Analiza wpływu pasm 800 MHz i 900 MHz na jakość i zasięg sieci LTE i 3G

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 50
  • 0

Chciałbym dopytać osoby bardziej techniczne, bo według operatorów jakość i zasięg nie powinny ulec pogorszeniu, ponieważ pasmo 900 MHz obsługujące 3G ma zostać przerzucone dla LTE. To jest teoria. Lecz tak jak u mnie w budynku LTE na 800 MHz z zasięgiem zerowym i SNR wynoszącym -10 dB nie nadającym się do rozmów, zrzucało często do 3G na 900 MHz przy 3 kreskach 3G. Ostatecznie WiFi jest jedyną szansą na rozmowy, bo 2G ma gorszą jakość niż mikrofalówka. Sęk w tym, że gryzie mnie ciekawość, w jaki sposób w starszej technologii wyższe pasmo było lepsze od niższego w nowszej. W pierwszych miesiącach myślałem, że pomoże to w prędkościach na większych obszarach, ponieważ 800 i 900 są blisko i razem mogą obsłużyć dobre pokrycie i minimalnie wyższe prędkości, a tu się okazuje, że finalnie różnice mizerne, a wręcz można powiedzieć, że zasięg zabrany i radźcie sobie sami.

*Post przeniosłem z tematu " Nie jestem zadowolony z braku sieci 3G" - moderator Wojciech.

9 ODPOW. 9

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Sęk w tym, że gryzie mnie ciekawość, w jaki sposób w starszej technologii wyższe pasmo było lepsze od niższego w nowszej.

Częstotliwość pasma to nie wszystko. Są inne parametry, takie jak modulacja, czy sposób kodowania danych. Im wyższa technologia tym dane pasmo może przenieść więcej danych, ale niestety jest bardziej podatne na zakłócenia. W skrócie im większa gęstość danych, im szersze pasmo tym bardziej zakłócenia wpływają na transmisję..

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

No właśnie LTE ma większe kawałki pasma, żeby było więcej pojemności na internet.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 8
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Sęk w tym, że gryzie mnie ciekawość, w jaki sposób w starszej technologii wyższe pasmo było lepsze od niższego w nowszej.

Częstotliwość pasma to nie wszystko. Są inne parametry, takie jak modulacja, czy sposób kodowania danych. Im wyższa technologia tym dane pasmo może przenieść więcej danych, ale niestety jest bardziej podatne na zakłócenia. W skrócie im większa gęstość danych, im szersze pasmo tym bardziej zakłócenia wpływają na transmisję..

Dokładnie tak, dlatego trzeba uświadamiać wszystkim tym, którzy myślą że niższe pasmo nagle cudownie będzie lecieć tak daleko jak legendarny GSM 900. No niestety tutaj modulacja ma dużo do gadania i mimo tej samej mocy ten sygnał tak daleko nie poleci.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 75
  • 296
  • 1

Minęło prawie 2 lata odkąd u mnie w Zachodniopomorskim 3G 900 wygasło i zostało włączone LTE 900. Nie mam dobrego zdania o tym ponieważ w miejscach gdzie L800 miało słaby zasięg to rozmowa głosowa była kontynuowana w 3G a teraz można zapomnieć o rozmowie przez telefon jadąc samochodem, bo wyjedziesz tylko poza miasto i już głos jest szatkowany, zrywany a w najgorszym przypadku połączenie samoistnie rozłącza się. Jest to duży minus wygaszania 3G. Oczywiście było to zgłaszane operatorowi. Mam cichą nadzieję że L700 czy tam 5G700 poprawi jakość połączeń VoLTE. U rózowych jest fajnie zrobione że podczas rozmowy w VoLTE nie rozłączając połaczenia płynnie przechodzi do 2G zazdroszczę im tego 😉

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@Roberto971 

Niestety 5G700 niczego nie poprawi gdyż jest to nadal 5G NSA co powoduje że musi być kotwica na 4G. Pół biedy jeżeli to będzie kotwica na 800/900 ale podobno mało telefonów wspiera taką agregację... a jeżeli będzie to 1800/2100/2600 to zasięg automatycznie będzie mniejszy.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 94
  • 359
  • 6

Podejrzewam że telefonów wspierających LTE800+5G700 jest mniej niż więcej skoro samo łotewskie Tele2 daje informację na stronie że taka konfiguracja jest dostępna na wybranych modelach telefonów.

IMG_4681.png

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 75
  • 296
  • 1

@Zeuseknapisał(-a)

@Roberto971 

Niestety 5G700 niczego nie poprawi gdyż jest to nadal 5G NSA co powoduje że musi być kotwica na 4G. Pół biedy jeżeli to będzie kotwica na 800/900 ale podobno mało telefonów wspiera taką agregację... a jeżeli będzie to 1800/2100/2600 to zasięg automatycznie będzie mniejszy.

Kurcze szkoda. Ostatnio w trasie podczas połączenia zauważyłem również zaniki głosu przy zmianie nadajnika. Czegoś takiego w Orange nie było zawsze płynnie przechodziło 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@Roberto971 

Play uruchomił 700 w DSS czyli dynamicznie jest dzielone na 5G i 4G...w takim przypadku teoretycznie zasięg może się poprawić.

Orange i T-Mobile uruchomili jako 5G NSA...niektórzy piszą że robią też testy w SA ale nikt tego nie  potwierdził.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

@Roberto971napisał(-a)

@Zeuseknapisał(-a)

@Roberto971 

Kurcze szkoda. Ostatnio w trasie podczas połączenia zauważyłem również zaniki głosu przy zmianie nadajnika. Czegoś takiego w Orange nie było zawsze płynnie przechodziło 

Ten problem był odkąd jestem w Orange i nie jest niczym nowym.