Backup Calling

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Backup Calling

Czyli rozliczane są dokładnie tak, jakby dzwoniący znajdował się w Polsce. Czyli nie trzeba pakietu.
c.b.d.o.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Backup Calling

Trzymając się tematu Backup Calling'u, to pakiet wg mnie jest potrzebny na 2 karcie. To jakbyś sobie zrobił hot spot.

Dla VoLTE , pakiet faktycznie nie jest potrzebny.

Troszkę to pokręcone. Dla mnie to totalna nowość;)

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Backup Calling

Czyli to działa tylko na Samsungach i na razie tylko na Plusie, tak? W sensie zielony jest dawcą czy biorcą usługi?

• 2843
  • 12105
  • 74

Backup Calling

Tzn u mnie działa na Pixelu.  Plus bierze internet z Orange. Nie jestem pewny, czy kiedykolwiek widziałem, aby Orange brał od plusa. W każdym razie od dawna mam 2 karty SIM i bardzo  rzadko karta Orange nie ma zasięgu, czego nie mogę powiedzieć o zielonym.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 172
  • 423
  • 8

Backup Calling

Backup calling nie ma niczego wspólnego z roamingiem ani z operatorem.

To własność telefonu: na pewno działa w Samsungach, iPhone'ach, i z tego co ktoś pisze - Pixelach.

Innymi słowy: działa tak jak WiFi Calling, ale zamiast połączenia z WiFi jest używane połączenie danych komórkowych z drugiej karty SIM.

Jeżeli są dwie karty: SIM1 i SIM2, włączona jest usługa WiFi Calling w SIM1 i SIM1 nie ma połączenia z siecią, a SIM2 ma i może używać pakietu danych, to: połączenia głosowe z SIM1 są traktowane tak jak WiFi Calling (w przypadku ew. roamingu - tak jak w Polsce, brak zużywania pakietu danych), a jednocześnie zużywany jest pakiet danych SIM2 (więc jeśli to jest roaming - tak jak zagranicą). Oczywiście wszystko to może dziać się też w Polsce.

• 2843
  • 12105
  • 74

Backup Calling

@muddy  Tylko dlaczego to działa tylko w Plusie? Wszystkie frazy wyszukiwania w Google dotyczą zielonego.  U mnie również chyba działa to tylko w Plus. Może to po prostu przypadek?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Backup Calling

Tutaj znalazłem post który sugeruje że backup calling (Cross-SIM calling) zadziałał też w Orange Flex: Wifi-Calling w Orange na kartę za granicą - Strona 2 - Forum - TELEPOLIS.PL

• 172
  • 423
  • 8

Backup Calling

Działa na Samsungu S23 Ultra z Orange i z T-Mobile. Jest taka opcja w  ustawieniach połączeń: "Przeł. danych i kopa zap. połączeń" (swoją drogą, brawo za polskie tłumaczenie...). Opis:
"Jeżeli włączona będzie funkcja Połączenie przez Wi-Fi, karty SIM będą również w stanie nawiązywać i odbierać połączenia, gdy będą poza zasięgiem sieci. Połączenia będą realizowane przy użyciu połączenia danych komórkowych innej karty SIM".

• 2843
  • 12105
  • 74

Backup Calling

Na Pixelu nie widzę takiej opcji. Jest włączona z automatu. Jest tylko to, ale to chyba dotyczy tylko transmisji danych a nie połączeń głosowych. Chyba, że faktycznie jest to błąd w tłumaczeniu.

Screenshot_20250416-000121.png

• 172
  • 423
  • 8

Backup Calling

Żeby nie być gołosłownym: mój S23 Ultra, SIM1 z T-Mobile, SIM2 z Orange. W Orange był zasięg, w T-Mobile z jakiegoś powodu telefon na chwilę wypadł z zasięgu (?) albo po prostu rozłączył się z IMS - VoLTE nie było dostępne. I włączyło się T-Mobile Backup Calling: zmieniła się nazwa operatora oraz pojawiła ikonka telefonu z "dwójką" (czyli dzwonienie przez dane pakietowe drugiej karty SIM):

muddy_0-1745254604737.png