-hasel/
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wspomniałem wyżej o uwierzytelnianiu dwuskładnikowym więc rozszerzając trochę myśl można to zrobić przez aplikacje na smartfony, przez fizyczne klucze Yubikey lub przez SMS (mniej bezpieczne).
Dobrze jest też używać menedżerów haseł. Pracować na koncie systemowym z ograniczonymi uprawnieniami. Uprawnienia podnosimy gdy tego potrzebujemy. Samo hasło to niestety nie wszystko i nawet skomplikowane hasło może ktoś poznać. Ale nawet jeśli to drugi etap uwierzytelniania o którym wspomniałem nas ratuje. 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bezpieczeństwo - jakich haseł unikać
Smutne to ale prawdziwe ile osób nadal stosuje tak oczywiste "hasła", równie dobrze mogliby nie stosować zabezpieczeń wcale.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na szczęście coraz więcej stron i systemów wymusza silne hasła.
Polecam włączyć również uwierzytelnianie dwuskładnikowe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlatego trzeba ciągle podnosić świadomość ludzi.
Trzeba też patrzeć z drugiej strony. Jak zapomni się hasła, to w prosty i szybki sposób można je odzyskać 🤗😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wspomniałem wyżej o uwierzytelnianiu dwuskładnikowym więc rozszerzając trochę myśl można to zrobić przez aplikacje na smartfony, przez fizyczne klucze Yubikey lub przez SMS (mniej bezpieczne).
Dobrze jest też używać menedżerów haseł. Pracować na koncie systemowym z ograniczonymi uprawnieniami. Uprawnienia podnosimy gdy tego potrzebujemy. Samo hasło to niestety nie wszystko i nawet skomplikowane hasło może ktoś poznać. Ale nawet jeśli to drugi etap uwierzytelniania o którym wspomniałem nas ratuje. 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stosować hasła że znakami specjalnymi, dwuetapowe uwierzytelnianie, jak się da biometryczne 😎