Światłowód jest wszędzie tylko nie w moim bloku

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 9
  • 0

Mam dokładnie taki sam problem .wszędzie jest światłowód tylko nie w moim bloku. Proszę mi powiedzieć czy udało się w końcu założyć światłowód . I gzie najpierw się udać.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@Kasia_mama najlepiej zacząć od początku. Udaj się do administratora lub zarządcy bloku i dowiedz się czy była podpisywana umowa z Orange na udostępnienie nieruchomości pod budowę sieci FTTH. Jeśli tak i zarząd wyraził zgodę to można zadzwonić do negocjatora z którym zarządca miał kontakt. On będzie wiedział na jakim etapie jest sprawa. Jeśli nie było żadnej umowy z Orange to Zarządca powie Ci czy w ogóle Orange się z nimi kontaktował czy nie. Możliwe że sam zarządca bloku czy wspólnota nie wyrazili chęci na światłowód. Miałem takie sytuacje bo po co nam, mamy komórki, tu są sami starsi ludzie itd. A później zostaje taki jeden rodzynek w środku osiedla. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

@Kasia_mamaCzy ja dobrze rozumiem? Chcesz ubiegać się o podłączenie infrastruktury światłowodowej do całego bloku 🙂 ?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 169
  • 497
  • 2

Zacznij od zgłoszenia adresu (zapotrzebowania na światłowód) na gov.pl oraz postaraj się namówić sąsiadów by też to zrobili.

Następnie poszukaj kto w Twojej lokalizacji aktualnie realizuje jakiś projekt i tam też napisz.

• 4
  • 9
  • 0

Tak ,ponieważ tylko mój blok na całym osiedlu nie ma światłowodu.Ktoś zawinił .Tylko kto

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@Kasia_mama  cały blok to sprawa dla administratora.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@Kasia_mama  nikt nie zawinił. Są plany inwestycyjne, koszty wykonania i problemy..choćby brak kanalizacji do budynku, brak zgody wspólnoty na wejście i wykonanie pionów, czy wręcz brak możliwości organizacji projektu ( czytaj: konserwator zabytków)

Trzeba się rozeznać w temacie i tyle 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

@Kasia_mamaTaki urok mieszkania w bloku 😉 . Sama raczej nic nie zdziałasz.  Nie ma w bloku alternatywy? Np FTTB albo LAN?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 251
  • 367
  • 9

Widzę, że temat odkopany 🙂

Ja ze swojej strony mogę polecić takie rozwiązanie:
1. w przypadku wspólnoty mieszkaniowej najlepiej wysłać oficjalne pismo do Orange od wspólnoty, a nie od pojedynczych osób. 
2. Warto od razu napisać jaki wspólnota ma budżet na budowę infrastruktury. Jak napiszecie, że maci 15-20k PLN to na pewno zwiększacie swoje szanse na doprowadzenie łącza. Tylko później trzeba mieć tą kwotę przed podpisaniem umowy pomiędzy Orange, a wspólnotą. 
3. Warto też od razu załączyć dokumentację techniczną oraz zdjęcia np piwnicy jeżeli tamtędy ma być prowadzone łącza. 
4. Zgoda wspólnoty na wykonanie prac technicznych.

Jak to wszystko będzie spełnione to szansa na wykonanie przyłącza jest znaczna. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@Kasia_mama najlepiej zacząć od początku. Udaj się do administratora lub zarządcy bloku i dowiedz się czy była podpisywana umowa z Orange na udostępnienie nieruchomości pod budowę sieci FTTH. Jeśli tak i zarząd wyraził zgodę to można zadzwonić do negocjatora z którym zarządca miał kontakt. On będzie wiedział na jakim etapie jest sprawa. Jeśli nie było żadnej umowy z Orange to Zarządca powie Ci czy w ogóle Orange się z nimi kontaktował czy nie. Możliwe że sam zarządca bloku czy wspólnota nie wyrazili chęci na światłowód. Miałem takie sytuacje bo po co nam, mamy komórki, tu są sami starsi ludzie itd. A później zostaje taki jeden rodzynek w środku osiedla. 

• 4
  • 9
  • 0

Byłam u zarządcy .Poradził żeby ci co chcą światłowód  napisali na internet .gov  pl i wyrazili chęć . To może się da coś załatwić . 

Zobaczymy może coś uda się zdziałać .Światłowód to przyszłość.