Przedłużenie umowy na internet - co zrobić

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 24
  • 0

Cześć,

mam w domu internet na firmę. Umowa mi się niedługo kończy. Miałem już chyba z 5 telefonów od orange z ofertą, ale gorszą od obecnej. Co gorsze chcą mi wcisnąć telewizję, której ja nie chcę.

Zastanawiam się co w takiej sytuacji zrobić. Nowy klient może otrzymać nawet 12 mc-y za free a ja otrzymałem ofertę gorszą od nowego klienta a w dodatku bez darmowych miesięcy...

Rozważam kilka opcji:

1. Rozwiązanie umowy i podpisanie umowy z innym operatorem lub ponownie z orange (jak otrzymam lepszą ofertę)

2. Rozwiązanie umowy i podpisanie drugiej ale na drugą firmę

3. Rozwiązanie umowy i podpisanie na osobę fizyczną

4. Przejście na internet 5G (mam dostęp do modemu)

Macie jakieś rady co zrobić aby dostać najlepszą ofertę?

13 ODPOW. 13

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2198
  • 21

@ksiegowybk opcja taka:

Zakończenie tej umowy i podpisanie nowej umowy z Orange na lepszych, promocyjnych warunkach 👍 Na światłowód trafiają się dobre oferty dla "nowych".

Niestety propozycje od Orange dla starych klientów nie są szczególnie atrakcyjne (piszę z doświadczenia). Miałem trzy numery w Orange w tym internet mobilny - taryfa firmowa przez wiele lat. I skończyło się to tak, że zakończyłem abonament i przeszedłem do flex - z tym, że ja akurat potrzebuję do pracy internet mobilny, więc u mnie stacjonarny światłowód nie wchodzi w grę. 

• 10
  • 24
  • 0

A jeszcze pytanie: czy jak rozwiążę umowę to jest jakiś limit czasowy, który musi upłynąć aby móc skorzystać z oferty dla nowego klienta?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@ksiegowybk , ale Ty nie będziesz już "nowym" klientem.

• 10
  • 24
  • 0

Mówisz, że nie dostanę rabatów?

Ale jak podpiszę umowę jako osoba fizyczna to już będę, prawda?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Gdybania I spekulacje.

• 478
  • 2198
  • 21

@ksiegowybknapisał(-a)

A jeszcze pytanie: czy jak rozwiążę umowę to jest jakiś limit czasowy, który musi upłynąć aby móc skorzystać z oferty dla nowego klienta?

Jak skończy ci się stara umowa na światłowód  i jej nie przedłużysz możesz wziąć nową umowę na nowych zasadach. Nie ma żadnego okresu karencji 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@ksiegowybknapisał(-a)

Mówisz, że nie dostanę rabatów?

Ale jak podpiszę umowę jako osoba fizyczna to już będę, prawda?

@ksiegowybk 

Popytaj w BOK, salonie, posprawdzaj w apce,

• 478
  • 2198
  • 21

@ksiegowybknapisał(-a)

Jak skończy ci się stara umowa na światłowód  i jej nie przedłużysz możesz wziąć nową umowę na nowych zasadach. Nie ma żadnego okresu karencji 

I to, że stary Orange zamieniasz na nowy Orange tzn. zostajesz w ramach tego samego operatora  może tylko ułatwić techniczne prace związane z podłączeniem

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Ale światłowód już masz? I nie było z uzyskaniem go problemu? Bo jest jeszcze delikatny aspekt dostępności zasobów. Jeśli zwolnisz te zajmowane teraz, to nie masz gwarancji że ktoś inny ich nie zajmie. Teoretycznie może się nie dać podpisać nowej umowy FTTH po zerwaniu starej.