- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
4 godziny w Lublinie cz.1 Moje testy 5G
@Anonimnapisał(-a)Zasadniczo najlepszy wynik 5G, powinien być w promieniu 500 metrów od anteny, im dalej tym będzie już wolniej i wskoczy w 4G 😉
Testowałem różne odległości. W warunkach zewnętrznych najlepsze wyniki uzyskiwałem już przy 300 m od nadajnika. Powyżej 500 metrów już często przebijało LTE+, a smartfon nie ma opcji żeby korzystać tylko z sieci 5G Połączenia z siecią 5G nie mogłem uzyskać też stojąc pod samą anteną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G tak jak piszesz przyspieszy modemy, telefonia w 5G ok ale poza budynkami, chyba że nadajnik widzisz z okna i koło 500 metrów jest od ciebie 😉
Odnośnie odbioru z wysokich budynków gdzie jest antena, propagacja fal jest pod łagodnym kątem, więc trzeba się trochę oddalić od budynku, nie testowałem 5G ale pewnie lepiej niż x2 wysokości montażu anten 5G 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze dla ciekawości różne ustawienia APN na smartfonie:
Orange Internet:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Internet 5G:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange internet IPv6:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli miałem ustawiony APN 5G, a byłem poza zasięgiem sieci 5G, to pomiary prędkości były podobne do standardowego ustawienia APN Orange Internet. Przy przełączeniu na APN IPv6, osiągi poprawiały się, natomiast w zasięgu 5G i przełączeniu na APN IPv6 logowanie do sieci 5G nie następowało. Tylko ustawienia APN na 5G umożliwiały przeprowadzenie testów w sieci 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Potwierdzam, że nadajnik ul. Dragonów nie pozwala na połączenie z siecią 5G, łączy się co najwyżej na LTE+ (4G+).
Udało mi się połączyć z siecią 5G na ulicy Turkusowej (teoretycznie poza zasięgiem nadajników 5G), lecz prędkości nie zachwycały (screen poniżej).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
4 godziny w Lublinie - część 2 link poniżej
- « Poprzedni
-