Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Agregacja pasm LTE

iCinek
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

Agregacja pasm LTE

Pytanie może banalne, ale nigdzie nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi.

Otóż jak to jest z tą agregacją ? Telefon (przykładowo) może agregować tylko pasma z jednego sektora stacji bazowej, z którą się aktualnie łączy czy może także łączyć pasma z innych pobliskich stacji bazowych lub innych sektorów tej samej stacji ?Jak to wygląda w Orange Polska ? Może ktoś udzielić jednoznacznej odpowiedzi ? Emotikon: Szczęśliwy 

31 ODPOW. 31
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Agregacja pasm LTE

Zależy od kategorii LTE danego telefonu i tego co wspierane jest na nadajniku.
Citi2017
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

Agregacja pasm LTE

Wiadomość zawiera hiperłącze
iCinek

Agregacja pasm LTE

Xiaomi Mi A2 LTE cat. 12 (600/100 Mb/s) BTSie LTE 1800 2100 i 2600 na każdym z 3 sektorów. Mam taką sytuację, ze wyświetla mi się 4G+ ale net monitor pokazuje ze korzystam tylko z 2600. Po jakim parametrze można obczaić jakie pasma mi łączy ?

Highlighted
iCinek

Agregacja pasm LTE

benny_b
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Agregacja pasm LTE

Generalnie zasada jest taka, że agreguje się tylko to co jest na jednym sektorze jednej stacji. Jeden z operatorów (fioletowy) może to robić pomiędzy stacjami, ale na różnych pasmach - z tego co pamiętam nie zagreguje dwóch tych samych częstotliwości. Co do możliwości zobaczenia co się w danym momencie agregowane to ja nie znam na to sposobu na Huawei. W Samsungach i LG to bylo do sprawdzenia. A 2600, które Tobie się wyświetla, to pasmo które jest podstawowym i dopiero do niego doagregowywane są kolejne, których już ot tak nie uwzględnia się w Netmonitorze.
ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

Agregacja pasm LTE

Czyli rozumiem z tego całego galimatiasu, że agregacja pasma następuje dopiero w tedy, gdy pobieram luz wysyłam większe ilości danych. Nie mam więc przydzielonego agregowanego pasma od razu, tylko w trakcie korzystania? I to w dodatku na różnych częstotliwościach i tylko z jednego nadajnika.

iCinek

Agregacja pasm LTE

@benny_b  Dzięki bardzo za wyjaśnienie, właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło ! Emotikon: Szczęśliwy Czyli jak rozumiem ot tak sobie na telefonie bez roota (Xiaomi) Netmonitor nie pokaże mi jakie pasma są dołączane do podstawowego wyświetlanego 2600 z danego sektora ?

@ketrasaArtur  To też zależy od konfiguracji Twojego urządzenia (telefonu) w moim Xiaomi nie ważne czy pobieram/wysyłam małe bądź duże ilości danych, za każdym razem kiedy włączę transmisję komórkową Xiaomi od razu agreguje mi maksymalną ilość pasm dostępną w danym miejscu, i telefon może leżeć odłogiem z włączoną transmisją, żadne dane nie będą przesyłane, a i tak agregacja jest załączona (4G+) tylko jedyne co mnie zastanawia to jakie pasma łączy, bo ilość pasm mogę się domyślić po szerokości kanału które mi pokazuje field test w telefonie i biorąc pod uwagę obsługiwaną 12 kategorię LTE.

andrzej1441
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

Agregacja pasm LTE

@benny_bnapisał(-a)
... nie zagreguje dwóch tych samych częstotliwości.

Raczej sprzęt nie ma takiej możliwości  agregacji.

benny_b
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Agregacja pasm LTE

@ketrasaArtur czasami wystarczy niewielki ruch jak wysłanie zdjęcia czy zwykłe przeglądanie internetu, żeby uruchomić agregację. Agregacja dzisiaj wygląda najróżniej - kiedyś występowała tylko od najwyższego pasma do najniższego (2600 jako podstawowe, potem 2100, 1800 i 800), dzisiaj potrafi załączyć się agregacja gdzie L800 jest podstawowym, potem dorzuci 2600, 1800 i 2100 i w wielu innych konfiguracjach. Zresztą na szczęści dzisiaj stacja przydziela nas do różnych pasm, a nie tak jak było jeszcze chyba rok temu, że wszyscy kleili się do najwyższego pasma jakie było dostępne.
@iCinek generalnie netmonitor nie pokaże raczej agregacji, bo ja nawet w Samsungu nie jestem w stanie tego zobaczyć - takie dane sprawdza się np. w menu serwisowym, które nie wiem gdzie jest w Huawei.