BSA czyli internet światłowodowy Orange na łączu innego operatora.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

Dokładnie chodzi o operatora  - Multiplay 

Jakiś czas temu zrobili sieć (przy mnie i w okolicy) , z tego co wiem opierając się o dotacje. 

Jednak nie mam dobrego zdania o tej firmie, wprawdzie stare sprawy i może coś się zmieniło. 

Ale z tego co wiem, to ciągle muszę korzystać z ich routera do którego nie ma  hasła !!! 

Jeszcze  zerknąłem i już nawet nie oferują żałosnego przekierowania portu za dopłatą, o publicznym IP to można chyba zapomnieć .

Dlatego zostałem przy moim ADSL 10Mb. 

Oczywiście pytałem się w BOK Orange o  BSA, odpowiedziano że jest to możliwe i nawet mają takich klientów, ale Multiplay musi udostępnić linię.

Z kolei Multiplay twiedzi , że to Orange musi wystąpić o BSA  😪.

Więc moje pytanie gdzie "udeżyć", żeby chociaż się dowiedzieć kiedy  i czy mam szansę wspomniane BSA. 

* W temacie doprecyzowałem kategorię - Wiktor

8 ODPOW. 8

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Czy pod Twoim adresem Orange Światłowód jest dostępny, na stronie Orange? 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 427
  • 1540
  • 4

Zgłosiłeś zapotrzebowanie na stronie Orange?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@piotrmxxx  to tak nie działa...

Każdy z operatorów lokalnych czy hurtowych wystawia do Orange pulę adresów na których mogą świadczyć usługi Orange. 

Takie bazy są aktualizowane i inaczej niż przez wystawienie Twojego adresu w takiej bazie tego nie zrobisz 

Drugim aspektem jest punkt styku obu operatorów w Twoim rejonie. Jeśli tego nie ma, to i tak nici z usługi Orange, bo nie przekieruje aż ruchu na serwery Orange z sieci tego lokalnego operatora. 

Tu w grę wchodzą umowy miedzyoperatorskie, a to trudne sprawy.

Jeśli tego operatora nie ma na liście współpracujących z Orange, nic nie zrobisz 

• 427
  • 1540
  • 4

Jak widzę to Multiplay ma peering z Orange. A ta pula adresów czasem nie działa przy inwestycjach z KPO? 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

@atlas_cudow 

Oczywiście nie ma, gdy rozmawiałem o tym z panią w biurze BOK, powiedziała że po kilku miesiącach powinno się pojawić. No i minął prawie rok 😁

@agat13 @deest 

Też myślałem, że to jakieś "zawieszenie biurokratyczne" .

Natomiast o zgłoszeniu zapotrzebowania nie pomyślałem. A wydzwaniali do mnie o przedłużenie umowy (jestem na "bezterminówce") . Wyjaśniałem sytuację i nikt mi tego nie zaproponował, nie żebym kogoś winił, chyba że siebie 😅

Czyli jak rozumiem, mam się pzeklikać przez link jak niżej, spróbować warto, w każdym bądź razie dzięki za pomoc. 

Zrzut ekranu_20251109_195324.jpg

• 427
  • 1540
  • 4

No właśnie jeżeli pieniądze z funduszy unijnych były brane na podłączenie sieci, to dlaczego pula adresów jest przydzielona dla osobnego operatora (chyba, że to błąd OPL)? Zgłoś zapotrzebowanie, zobaczymy co będzie 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@piotrmxxxA to wszystko jasne. W zasadzie nic nie zrobisz, dopóki Orange nie zechce się dogadać z Twoim operatorem.

Na pocieszenie Ci powiem, że czasem można się dogadać z lokalsami, aby udostępnili tryb bridge dla zwykłego śmiertelnika.

• 427
  • 1540
  • 4

Akurat widzę, że Orange potrafi dogadać się z tym lokalsem. Na stronie rządowej Multiplay oferuje światłowód jak hurt i detal i Orange jako detalikę. Więc zgłoś zapotrzebowanie, może ci się uda :0