Bardzo niskie prędkości przy aktywnym 5G700

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 88
  • 383
  • 4

@impetiginisationapisał(-a)

literowka sie wkradla. Ruter przemyslowy Teltonika. 

W 5G z pasmem 700MHz downloady dobijajace do 12megabitow/sekunde

w LTE Advanced only nawet powyzej 400 megabitow na sekunde

Na uwaga Orange Flex. No ale - tak juz jest

Twój router ma modem Quectel RG501Q bazujący na Snapdragon X55. Obala to moją hipotezę, że Snapdragon lepiej sobie radzi niż Exynos. 

Orange chwali się rozbudowywaniem zasięgu 5G700, ale jak użytkownicy mają się do tego przekonać, jeśli prędkość wysyłania danych jest 2x gorsza, a pobierania 10x gorsza niż trybie LTE?

Fajnie, że rośnie pojemność tam, gdzie wcześniej docierało tylko LTE800. Ale tak znaczne pogorszenie wyników blisko stacji jest niepokojące. 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4391
  • 22018
  • 104

@ksqnapisał(-a)

Orange chwali się rozbudowywaniem zasięgu 5G700, ale jak użytkownicy mają się do tego przekonać, jeśli prędkość wysyłania danych jest 2x gorsza, a pobierania 10x gorsza niż trybie LTE?

To że u Ciebie jest gorsza nie oznacza,  że u każdego tak jest . U mnie śmiga bardzo dobrze 🙂

Wystarczy naprawdę podstawowa wiedza, aby wykorzystywać w pełni to co oferuje operator w danej lokalizacji ...  

• 88
  • 383
  • 4

@atlas_cudownapisał(-a) 

To że u Ciebie jest gorsza nie oznacza,  że u każdego tak jest . U mnie śmiga bardzo dobrze 🙂

Wystarczy naprawdę podstawowa wiedza, aby wykorzystywać w pełni to co oferuje operator w danej lokalizacji ...  

Oświeć mnie proszę, o jakiej podstawowej wiedzy mówisz? 

W tym wątku piszę o sytuacji, w której za moim oknem zamiast starej stacji bazowej (która pozostawiała wiele do życzenia w kwestii wydajności) powstała nowa, z kompletem pasm LTE oraz z 5G700, bez 5G3600. Jej osiągi w domyślnym trybie pracy telefonu są mierne. Jak widać z innych relacji, ta stacja nie jest jedyną, to problem występujący również w innych lokalizacjach. 

Gdybym chciał w tym miejscu postawić router do internetu pracujący stacjonarnie, przełączyłbym go w tryb LTE, do czasu pojawienia się 5G3600 i problem z głowy. Ale mam telefon z górnej półki, korzystam z niego w całym kraju i jest ustawiony w tryb automatyczny, który sprawuje się bardzo dobrze w większości lokalizacji. W szczególności, gdy mam zasięg 5G3600. 

Jakie rozwiązanie sugerujesz? Potrafię zmienić tryb pracy sieci, potrafię wymuszać pasma, EARFCN i PCI. Ale to są kroki, które można stosować przy hobbystycznym analizowaniu sieci. Do codziennej pracy optymalnie telefon powinien pracować w trybie automatycznym i stosować się do konfiguracji nadawanej przez sieć i ustawienia operatora. 

Nie przeczę, że w innych lokalizacjach 5G700 sprawuje się dobrze i pisałem już, że widzę w niej sens jako dodatkowej pojemności na rozległych obszarach. Ale ewidentnie są miejsca, gdzie jakiś element w układance konfiguracyjnej nie pasuje, jeśli muszę dłubać w ustawieniach telefonu, by mieć optymalną wydajność sieci. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 238
  • 733
  • 1

I cyk, sie wjeżdża w wątek ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

to zmieniając nieco klasyka, u mnie też (nie)działa 5G700 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bo po pierwsze i sygnał łapie słabszy gdzie na pasmach LTE jest obecnie częściej 75% gdzie na N1 tylko czasami (na N1 częściej mam 50%) a po drugie nawet i w miesiącach "bez liści" a więc najlepszych warunkach na N1 przy lepszych dB 5G700 było kotwicą dla pasm LTE...

więc tak, potwierdzam że 5G700 (słusznie zwane fejkowym 5G) to obecnie klapa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mój sprzęt: NE211 (zawieszony dość nisko bo jedynie na wysokości najwyższego punktu rynny plastikowej, jakieś 5m, przy domu, do tego pod dachem ale z 1m odstępu jest) + HX510, do najbliższego BTSa mam 3km z małym hakiem z po drodze dach budynku z naprzeciwka, mały las niestety w stronę BTSa i większy las kilometr dalej, też niestety w stronę BTSa...

ebDoInteresw_0-1787244965414.png

btw, ta wykorzystana pamięć, w moim wypadku 76% w NE211, ma jakikolwiek wpływ na jakość neta czy jest dobrze? 

