- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód na łączach nexera problem z podłączeniem
Witam
Tak jak w opisie .
Sytuacja wygląda tak że na mapach pod moim adresem jest zasięg Nexera oraz Orange . Adres jak najbardziej kwalifikuje się pod podłączenie . Usługa zamówiona umowa podpisana router przyszedł czas na technika. W statusie zamówienia technik miał pojawić się 30 lipca między 8-11 niestety tak się nie stało więc zadzwoniłem i zgłosiłem sprawę . Pani konsultant poinformowała że zrobi zgłoszenie i że technik powinien najpierw skonsultować się ze mną więc czekam dalej. Telefon dostałem o 16.30 że o 17 przyjeżdża technik. Przyjechało dwóch panów. Fakt ze tego dnia słońce dawało popalić. Panowie zaczęli robić zdjęcia i kontaktować się z szefostwem . Po rozmowie jeden z Panów podszedł i powiedział że oni nie podłączą światłowodu stwierdzając że puszka że światłowodem wisi za wysoko i blisko przewodów elektrycznych na słupie i że najpierw musi przyjechać ekipa która obniży cały osprzęt. Wtedy oni przyjadą i podłącza. Kiedy to się ma stać też nie powiedzieli. Sprawa jest na tyle dziwna że u sąsiadów puszka wisi tak samo i nie było problemu z podłączeniem . Po za tym ktoś kto montował puszke jakoś to zrobił . Powiedzcie co mogę w takiej sytuacji zrobić ? Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jak to ogarnąć ? Czy może jest opcja wybrania
innego technika. Proszę o pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możliwe że z przyczynyc technicznych
• Wysokość i odległość puszki od przewodów elektrycznych to kwestie bezpieczeństwa i zgodności z normami telekomunikacyjnymi oraz energetycznymi.
• Operator infrastruktury (Nexter) może mieć swoje procedury i wymagania dotyczące montażu osprzętu na słupach.
• Orange jako operator usługi korzysta z infrastruktury Nextera, więc musi się dostosować do ich wymagań.
• Różnice w podejściu do podłączenia u sąsiadów mogą wynikać z różnych ekip, czasu montażu lub specyficznych warunków technicznych.
Co możesz zrobić w tej sytuacji to
a) Kontakt z Orange i Nextero
• Zgłoś problem ponownie do Orange, podkreślając, że u sąsiadów puszka jest zawieszona podobnie i podłączenie zostało wykonane.
• Poproś o wyjaśnienie, dlaczego w Twoim przypadku wymagana jest dodatkowa ekipa do obniżenia puszki.
• Zapytaj o przewidywany termin przyjazdu ekipy do obniżenia puszki.
• Możesz też spróbować skontaktować się bezpośrednio z Nextero (jeśli masz kontakt), aby dowiedzieć się o ich procedurach i terminach.
b) Wniosek o zmianę technika lub ekipy
• W Orange możesz poprosić o przydzielenie innego technika lub ekipy, jeśli obecna odmówiła wykonania usługi bez jasnego terminu i uzasadnienia.
• Warto zaznaczyć, że oczekujesz profesjonalnej realizacji usługi zgodnie z umową.
c) Sprawdzenie dokumentacji i norm
• Poproś o udostępnienie norm lub wytycznych dotyczących montażu puszek światłowodowych na słupach Nextero.
• Możesz też zasięgnąć opinii niezależnego specjalisty od instalacji światłowodowych, który oceni sytuację na miejscu.
d) Reklamacja i eskalacja
• Jeśli problem nie zostanie rozwiązany w rozsądnym czasie, złóż oficjalną reklamację do Orange.
W ostateczności
• Możesz też zgłosić sprawę do Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE), który nadzoruje rynek telek
omunikacyjny w Polsce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
przesyłam zdjęcia jak to wyglada