ŚI pominęło mój dom a ADSL wyłączyli - co teraz?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 76
  • 0

Dzień dobry. Mieliśmy w domu internet w technologii adsl2+ z Orange. Dostaliśmy cynk że będzie światłowód. Nasza usługa została wyłączona zupełnie bo Światłowód Inwestycje w to miejsce pociągnął światłowód. Niestety mój dom pominięto. Nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi dlaczego. Nie wspominam już że kiedyś za podłączenie domu płaciliśmy 1500 zł. Teraz kable miedziane zostały wyłączone, ja mam rurkę podciągniętą do światłowodu ale czemu nie został pociągnięty światłowód tego nie wiem. Przed domem mam skrzynkę światłowód inwestycje. Nikt nie potrafi pomóc i rozwiązać problemu. Teraz mój dom w ogóle nie jest w zasięgu a budynek obok mojego ma zasięg. Mój internet firmowy z Orange został wyłączony. Sytuacja trwa już 2 lata. Nikt nie zna odpowiedzi dlaczego tak sie stało. Czy ktos moze mi pomóc? 

34 ODPOW. 34

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8320
  • 69

Internet w domu

@Marcin91pl  Orange nic nie wspominał odłączając Ci miedź?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17365
  • 95

Internet w domu

Co pokazuje Internet.gov.pl?

• 13
  • 76
  • 0

@Glut napisał(-a)

@Marcin91pl  Orange nic nie wspominał odłączając Ci miedź?

Nie. Po prostu wyłączyli miedź. Dzwoniłem do Orange i już nie mam możliwości Internetu pod moim adresem. Nikt nie wie dlaczego mi to wyłączyli bez podłączenia światłowodu. Wkurzam się bo uderzam w każdy punkt i nikt nie zna odpowiedzi. 

Dodatkowo nie przyłącza mnie z programu KPO który jest realizowany aktualnie bo Orange ze swoim Światłowód Inwestycje zostawiło u mnie rurkę do światłowodu. Kolejna sprawa że adres mój nie jest ujęty w kpo z powodu inwestycji Orange z której później się rozmyślili. Sprawa jest patowa, bo nikt nic nie wie. 

Urząd nie daje KPO na mój adres bo był adres ujęty w inwestycji Orange z której po podciągnięciu rurki do światłowodu się rozmyślili. Udało mi się załatwić dopisanie do listy o dofinansowanie, ale teraz wykonawca ma problem bo w ramach kpo nie może skorzystać z tej rurki podciągniętej przez Orange bo oni to robili prywatnie. 

• 13
  • 76
  • 0

Internet w domu

@atlas_cudow napisał(-a)

Co pokazuje Internet.gov.pl?

Internet gov pokazuje że jestem pod zasięgiem miedzi od neti ale to nieprawda bo na stronie nie mam możliwości zakupu internetu. 

• 1944
  • 8320
  • 69

Internet w domu

@Marcin91pl  a masz jakąś fakturę na to, że zapłaciłeś to 1500?

• 13
  • 76
  • 0

Oczywiście że nie. Kiedyś to był wymóg by cię podłączyli. To było w okolicy 2004 roku. 

szukam kogoś kto realnie może mi pomóc, a nie pisze bo pisze. 
kontaktowałem się już na infolinii Orange, ktoś miał podjąć sprawę ale kilka miesięcy ciszy. 
Kontaktowałem się ze światłowód inwestycje też urwał się gdy miałbyc konkrety 

od ministerstwa infrastruktury dowiedziałem się, że nie zostałem wpisany na listę kpo ze względu na inwestycje prywatna Orange/światłowód inwestycje. 
Takie adresy nie są brane pod uwagę bo według planu adres mój miałbyc w zasięgu. 

Teraz firma która może mnie wpisać na listę z KPO, o czym urząd mi wspominał że to jest możliwe ma związane ręce ze względu na pozostawioną rurkę przez Światłowód inwestycje. 

Moja sytuacja to jest parodia, której nikt nie chce rozwiązać. Do której doprowadziła firma Orange. 

• 1944
  • 8320
  • 69

Internet w domu

@Marcin91pl  czyli tak dawno, że nic Ci to nie daje. Możesz spróbować pisać wniosek o dorejonizowanie i złożyć wniosek o internet na internet.gov.pl. Pytanie jak u Ciebie działa mobilny internet, bo może lepiej niż miedź.

• 13
  • 76
  • 0

Ktoś już mi robił rejonizacje. Nic to nie dało. Kolego polecasz mi internet gov wysyłać, ja pisałem listy do UKE oraz do Ministerstwa Cyfryzacji. To na podstawie pism z tych instytucji zostałem dopisany do KPO realizowanego przez inną firmę. 

Niestety realizacja nie jest możliwa ze względu na pozostawienie infrastruktury przez prywatnego inwestora czyt. Orange i ich rurki na światłowód. Oni twierdzą że nie mogą korzystać z tego bo to nie jest ich. A plan musi ż kpo być do końca sierpnia zrealizowany więc się nie uda. 

• 1944
  • 8320
  • 69

@Marcin91pl  skoro "infrastruktura Orange" jest problem to spróbuj napisać do Orange, żeby ją usunęli.