Agregacja pasm od czego zależy?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

Według mapy zasięgu Orange w moim miejscu jest agregacja 4 pasm LTE. Mój telefon agreguje jedynie 2100 i 2600. Pytanie czy to kwestia telefonu, że agreguje dwa pasma czy od czegoś jeszcze to zależy? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860
7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@artur912  głównie to zależy od ustawień agregacji na nadajniku obsługującym Twoją lokalizację.

O agregacji dowiesz się dzwoniąc na infolinię. Oni mają to podane w systemach 

Optymalnie jest kiedy i nadajnik i odbiornik agregują te same pasma 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@artur912 Od urządzenia oczywiście zależy - są np routery LTE/5G oznaczone jako urządzenia różnej kategorii np. LTE cat. 20 lub cat. 12 etc. - co też wskazuje  ile pasm mogą agregować. Podobnie jeśli chodzi o smatrphony.

Ale  przede wszystkim - i to co pokazuje mapa zasięgu - jest to kwestia tego co operator udostępnia w danej lokalizacji, jak jest skonfigurowana stacja bazowa - czy pozwala na daną agregacje, czy nie. W sumie to wybór operatora czy pozwoli w danej lokalizacji na daną agregację (w tym też ograniczenie sprzętowe wykorzystane na stacji) 

O lepsze warunki agregacji dla nas klientów lepiej jest w miastach gdzie operatorzy dają więcej częstotliwości do wykorzystania. Małe miejscowości, wsie czasami objęte są jedynie pasmami "zasięgowymi" co nie daje dobrych prędkości internetu i korzystnej agregacji (choć niektórzy operatorzy szarpną się nawet na 5G w paśmie C na prowincji ). 

• 21558
  • 62781
  • 860

Poradnik Orange o agregacji pasm na nadajniku:

https://www.orange.pl/poradnik/agregacja-pasm-lte-co-to-takiego/

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@artur912 

Od urządzenia odbiorczego ale dużo zależy od nadajnika, od obciążenia w danej chwili.

U mnie na MC888 było 5x4G lub 1x5G+3x4G choć ludzie pokazywali na MC888 nawet 1x5G+5x4G. Obecnie mam router Zowee i też jest 1x5G+3x4G. Tak więc jest to kwestia głównie nadajnika i określonych warunków lokalnych.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

To jako ciekawostkę dorzucę, że przy ustawieniu "tylko LTE" na MC888 w Orange miałem 4x4G, ale na karcie różowego na tym samym, wspólnym nadajniku było już 5x4G. Przy korzystaniu z 5G w Orange mam N78+ B7 (15MHz) + B3 (10MHz) + B1 (15MHz) i na tym jest download 900+

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

@ketrasaArturnapisał(-a)

Poradnik Orange o agregacji pasm na nadajniku:

https://www.orange.pl/poradnik/agregacja-pasm-lte-co-to-takiego/

Lepiej niech Orange zaktualizuje swoje mapy interaktywne, bo są kompletnie nie odpowiadające rzeczywistości. 

🫤

• 21558
  • 62781
  • 860

@PiotrK68 aktualizacja na pewno będzie. Teraz mogą być rozbieżności że względu zmiany 3G LTE i aktywację nowych pasm 5G, natomiast od jakiegoś czasu mapka jest aktualizowana raz na miesiąc.