Azymuty BTS / 5G - okolice Orzysza

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Dzień dobry, 

Szukam porady…nakreślę temat:

Tu lokalizacja działki: 53.825914, 21.869528 

Na maszcie wisi ZTE MC889A PRO, który pojawił się w zastępstwie LHG 18LTE od Mikrotik.

Prędkości jakie uzyskiwałem z tego Mikrotika to ok. 30 Mb/s. Po zamianie na ZTE MC889A PRO (połowa września) mam ok. 60/70 Mb/s. pobierania I to jest całkiem OK biorąc pod uwagę trudność tej lokalizacji. Wysyłanie generalnie kuleje, bo oscyluje w granicach 10/15 Mb/s. 

Wg. tego co sprawdziłem router powinien wisieć na jakiś 10m by mieć w miarę czyste pole…jak wspominałem mam dużo lasów w koło, górki, dołki. Na razie router wisi na jakiś 9,5m od poziomu gruntu. Chcę go podnieść o 1,5m. Więcej już raczej nie da rady. Czyli będę na jakiś 11m.

Do niedawna miałem taryfę Internetu biurowego LTE. Od 1 października zamieniłem ją na opcję internetu biurowego 5G licząc na DSS w B1, bo to pasmo jakoś kiepsko, ale łapię i pojawia się na routerze. Przed datą zmiany we wrześniu sprzęt działał w agregacji 2 pasm: B1 / B3 i pojawiała się ikonka LTE+ co jest oczywiście zrozumiałe. Teraz mam ikonkę 5G i uzyskuję te same wartości pobierania. W ogóle nie pojawia mi się pasmo 2100 w wykazie częstotliwości 5G w trybie NSA.

Teoria mapy Orange pokazuje, że jestem w zasięgu 5G…no niby jestem, bo mam ikonkę 5G na routerze

I tu dochodzę do pytania – którego BTS`a najlepiej szukać? Która stacja ma skierowane sektory w moją stronę? Obecnie łącze się z ID: T-24618 (N!) Grądy Podmiejskie, na którym wisi 2100, 1800 i 900 w LTE. BTS Search nie pokazuje pozwolenia na 5G / 2100.

W okolicy mam jeszcze BTS ID: 5135 (N!) w Tuchlinie, który ma pozwolenie na 5G w 2100 oraz za chwilę N28 oraz dodatkowo LTE: B1, B3, B7, B8, B20 - tu sektor wg. mojej opinii jest na mnie, ale problemem jak sądzę jest las, który rozpościera się przed działką i to, że jestem w dole. Dosłownie ściana lasu, a poniżej jezioro również otoczone lasem. Drugi BTS to ID: 2010 (N!), ale tu na 90% nie mam sektora na działkę i tego w ogóle nie jestem w stanie złapać. Czy macie również informacje kiedy można spodziewać się pasma N28 w okolicy?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@SzperaczMaster Skorzystaj ze strony https://si2pem.gov.pl. Tam znajdziesz dokumentację pomiarów i azymuty anten.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 ODPOW. 16

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@SzperaczMaster  próbuj po kolei wszystkie pasma jakie masz w zasięgu. Sam piszesz, że teren jest trudny. Więc ciężko to ocenić tak tylko z opisu i mapek.

• 9
  • 34
  • 0

Teren napisałem, że trudny i to fakt. ALE szukanie sygnału kręcąc masztem w koło to karkołomne rozwiazanie. Bardziej szukam wiedzy o sektorach skierowanych w stronę działki i informacji o planowanych modernizacjach stacji 🙂

• 1487
  • 5929
  • 57

@SzperaczMaster  nie kręć masztem. Zmieniaj pasma w ruterze. BTSy masz tu: https://www.btsearch.pl/

• 9
  • 34
  • 0

Z całym szacunkiem, ale co ma wspólnego zmiana pasm w routerze ze skierowaniem anteny kierunkowej wbudowanej w router w odpowiedni sektor stacji BTS. To tak nie działa 🙂 jakie BTS są w okolicy to ja wiem. Nie wiem jakie mają sektory, bo nie wszystkie są skierowane w moją stronę. 

• 1487
  • 5929
  • 57

@SzperaczMaster  na mapkach masz lokalizację btsów, więc widać gdzie są nie trzeba "kręcić".

• 2928
  • 13882
  • 129

@SzperaczMaster Skorzystaj ze strony https://si2pem.gov.pl. Tam znajdziesz dokumentację pomiarów i azymuty anten.

• 9
  • 34
  • 0

O i to już jest coś 🙂 popatrze dziękuję. 

A czy znajdę gdzieś również informacje kiedy można spodziewać się pasma N28 i N78 w okolicy?

• 2928
  • 13882
  • 129

@SzperaczMaster Na w/w stronie są wyszczególnione planowane pomiary. Może to sugerować zmiany w wyposażeniu BTSów, zawsze coś.

• 9
  • 34
  • 0

Jasne! Dziękuję.