- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo niskie prędkości przy aktywnym 5G700
Aaa ty mówisz o tych kodach. To menu testowe a nie serwisowe:) BTW , wersja baseband czyli firmware modemu jest aktualizowane dość często i to normalne.
Operator po swojej stronie nadaje jakieś tam uprawnienia np do agregacji 5 pasm ale telefon też o tym decyduje. Np w trybie oszczędzania energii telefon może włączyć tryb tylko LTE i wywalić agregację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie tak, stacja bazowa przekazuje PCI komórek do których rekomenduje się podłączyć na podstawie tego co telefon potrafi obsłużyć i telefon jeśli chce, jeśli jest więcej danych do przesłania to agreguje sobie co trzeba i na co ma zgodę
Fajnie to wszystko pokazuje appka NSG na Androida. Wymagany niestety jest root, ale jak ktoś ma jakiś telefon do zabawy to można sobie podejrzeć tą komunikację 🙂
Widać tam też ile danych leci po warstwie LTE a ile po NSA. Widać tryb MIMO, modulację i sporo innych parametrów jak np aktywny kodek volte.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te speedtesty z 5G 700 wyglądają jakby było obciążenie. Coś jest nie tak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Testy były robione jeden po drugim, a problem jest powtarzalny o różnych porach dnia - nie sądzę, aby obciążenie stacji odgrywało dużą rolę.
Do tej pory problem zaobserwowałem na modemach Exynos, jutro planuję przeprowadzić testy na Snadragonach X55 i X60.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeprowadziłem dzisiaj więcej testów. Już chciałem napisać wniosek, że można obarczyć winą modemy Exynos, bo na Snapdragonie wychodziły mi świetne, powtarzalne wyniki.
Ale gdy karta wróciła do S24+ (Exynos 2400), speedtest działa o wiele lepiej niż przez ostatnie miesiące - a testy wykonywałem niemal codziennie! "Rozkręca się" nieco wolniej niż Snapdragon, ale pod koniec testu wskazuje już prędkości powyżej 120 Mbps, powtarzalnie... w trybie preferowanego 5G, który wcześniej w tej lokalizacji potrafił spaść poniżej 10 Mbps.
Czyżby została wdrożona jakaś zmiana w konfiguracji stacji? Na to po cichu liczę i jak na razie na to wygląda. 🙂
Dzisiejsze wyniki:
Snapdragon X55, n28+B7+B3:
Snapdragon X55, B1+B3+B7:
Snapdragon X60, n28+B1+B3+B7:
Snapdragon X60, B20+B1+B3+B7:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam pomysłu, dlaczego obwiniasz za transfer tylko procka, jakby w torze radiowym nie było innych komponentów 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ksqnapisał(-a)Przeprowadziłem dzisiaj więcej testów. Już chciałem napisać wniosek, że można obarczyć winą modemy Exynos, bo na Snapdragonie wychodziły mi świetne, powtarzalne wyniki.
Ale...
No właśnie: zawsze jest jakieś "ale". Korelacja nie jest dowodem na przyczynowość. Ale(!) jestem pewien że cię to do testów nie zniechęci 😉. Starasz się interpretować je rozsądnie, a danych nigdy za dużo, więc kontynuuj, proszę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kolejne testy i sytuacja wróciła "do normy", ale tylko na Galaxy S24+:

Bo na Galaxy S21 FE (Snapdragon X60) wygląda to lepiej, chociaż zdarzają się wyniki poniżej możliwości stacji:

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
To mi raczej wygląda na okresowe przeciążenia BTSa. W Krakowie dość często coś takiego obserwowałem (wiem, anegdotyczna obserwacja zupełnie nie da się jej użyć).
To raczej na pewno. Wiadomo, że S24 wyciągnie dużo więcej. Sam procek mógłby dostawać zadyszki w transferach powyżej 1Gb a nie na 120Mbps 🙂
Poza tym w S24 tor radiowy jest obsługiwany przez S5M5540A01-L030 i wg schematu ten sam układ działa na sztukach z Exynosem i QMM.