- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód - Wrocław, Karłowice
@piotrekoonapisał(-a)Podsumowując - jedyne co mi pozostaje, to wyglądać przez okno albo chodzić na spacery po okolicy, bo żadnych informacji z wyprzedzeniem nie dostanę.
Tak to niestety wygląda. Chyba że... masz znajomego w Orange, który ma znajomego w Inwestycjach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No to doczekałem się. Od tygodnia panowie stawiają OSD na ulicy, ciągną światłowód w studzienkach i wszystko zmierza ku dobremu.
W sobotę po wykopaniu dołu na niemal 1.5 metra w chodniku przed moim domem stwierdzili, że nie mogą znaleźć rury, którą idzie aktualny kabel telefoniczny. Pozwoliłem na wykop po mojej stronie płotu i prawdopodobnie też nie znaleźli (nie zdążyłem zapytać).
Przyłącze było robione po 2000 roku, jako ostatnie w sąsiedztwie, więc nie wydaje mi się, żeby to był goły kabel zakopany w ziemi. Zaczynam się bać, że ogarną wszystkie domy wokół, a u mnie ostatecznie skończy się brakiem dostępności „z przyczyn nieprzewidzianych”. Jest może jakiś namiar, gdzie mógłbym dopytać co i jak? Oprócz panów budujących, których postaram się złapać w najbliższych dniach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrekoo A do czego im ta rura? Szukali przejścia pod drogą? Czy szukają rury do twojego domu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Niestety bariera językowa była za duża.
Wszystko wskazuje na to, że powinni szukać przejścia pod jezdnią - OSD po przeciwnych stronach, dotychczasowe słupki tak samo, etap prac… Panowie byli jednak bardzo zainteresowani puszką na moim domu, gdzie prowadzą dwie pary telefoniczne od słupka i pytali gdzie jest to połączone.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrekoo Przepusty pod drogą powinni mieć naniesione na projekcie. Natomiast stare przyłącza abonenckie prawie na bank nie były geodezyjnie wprowadzane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Nie udało mi się znaleźć dzisiaj ekipy, ale zwróciłem uwagę na co innego - praktycznie wszyscy mają pomarańczową taśmę powiązaną do płotu w miejscu przyłącza. Czyli na bank chodziło o rurę do domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrekoo Skoro wszyscy mają taśmę, znaczy, że wszyscy są przewidziani w planach podłączenia. Wskazuje to na to, że to inwestycja własna Operatora 🙂
Koniecznie złap ekipę i nawet z google translatorem czy językiem migowym poproś o wyjaśnienia. Spróbuj wyciągnąć kontakt do kierownika ekipy. Może on coś powie. Na pewno jednak zweryfikuj czy dadzą radę sami zrobić/znaleźć trasę dla kabla FTTH, abyś nie został pominięty w powodu braku koncepcji/możliwości technicznych doprowadzenia przyłącza do posesji.
Warto pochodzić za sprawą...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrekoo Jeśli robią przyłącza ziemią to chyba nie są na tyle naiwni żeby myśleć że stare kable miedziane biegły do domów w rurze osłonowej. Najczęściej były zakopywane w ziemi i tyle. Ewentualnie jakiś peszel pod drogą wjazdową na posesję lub pod chodnikiem prowadzącym do domu. Pytanie jak robią teraz? Czy tylko do granicy działki czy kompleksowo do samego domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 @marder Udało mi się znaleźć ekipę. Dowiedziałem się, że jest rura do studzienki. Mam spokojnie czekać aż zakończą i Orange odbierze instalację. Nie mam już kogo pytać, żeby zweryfikować, więc nie pozostaje mi nic innego jak wierzyć.
Większość przyłączy w okolicy powstała w latach 70./80., o ile nie wcześniej. Pewnie są to gołe kable w ziemi. Dla mnie pojemność w centrali znalazła się dopiero około 2000 roku i przyłącze najwidoczniej jest już po nowemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrekoo Jak masz rurę od studni do domu to bardzo ułatwi podłączenie Ciebie pod warunkiem, że jest drożna, ale na tym etapie załóżmy że wszystko jest ok 👍