- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że pojawia mi się coś takiego jak Backup Calling. Google mówi, że działa to tak, że jeżeli na Orange nie mam zasięgu, to operator z drugiej karty SIM daje net dla Orange i dzwonię jak przez wi-fi Calling. I pytanie, czy ta usługa działa na zasadzie wi-fi Calling i operator nic do tego nie ma, lub czy to kolejna usługa operatorów, a w zasadzie współpraca między nimi? Logika podpowiada mi, że to odpowiedź pierwsza, ale za dużo informacji nie ma w sieci, więc wrzucam pytanie;).
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się że to bardziej usługa oprogramowania aniżeli współpracy między operatorami. Tak samo jak po WiFi Calling nasz operator nie musi mieć żadnej umowy z dostawcą internetu WiFi który może być jakimś małym lokalnym ISP. Ciekawa usługa. Nie wiedziałem o niej. I nie ma nic w eterze że usługa jest blokowana na danych urządzeniach jak np. VoLTE.
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/plus-backup-calling/td-p/4872230
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się że to bardziej usługa oprogramowania aniżeli współpracy między operatorami. Tak samo jak po WiFi Calling nasz operator nie musi mieć żadnej umowy z dostawcą internetu WiFi który może być jakimś małym lokalnym ISP. Ciekawa usługa. Nie wiedziałem o niej. I nie ma nic w eterze że usługa jest blokowana na danych urządzeniach jak np. VoLTE.
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/plus-backup-calling/td-p/4872230
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
@atlas_cudow raczej, powiedział bym tak, "roaming na sterydach".
Backup Calling to funkcja, która powoduje, że ty będąc za granicą Polski wszystkie połączenia przychodzące i wychodzące są traktowane jakbyś był w Polsce, więc nie doliczają się do wykorzystania za granicą. Ale uważaj aby będąc za granicą nie dzwonić z tego sima na zagraniczne numery w UE bo wtedy będą te rozmowy i sms traktowane jakbyś dzwonił za granicę. Możesz tą funkcję wyłączyć na dwa sposoby:
1. Wyłącz opcję w telefonie WiFi calling. Wówczas będąc za granicą będziesz mógł dzwonić za darmo do wszystkich krajów UE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
@GlutWidziałem ten wpis, który wrzuciłeś już wcześniej. Niestety jest od nieprawdziwy.
@tolekTeż tak sądzę, ale dziwne jest to, że zmienia się nazwa operatora, więc chyba to działa w porozumieniu z nim.
Tak teraz myślę, że jeszcze chwila, a będzie można mieć wiele aktywnych numerów na jednym telefonie. Pewnie będzie jedna, główna karta, podłączona do LTE/5G , reszta numerów będzie zalogowana przez transmisje danych głównej karty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
@atlas_cudow może to mało precyzyjne, ale chodzi o to, że telefon w trakcie rozmowy przełącza się między kartami sim nie tracąc przy tym połączenia (nie zrywając rozmów). Powyższy wpis może i nie dokładny, ale nie uważam go za całkowicie błędny. Oczywiście to jest tylko moje zdanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
@GlutSamo przełączanie transmisji danych z karty SIM 1 na 2 , jeśli SIM 1 traci zasięg działa już od dawna. O ile pamiętam miałem to już w zabytkowym Pixelu 6. Teraz zrobili to tak, że mogę z tej transmisji korzystać jak z wi-fi Calling. Przynajmniej tak rozumiem opis na stronie Samsunga. Generalnie czasem widzę nazwę operatora Backup Calling będąc w Polsce. Wcale nie muszę wyjeżdżać za granicę, aby to się pojawiało . Technologia jest chyba dość nowa i zarówno Twoja i moja wiedza jest szczękowa. Pewnie za jakiś czas, ktoś dokładnie opisze jak to działa .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
Na chłopski rozum to powinno być rozwiązanie systemowe, bez angażowania operatorów w większym stopniu niż wymagane dla VoWiFi. Ciekawe czemu dwie karty są do tego potrzebne - gdyby działało to też z jedną, nie trzeba by wykupywać pakietów rozmów, wystarczałyby pakiety danych.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
Ale do Wi-Fi Calling też potrzebny jest pakiet do rozmów, a samo VoLTE działa od jakiegoś czasu.
Ponadto chyba wprawdziłem was w błąd, bo czasem widzę flagę Backup Calling Plus, ale chyba nie widziałem Backup Calling Orange. Przynajmniej nie pamiętam, lub nie zwróciłem uwagi. Na początku uznałem że "wszystko jedno", który operator, ale teraz tak myślę, jednak nie wszystko jedno.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
IMHO do WiFiCalling nie jest potrzebny żaden pakiet. Telefon może być w trybie samolotowym (czyli bez dostępu do sieci komórkowej), i np. będąc tylko w zasięgu hotelowego czy samolotowego WiFi można dzwonić przez WiFiCalling, nie trzeba wykupywać nawet pakietu danych.
PS. VoLTE to jednak co innego, transmisja co prawda idzie po danych ale innym kanałem niż "dane komórkowe", z innego APN - to nie jest po prostu korzystanie z kanału danych dla rozmów à la VoWiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Backup Calling
To, że działa w trybie samolotowym, to jasne.
Ale a odnośnie kosztów:
https://www.orange.pl/omnibook/wi-fi-calling-w-orange#
A odnośnie VoLTE , to tylko kwestia protokołu, implementacji i pewnie jakiegoś tam zaszytego natywanie APN oraz tunelowania?, ale sama rozmowa wykorzystuje po prostu internet.
- « Poprzedni
- Następny »