- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wzdłuż głównej ulicy jest światłowodowe okablowanie napowietrzne. Na infolinii zostałem poinformowany, że w tym roku Orange będzie podłączał domy w okolicy do sieci światłowodowej.
Mój dom stoi 100 metrów od tej ulicy (trzecia nieruchomość od drogi głównej). Chciałbym podłączyć się do tej sieci.
1. Czy Orange wykonuje okablowania ziemne?
2. Czy mogę sam doprowadzić kanalizację telekomunikacyjną bliżej ulicy gównej i liczyć, że obsługa techniczna przeprowadzi tamtędy okablowanie a nie napowietrznie, czyli paskudnie?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety Orange ma wydzieloną część hurtową (od infrastruktury) od detalicznej (część obsługowa: infolinia, czaty, salony). Cześć hurtowa bezpośrednio nie zajmuje się kontaktami z klientami. A w części detalicznej nie ma takich procedur.
Więc zaczyna się droga przez mękę.
Można pisać listy na Skierniewice z dopiskiem Infrastruktura.
W tym wątku https://nasz.orange.pl/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/Swiatlowod-i-Neostrada/page/1/thread-i... podobno kontakt z Orange Retail. Ale to musisz być względnie blisko a tu dopiero są plany.
Moim subiektywnym zdaniem trzeba znaleźć lokalny Fibershop (czarna budka ala kiosk). Ale jeśli blisko go nie masz, to odleglejszy może nie zajmować się Twoim terenem.
Alternatywnie do najlepiej tzw. Dystrykt Managera ale z tym bywa ciężko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange i okablowanie w ziemi
2. Musisz znaleźć regionalnego menedżera odpowiedzialnego za te sprawy. Jednak jeśli chodzi usługi na osobę prywatną, może to być trudne. Jeśli prowadzisz firmę, skontaktuj się z lokalnym doradcą biznesowym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 dzięki za szybką reakcję.
Jeśli pozwolisz, mam jeszcze kilka pytań.
Aby doprowadzić kanalizację światłowodową do domu muszę pokonać około 130 metrów w prywatnej drodze (jestem jej właścicielem). Wzdłuż tej drogi sąsiedzi budują bądź będą budowali domy jednorodzinne. Myślę, że też będą zainteresowani skorzystaniem z tej kanalizacji.
3. Czy orientujesz się jak od strony technicznej wygląda podłączenie światłowodu do sieci napowietrznej? Jakie urządzenia są "po drodze"?
4. Czy na słupie instalowana jest jakaś rozdzielnia (optyczny switch?) i potem idzie osobny kabel do kolejnych abonentów? Wyobrażam sobie, że do bloków prowadzą jeden kabel ze światłowodami wielomodowymi i w jakiejś centrali rozdzielają sygnał do wszystkich mieszkań. Natomiast przy instalacjach napowietrznych chyba musi to jakoś inaczej wyglądać.
5. Czy takie rozdzielnie/urządzenia na słupach wymagają zasilania elektrycznego? Bo jeśli nie wymagają, to podobną rozdzielnię/urządzenie można łatwo schować także w studzience.
6. Czy taki sygnał pochodzący z kabla można dalej łatwo i tanio rozdzielać (tak jak to się robi w sieciach na kablach miedzianych) bez konsekwencji dla konfiguracji po stronie Orange?
7. Czy Orange może "na zapas" doprowadzić kabel światłowodowy od słupa do pierwszej studzienki? Chodzi o sytuację gdy ktoś chciałby mieć możliwość podłączenia się w przyszłości bez ingerencji w infrastrukturę pomiędzy słupem a studzienką teletechniczną (przekopy itd.).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na początek tu warto wiedzieć, że Orange buduje zwykle światło tam gdzie ma perspektywę zgód co wiele lat (a nie tylko na dwie), więc nie wiem czy w grę wchodzi udzielenie zgody na służebność i inne tego typu sprawy.
3. Są różne opcje, zazwyczaj z "powietrza" nie schodzi się pod ziemię, ale są wyjątki.
4. Zwykle switch, ale mogą być inne urządzenia.
5. Zależy. Zazwyczaj tak.
6. Nie wiem co masz na myśli "można". Regulaminowo miedzi nie można rozdzielać. Tanie i dobrze nie będzie przy świetle. Pamiętaj, że obecnie Orange zaczął egzekwować kary za przerabianie instalacji - niekiedy to kilka tys zł.
7. Nie wiem.
Tu warto przede wszystkim ustalić przed jakimkolwiek działaniem czy te domy obok są objęte jakimś dofinansowaniem UE. Jeśli tak, to trzeba ustalić czy konkretna baza adresowa jest zamknięta czy tylko na poziomie ilości HH/podłączeń w gminie.
Tylko naprawdę trzeba znaleźć kogoś z regionu. Tu na Nasz Orange nie znajdziesz. Może jakiś lokalny Fibershop lub przedstawiciel handlowy (na pewno nie w salonie).
PS. Przepraszam za może niedyskretne pytanie, ale czy mógłbyś określić swój status, jesteś samorządowcem, osobą prywatną, developerem, coś innego? Dla developerów jest strona http://www.orange.pl/ftth_oferta.phtml#zglos_inwestycje
Dla samorządów jest dedykowany opiekun
Dla osób prywatnych jest tylko ogólnikowy formularz https://oferty.orange.pl/internet/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety Orange ma wydzieloną część hurtową (od infrastruktury) od detalicznej (część obsługowa: infolinia, czaty, salony). Cześć hurtowa bezpośrednio nie zajmuje się kontaktami z klientami. A w części detalicznej nie ma takich procedur.
Więc zaczyna się droga przez mękę.
Można pisać listy na Skierniewice z dopiskiem Infrastruktura.
W tym wątku https://nasz.orange.pl/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/Swiatlowod-i-Neostrada/page/1/thread-i... podobno kontakt z Orange Retail. Ale to musisz być względnie blisko a tu dopiero są plany.
Moim subiektywnym zdaniem trzeba znaleźć lokalny Fibershop (czarna budka ala kiosk). Ale jeśli blisko go nie masz, to odleglejszy może nie zajmować się Twoim terenem.
Alternatywnie do najlepiej tzw. Dystrykt Managera ale z tym bywa ciężko.