Azymuty BTS / 5G - okolice Orzysza

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

1. MC889A to nie ma anten kierunkach. Tam masz z tego co pamiętam anteny z boku obudowy a z tyłu jest blacha.

2. Pamiętaj że sygnał możesz łapać z odbicia.

3. Jak już zamieniasz położenie modemu, to rozłącz go od sieci i ponownie zaloguj, żeby jeszcze raz załapal sieć np z  innego sektora, albo zupełnie z innego BTS. Samo kręcenie masztem, jak anteną TV nie ma sensu. Modem potrafi trzymać dany sektor nawet, jeżeli jest na granicy sygnału, dlatego trzeba go przelogować.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@SzperaczMaster aby osiągnąć najlepsze efekty, należało by ustawić tak ZTE 889, aby "widział" nadajnik. Wiem, że to trudne do osiągnięcia, szczególnie w trudnym terenie, ale jeśli uda się możliwie jak najwyżej wynieść router, to powinno poprawić połączenie, a tym samym i prędkość internetu. Jeszcze zasada częstotliwości i prędkości. Im niższa częstotliwość, tym większy zasięg i przeszkody mają mniejszy wpływ, ale niestety i mniejsza prędkość internetu. Im wyższa częstotliwość, tym gorszy zasięg, przeszkody mają większy wpływ, ale za to większa prędkość. Z Twojego opisu wynika, że najlepiej było by ustawić router tylko na pasmo LTE. Jeśli łapie 5G, a brak poprawy w prędkości, to uważam, że większe osiągi będą na LTE z agregacją. Warto i takie rozwiązanie sprawdzić. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Jak ja spojrzałem na "swojego" BTS-a, to z tej mapki, kto jest właścicielem, jakie pasma i pismo, to zrozumiałem tylko, że w 2023r. były prowadzone jakieś prace nprzez Towerlink Poland sp. z o.o. za zgodą starostwa powiatowego. A co to dla mnie będzie oznaczać, to już nie wiem.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Jasne, a zalogowanie wg. Ciebie to reset przez odłączenie z prądu czy wystarczy reboot? 🙂 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Niektóre routery mają możliwość rozłączenia z siecią, w taki sam sposób jak w telefonie tryb samolotowy. Inne mają tylko możliwość rozłączenia transmisji, co nie spowoduje przelogowania do innego BTS. 

Którą opcję ma ZTE? Nie mam pojęcia ... Na pewno zwykły reboot wystarczy. Wyłączenie z prądu da podobny rezultat. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@SzperaczMaster Dodam, że na tym dystansie (około 4 km od BTS-a obsługującego) ciężko jest osiągnąć jakieś super wyniki. Warto poćwiczyć z anteną kierunkową i zweryfikować po kolei wszystkie 3 nadajniki pod kątem prędkości i stabilności połączenia. Sporo zależy od warunków w terenie, zalesienia, wody i wysokości masztów BTS. Ja bym się trzymał tego nadajnika na zachodzie

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Dzięki, taki mam plan 🙂 generalnie czasami te dalsze BTSy też dają lepsze rezultaty. Patrzę jeszcze na Gaudynki 6,5 km od działki. W miarę płasko, choć jest las. Będę szukał.