700 MHz 5G z nadajnika w Nowej Łubiance między Piłą, a Wałczem

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 44
  • 0

Szukam informacji od Was do kogo napisać żeby ktoś w Orange to zauważył. Mieszkam na terenach leśnych w miejscowości Czechyń kod pocztowy 78-600 Wałcz. Jesteśmy tam wykluczeni jeśli chodzi o zasięg sieci. Jedyna sieć to Orange ale na wysokim maszcie je na częstotliwości 800 MHz LTE z przepustowością łącza 15 MB/s download i 2 MB/s upload, o rozmowach telefonicznych w domu można zapomnieć. Sygnał dociera do nas z nadajnika w miejscowości Nowa Łubianka. Czekamy z niecierpliwością na częstotliwość 700 MHz 5G właśnie z tego nadajnika ( w wykazie częstotliwości pojawiły się w BTS Search dla tego nadajnika 5G 700 MHz oraz LTE 700 MHz). Wspomniany BTS jest dodatkowo mocno obciążony i nie mamy możliwości skierować anten ze względu na położenie na inny BTS w pobliżu. Uważam, że 700 MHz powinna załatwić sprawę z przepustowością łącza jak i z tym żeby w końcu w telefonie pojawiły się przynajmniej 2 kreski zasięgu.

* W temacie doprecyzowałem kategorię i etykiety - Wiktor

26 ODPOW. 26

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@manio1981 

Niestety ale 5G700 zasadniczo nie poprawi zasięgu, szybkość tak ale nie zasięg.

W Polsce 5G działa jako NSA czyli kotwica musi być na paśmie 4G. Druga sprawa jakie pasma agreguje dany telefon. Jak widać to nie jest takie proste z 5G700... gdyby to było 5G SA czyli samodzielne 5G to sprawa byłaby łatwiejsza.

• 13
  • 44
  • 0

Czyli wychodzi na to, że XXI wieku przy obecnych technologiach istnieją i będą istnieć takie miejsca jak moje gdzie jest wykluczenie cyfrowe. Żeby wezwać karetkę, straż pożarną czy policję to muszę jechać samochodem 2 km. Gorzej jak to do mnie będą musiały przyjechać służby. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

700Mhz może poprawić troszkę sytuacje. To nie jest pasmo do poprawienia szybkości netu, a właśnie do pokrycia zasięgiem większego obszaru. Z tym że 5G 700mhz to nie to samo co GSM800. Myślę, że do samych połączeń i tak będzie lepsze GSM800. 

• 13
  • 44
  • 0

Jeśli chodzi o pasmo GSM czyli 2G to z tego nadajnika jest na częstotliwości 900 MHz i czasami na zewnątrz mam 1 kreskę zasięgu w telefonie.

IMG_6091.pngIMG_6090.png

• 2842
  • 12101
  • 74

Tak, faktycznie GSM900 jest częściej używane.  W każdym razie LTE700 i 5G700 jest właśnie po to, aby dotrzeć dalej z zasięgiem. Z tym że,  chwila musi minąć, aby faktycznie to pasmo zaczęło działać.  Jeżeli będziesz mieć troszkę szczęścia to może modem zewnętrzny złapie linka,  który pozwoli na wifi calling.  

Należy też pamiętać,  że nie każdy modem wspiera 5G700, więc jest szansa, że trzeba będzie go zmienić.  

• 13
  • 44
  • 0

Dziękuję za odpowiedzi. Mam zestaw idu odu TpLink Ne211 + HX 510 więc raczej nie powinno być problemów.

• 2842
  • 12101
  • 74

Tak, nie powinno być problemów. Sam używam takiego zestawu. Tam co prawda jest dość leciwy procek , ale w cenie do 1000zł nie kupi się nic lepszego.  Pozostaje tylko czekać na pasmo 700.  

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@manio1981napisał(-a)

Czyli wychodzi na to, że XXI wieku przy obecnych technologiach istnieją i będą istnieć takie miejsca jak moje gdzie jest wykluczenie cyfrowe. Żeby wezwać karetkę, straż pożarną czy policję to muszę jechać samochodem 2 km. Gorzej jak to do mnie będą musiały przyjechać służby. 

@manio1981 Aż tak źle nie jest. W XXI wieku są technologie dostępne również dla zwykłych konsumentów, także w Polsce pozwalające zwalczać wykluczenie cyfrowe jak oferta Elona Muska

• 13
  • 44
  • 0

Pozostaje tylko czekać, tak jak napisałeś. Niedaleko mnie w okolicach Bornego Sulinowa 700-tka już działa. Bardzo fajne forum i pomocni użytkownicy.