- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej wszystkim.
Mam w tej chwili wykupiony abonament z internetem domowym 5G. Zainstalowany na działce w routerze.
W ramach oferty mam 400 Gb internetu do wykorzystania w strefie domowej, w tym 100 Gb, do wykorzystania poza strefą. Umowa kończy mi się w sierpniu i zacząłem zastanawiać się nad przedłużeniem. Przeglądając ofertę na stronie rzuciła mi się w oczy opcja dobrania do tej samej oferty mobilnego routera ZTE MU5120 w dość atrakcyjnej cenie. Początkowo miałem taki pomysł, że wezmę właśnie to urządzenie i dokupię dodatkową kartę SIM do obecnego abonamentu (widziałem, że mogę to zrobić za 9 zł miesięcznie). Miałbym wtedy internet na działce, plus dodatkowy router mobilny, żeby nie musieć udostępniać neta z telefonu, Problem tylko jest taki, że ta druga karta SIM, to musiałby być eSIM, a z tego ten router mobilny nie wspiera.
Zacząłem więc myśleć dalej i wyczytałem, że te 100 GB, które mam do wykorzystania poza siecią, to można udostępnić też innym numerom w ramach mojego konta. Więc w teorii mógłbym wziąć jakiś inny numer, któremu mógłbym te 100 GB przekazać i tę kartę SIM włożyć do mobilnego routera. I teraz pytanie, jaka oferta byłaby tu najtańsza. Jakiś numer na kartę? Ale tak, żeby nie płacić za niego wiele.
Jestem ciekaw Waszych propozycji.
Alternatywnie rozważałem też przejście na najwyższy abonament w FLEX (w tej chwili mam dwa numery telefonu w Nju Mobile Subskrypcja). Za 80 zł miesięcznie miałbym internet no limit i do 3 dodatkowych kart SIM. Jedną mógłbym wykorzystać w routerze na działce, drugą w routerze mobilnym. Wtedy oczywiście zrezygnowałbym z oferty Internetu domowego 5G.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli kogoś to zainteresuje, to ostatecznie zdecydowałem się przedłużyć umowę na internet domowy, wziąć ten router ZTE i jednocześnie za 15 zł miesięcznie dokupić numer w Nju, który będzie wykorzystywany właśnie jako źródło internetu w przenośnym routerze.
Ostatecznie, po wszystkich rabatach, wyjdzie mnie to około 20 zł więcej niż obecnie płaciłem. Jedyny minus, że umowę musiałem przedłużyć na dwa lata 🙂
Do tego czasu mam nadzieję, że Orange ogarnie temat przeniesienia numeru z Nju na Flexa, bo nie widzi mi się migracja między sieciami 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router mobilny do Internetu domowego 5G
@bartekk90 numer kupisz za 5 zł, konto ważne rok, potem 29zł przedłużenie ważności o kolejny rok. Jednak moim zdaniem w Twoim przypadku opcja z FLEX najlepsza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bartekk90 Zorientuj się - zapytaj na czacie, czy masz możliwość dobrania do abonamentu karty "tylko do internetu" - to karta z której nie można dzwonić. Korzystałem co prawda z oferty biznesowej, ale wyglądało to tak, że do abonamentu internetu ze strefą domową (w taryfach biznesowych nazywanej biurową) miałem możliwość doboru karty, która będzie korzystała z limitu internetowego w abonamencie. Karta pracowała wiele lat w zupełnie innym miejscu - a umowę wypowiedziałem dopiero pod koniec zeszłego roku, i korzystała z tego pakietu przypisanego do wykorzystania poza strefą. Kiedyś płaciłem za taką kartę ze 6 złotych na miesiąc, a nie wykluczam, że później była nawet za darmo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bartekk90 żeby korzystać z pakietu internetu 100 GB dzielonego, to numer musi być w abonamencie. Nie przekażesz tych GB na numer w ofercie na kartę. Zresztą dzielenie pakietu 100 GB między numerami odbywa się automatycznie na Twoim koncie, ale numery muszą być abonamentowe.
Najlepiej było by skorzystać z FLEX-a, wtedy nie musisz się martwić o ilość kart SIM jak i dzielenie internetu jak i przypisanie stref do korzystania z internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam możliwość dobrania takiej karty, ale konsultant mi potwierdził, że to tylko karta eSIM, a tej wspomniany router nie użyje 😞
Tylko wtedy będę musiał router kupić na rynku, co wyjdzie drożej. W ofercie Orange można go za 600 zł kupić, w sklepach takie urządzenia są za 1000 zł 🙂
Cóż, chciałem mieć ciastko i zjeść ciastko. Pomyślę jeszcze co z tym fantem zrobić.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bartekk90 zakładam, że na działce masz dobry zasięg komórkowy, bo lepszym rozwiązaniem byłby router stacjonarny, który ma lepsze parametry komórkowe i WiFi, a jeśli masz słaby zasięg, to proponowałbym zestaw ODU-IDU. U mnie zdecydowanie przy takim zestawie poprawiły się osiągi.
Ostatnio przeanalizowałem ofertę i okazało się, że jak wezmę router + abonament na czas nieokreślony, to również będzie atrakcyjna cena. Można wtedy rozwiązać umowę bezterminową w dowolnym momencie, sprzęt spłacać na raty i dobrać ofertę FLEX-a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na działce mam już zestaw router IDU i ODU 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Z tą kartą tylko e-sim to jakaś ściema
2. Tak jak koledzy powyżej, zdecydowanie polecam korzystanie do internetu z Orange Flex, a obecna umowa do wypowiedzenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No niestety. Nawet jak patrzę przez Mój Orange to jest tam jak byk napisane druga Karta eSIM.
Co do opcji z Flexem to tak teraz na spokojnie to liczę i chyba nie do końca mi się to opłaca, biorąc pod uwagę ceny routerów mobilnych. Przyszedł mi do głowy też 3 scenariusz, w którym przedłużam umowę w Orange, biorę ten router mobilny i w Nju dokupuję za 15 zł kolejny numer, który na dzień dobry będzie miał 60Gb internetu, które po 6 miesiącach się zwiększy do 120 Gb (w zupełności wystarczy).
W tej chwili mam 2 numery komórkowe w Nju Subskrypcja, za które płacę po 19 zł miesięcznie. Za abonament domowy z routerem mobilnym płaciłbym 77 zł miesięcznie, plus 15 zł za dodatkowy numer do routera. Razem daje to 130 zł (19+19+77+15).
Jeśli przeszedłbym na FLEXa, to abonament kosztowałby mnie 80 zł. Do tego drugi numer za 15 zł. Ale musiałbym jeszcze sobie kupić router mobilny. Ten model co oferuje Orange kosztuje 1000 zł. Inne, podobne urządzenia mają podobne ceny. Niespecjalnie widzi mi się wybulić na dzień dobry tyle na coś, co będzie służyć okazjonalnie. Więc nawet jakbym sobie to rozbił na raty i płacił te 50 zł za urządzenie miesięcznie, to sumarycznie wyjdzie około 145 zł co miesiąc za wszystkie telefony i internety mobilne.
Ostatecznie pewnie dojdę do wniosku że taki router mobilny to fanaberia, rozwiążę umowę na ten internet mobilny i wezmę za te 15 zł kartę sim, którą będę używał na działce 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro na działce masz już net ODU - IDU to lepiej rozbudować sobie sieć Wi-Fi bazując na tym co jest. Dołożyć sobie APka na zewnątrz i mieć dobry internet wszędzie, bez dodatkowych kart SIM .
- « Poprzedni
- Następny »