ebDoInteresw_1-1787245183274.png

• 4391
  • 22018
  • 104

@ŁebDoInteresów Wykorzystanie pamięci masz a normie w tym modelu. Jednakże ja wolę używać NE211 w trybie bridge a za router robi inne urządzenie. Domyślnie o ile pamiętam NE211 jest trybie router ale głowy nie dam. Wtedy w NATcie możesz nie wykorzystać 100% możliwości 

• 238
  • 733
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

@ŁebDoInteresów Wykorzystanie pamięci masz a normie w tym modelu. Jednakże ja wolę używać NE211 w trybie bridge a za router robi inne urządzenie. Domyślnie o ile pamiętam NE211 jest trybie router ale głowy nie dam. Wtedy w NATcie możesz nie wykorzystać 100% możliwości 

A nie no to ja mam dobrze w trybie mostu normalnie, ustawiłem zgodnie za twoją poradą świeżo po kupieniu jak konfigurowałem pół roku temu ponad o ile pamiętasz tamten wątek, ale NAT to mam akurat odznaczony więc nie wiem czy tak powinno być, daj znać,

ebDoInteresw_0-1787247344962.png

no i wiadomo typ 3 (ale to chyba normalne przy necie na karte/subskrypcji bez publicznego IP dobrze myśle            ( ͡º ͜ʖ͡º) ?) 

• 4391
  • 22018
  • 104

Tak, w trybie bridge NAT jest wyłączony, bo właśnie na tym to polega, aby nie tłumaczyć adresów. Dzięki temu modem jest przezroczysty i nie odpowiada za routing.  W rezultacie CPU ma mniej do roboty.  

• 88
  • 383
  • 4

@ŁebDoInteresównapisał(-a)

więc tak, potwierdzam że 5G700 (słusznie zwane fejkowym 5G) to obecnie klapa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fejkowe ono raczej nie jest, bo całość pasma 700 Orange przeznacza na 5G (z niewielką ilością stacji, gdzie odpalono LTE700). I fajnie, że ten zasięg jest budowany, bo będzie to świetne pasmo podstawowe przy uruchomieniu 5G SA.

Tylko szkoda, że obecna konfiguracja sieci jest jaka jest i wydaje mi się (okiem laika!), że jeśli pasmo 5G700 byłoby rozgłaszane z najniższym możliwym priorytetem, to terminale preferowałyby najpierw pojemniejsze LTE, a dopiero na końcu dopinały 5G700, gdy pasm pojemnościowych nie byłoby słychać. Nie znam się na tym, ale mam 2 ciche nadzieje: że taka zmiana konfiguracji jest możliwa oraz że ktoś mądrzejszy z Orange zagląda czasem w te wątki. 🙂

• 238
  • 733
  • 1

@ksqnapisał(-a)

@ŁebDoInteresównapisał(-a)

Fejkowe ono raczej nie jest, bo całość pasma 700 Orange przeznacza na 5G (z niewielką ilością stacji, gdzie odpalono LTE700). I fajnie, że ten zasięg jest budowany, bo będzie to świetne pasmo podstawowe przy uruchomieniu 5G SA.

Tylko szkoda, że obecna konfiguracja sieci jest jaka jest i wydaje mi się (okiem laika!), że jeśli pasmo 5G700 byłoby rozgłaszane z najniższym możliwym priorytetem, to terminale preferowałyby najpierw pojemniejsze LTE, a dopiero na końcu dopinały 5G700, gdy pasm pojemnościowych nie byłoby słychać. Nie znam się na tym, ale mam 2 ciche nadzieje: że taka zmiana konfiguracji jest możliwa oraz że ktoś mądrzejszy z Orange zagląda czasem w te wątki. 🙂

A sorki, pomyliłem N1 z N28, oczywiście chodziło mi o fejkowe 5G (n1) na 2100MHz NSA a nie 5G (n28) na 700MHz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 88
  • 383
  • 4

Powiem Wam, że zauważyłem poprawę. Wcześniej - po wystartowaniu nowej stacji oraz przez kilka kolejnych miesięcy wyniki były słabe, jakby ktoś nakreślił asymptotę dla 5G. 

Obecnie wyniki są co najmniej niezłe, nadal gorsze niż w samym LTE - najczęściej okolice 100 Mbps, ale potrafią pozytywnie zaskoczyć - przykład na samym dole. Zdarzają się też pojedyncze wyniki słabe, ale znacznie rzadziej niż wcześniej. 

Liczę na to, że Orange jednak pracuje nad tuningiem konfiguracji sieci. 🙂

Garść świeżych testów:

Modem na Snapdragon X55 obsługujący agregację maksymalnie 3 nośnych:

LTE B1+B3+B7:

LTE B3+B7 + 5G B28:

Samsung S24+, preferuj 5g: