Wyłączenie neostrady i co z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 20
  • 0

Cześć. Dzisiaj dostałem list od Orange, gdzie jest napisane, że chcą unowocześniać swoje usługi i w ciągu najbliższych kilku miesięcy chcą zacząć wyłączać Neostradę na linii miedziowej, czyli takiej jaką posiadam - mam prędkość 10Mb/s + numer komórkowy, stacjonarny i telewizję dth Canal+, umowa z 2022, czyli czasów bez haraczy za urządzenia, opłat +10 zł po 2 latach umowy, czy innych klauzul inflacyjnych. Wszystko za 109,99 zł. W zamian za to proponują internet mobilny 5G. I o ile w kwestii internetowej będzie to przeskok na plus, tak kwestia telewizyjna tak średnio mi się podoba.

Ilość kanałów niby jest podobna do tego co mam obecnie (Optimum+), ale wielu kanałów (w tym te co oglądam) z tym pakiecie w Orange TV albo nie ma, albo np. nie da się tam tego cofać, a u mnie się da. W ogóle to ten pakiet Extra TV dla internetu mobilnego to jakiś wybrakowany ochłap za tą samą cenę bez połowy kanałów, które są dla osób ze światłowodem (chodź teoretycznie i tu by większość z nich normalnie mogły by działać, bo przy światłowodzie normalnie są na O TV GO dostępne poza domem). Przeszkadzają mi tu też bzdurne ograniczenia Orange TV GO, czyli np. limit 3 zalogowanych urządzeń i 2 zmian w miesiącu (teraz używam 6 zalogowanych urządzeń i mogę się logować gdzie chcę, a więcej niż na 2 urządzeniach na raz nigdy nie oglądam), oraz oferta VOD w canal+ jest znacznie lepsza i to co teraz mogę obejrzeć gdzie i kiedy chcę, na O TV mógłbym obejrzeć co najwyżej w czasie emisji np. na Planete+ i to pewnie bez cofania. Ciekawe też czy te max 3 urządzenia to są łącznie z telewizorem (o ile w ogóle aplikacja Orange TV jest dostępna bez światłowodu), czy bez niego.

To wszystko (bez telefonu stacjonarnego, którego może i będzie mi trochę szkoda, ale i tak prawie z niego nie korzystam) byłoby za 5 zł więcej niż to co teraz płacę. Tam bym miał co prawda znacznie lepszy internet domowy i 10x więcej GB w telefonie, ale raz że w telefonie albo nie zużywam całości, a jeśli nawet (albo gdy Neostrada świruje) to mam czarny starter ze strony orange, z tysiącami GB, którym prędzej się skończy ważność za niecały rok, niż je zużyje. A co do telewizji, to może gdyby tam było 209 kanałów (albo ok. 190 wśród tych dostępnych w OTV GO) lub jakaś niższa cena to może bym patrzył na to mniej krytycznie. Ta nowa tv ma co prawda multinagrywarkę do 7 dni (w c+ jest do 8h), niektóre kanały, których teraz nie mam, a mogą być ciekawe, ale patrząc na całokształt, to wolę to co teraz mam. Plus jeszcze trzeba kupić sobie router, niby to nie jest duży koszt, ale co najmniej 150 zł piechotą nie chodzi. Z satelity akurat nie korzystam w ogóle i oglądam tv głównie na telefonie / komputerze, czasem na tv, więc tu problemu nie ma. Mogę co prawda kupić osobno telewizję w c+ i mieć nawet lepiej niż teraz mam, ale internet 5G + telefon + ta tv by wyszła 35 zł drożej niż teraz płacę.

Jest jeszcze kwestia światłowodu, która jest dosyć dziwna, mianowicie, na rysunku widać dostępność światłowodu na moim osiedlu (w praktyce są jeszcze 4 inne takie same domy, ale one w ogóle światłowodu nie mają). Dziwne jest to, że w wielu mieszkaniach jest dostępny internet od + / N (nie wiem czy mogę tu na forum podać ich pełną nazwę), mimo iż na całym osiedlu jest infrastruktura od Orange (brak haraczu 4,99 czy prędkość do 2Gb/s). Dziwna jest też kwestia dopłaty za domki - wszystkie domy mają 4 mieszkania, a tylko w domu A nie ma tej opłaty (w innych od 13 mc +20 zł) i ciekawe czy czynnikiem warunkującym tą opłatę jest np. ilość wykupionych światłowodów w tych domach czy na czym to polega (teoretycznie wg strony orange wystarczy mieć co najmniej 3 mieszkania w domu)?

Wracając jeszcze do wyłączenia neo, to czy teraz powinienem się tym martwić, czy płacić dalej aż faktycznie zaczną u mnie proces jej wyłączania. A jak do tego prędzej czy później dojdzie, to czy dało by się np. podmienić internet domowy w umowie bez jej rozwiązywania, czy z tą umową już nic się nie zrobi. Bo na światłowód z obecną umową przy cenach z 2022 (oczywiście i z warunkami z wtedy) raczej chyba nie ma szans.

Screenshot 2025-10-23 225526.png
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@FourBuzzard  sprawa wielowatkowa 

Ja bym zaczął od weryfikacji zasięgu mobilnego.

Choćby najlepszą ofertę może położyć jego brak. Dochodzą przeciążenia, krótki zasięg 5G w paśmie C i skończyć się to może koniecznością dokupienia zestawu routera z modemem zewnętrznym ODU/IDU, co generuje duży koszt 

Druga sprawą jest zasięg FTTH 

Przecież możesz się dowiedzieć czy i co musisz zrobić, aby znaleźć się w tym zasięgu. Właśnie teraz masz najlepszy czas . Póki nie zdejmą starej usługi. 

Dopiero po tych analizach warto się martwić ofertą 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

@FourBuzzard  zobacz sobie w aplikacji co Orange oferuje pod Twoim adresem i w zależności od tego co Ci pasuje: zrób update umowy, albo zrezygnuj z usługi.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@FourBuzzard  sprawa wielowatkowa 

Ja bym zaczął od weryfikacji zasięgu mobilnego.

Choćby najlepszą ofertę może położyć jego brak. Dochodzą przeciążenia, krótki zasięg 5G w paśmie C i skończyć się to może koniecznością dokupienia zestawu routera z modemem zewnętrznym ODU/IDU, co generuje duży koszt 

Druga sprawą jest zasięg FTTH 

Przecież możesz się dowiedzieć czy i co musisz zrobić, aby znaleźć się w tym zasięgu. Właśnie teraz masz najlepszy czas . Póki nie zdejmą starej usługi. 

Dopiero po tych analizach warto się martwić ofertą 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

Jeśli mowa o telewizji, możesz wybrać ofertę satelity bezpośrednio w Canal+, jeśli jesteś z niej zadowolony, a resztę interesujących usług w Orange

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@FourBuzzard Oglądanie telewizji będzie Ci zabierało GB z pakietu dostępnych danych.

PS Porządny router do obsługi 5G nie kosztuje 150 zł, chyba, że zapomniałeś o jednym zerze.