- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Awaria mapy zasięgu? [KRK]
Hej ogólnie, to chciałem sprawdzić agregację pasm w mojej lokalizacji i natrafiam na to:
Mapa wygląda jakby w Krakowie było tylko kilka nadajników i wielu miejscach brakuje agregacji 4 pasm LTE gdzie wcześniej były, jakby usunęli niektóre zasięgi stacji bazowych z mapy? W innych miastach na mapie też tak jest?
Lub z 5G do 370 Mb/s - jakby nadajniki wyłączyli, a ja normalnie miałem w centrum 5G 2100 MHz:
Wcześniej cały Kraków był pokryty 5G 2100 MHz, a teraz co? Na innych miastach na mapie też tak jest? Ktoś wie czy są jakieś naprawy mapy zasięgu? Albo może się wzięli za usunięcie tych kropek internetu domowego i dlatego nie działa? Proszę o pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 podobno w celach optymalizacji sieci, tam gdzie jest 5G w paśmie C, wyłączane jest 5G na 2100 MHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 w takiej skali już ktoś zgłaszał problemy z mapą. Zweryfikuj w przybliżeniu dokładnie na swoim adresie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 to w tym temacie pierwszy raz było poruszone wyłączanie na niektórych nadajnikach pasma 5G 2100 MHz w celach optymalizacji:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur wiem bo pan Wojciech mi powiedział. Ale dlaczego wyłączają 5G2100? Chcą włączyć SA po uzyskaniu 700 MHz, aby używać tylko pasm 5G700 i 5G3500?
@agat13 zweryfikowałem bo w pobliżu mnie jest stacja z którą jestem zawsze połączony i sygnał agregacji pasm LTE na mapie nagle znikł
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 No powiem, tak w domu cały czas mam 5G 3600 MHz bo mieszkam 190 m. od nadajnika. Ale nie wiem, może w weekend jak gdzieś będę to sprawdzę. Ale dla mnie to powinno iść tak, że 1. uruchomienie 5G700 po uzyskaniu pozwolenia na stacjach 2. włączenie 5G700 w dużych miastach i miejscach często zatłoczonych siecią 3. wyłączenie 5G2100 w miastach i miejscach często zatłoczonych siecią
W ten sposób uruchomili by 5G SA bo nie byłoby już częstotliwości współdzielonej z LTE
Zaraz jeśli Orange wyłącza 5G2100 to tylko na stacjach swoich i częściach swoich (jeśli mówimy też o BTSach współdzielonych T-Mobile), ale to T-Mobile też wyłącza 5G2100?
Ogólnie, to wcześniej u mnie na mapie była widoczna agregacja do 4 pasm, a teraz jest tylko do 3. Sprawdziłem kodem *3001#12345#* i nadal mnie łączy z LTE-A (800+1800+2100+2600 MHz) więc może jakaś jest awaria mapy zasięgu w przypadku filtru "agregacja pasm 4G LTE"
Obecnie w większości miejscach są tylko agregacje 2 lub 3 pasm, a wcześniej w tych miejscach w obrębie BTS'ów które oznaczyłem na mapie była agregacja 4 pasm. Ale tak jak mówię może się pomylili bo gdy zmieniłem z 5G Auto na LTE i sprawdziłem kodem to nadal mnie łączy z LTE-A agregacja 4 pasm
UPDATE [21:18]:
Teraz znowu sprawdziłem kodem i pokazuje, że łączy z LTE 2600 MHz, ale w sekcji "Other LTE bands" nie ma pasm 1800 MHz (b3) i 2100 MHz (b1) tylko 800 MHz (b20)
kolejny UPDATE [21:23]
Przyłączyło z powrotem to agregacji pozostałych pasm: 800+1800+2100+2600 MHz
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 może nadajnik jest w trybie prac planowych i stąd te zmiany?
Samo z siebie się nic nie dzieje, tym bardziej agregacja...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Nie wiem, bo sprawdziłem prędkość i jest 150 Mbit/s więc wątpię, żeby to były jakieś prace na stacji bazowej, bo zakładam, że wtedy jakość sieci by się znacznie pogorszyła
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1