Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podpowiedzcie co zrobić po zakończeniu umowy. Przejść na niższą prędkość?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 23
  • 112
  • 1

Przekalkulowałem to sobie i opcja 8Gb/s gdyby ktoś brał z telewizją i abonamentem naprawdę się opłaca. 

12×10zł=120zł (Koszt routera i dekodera)

12×210zł=2520zł (Pozostałe 12 miesięcy)

Sumując to wszystko za 24 miesiące wychodzi nam 2640zł.

Dla porównania gdybyśmy brali opcję z 300Mb/s wówczas otrzymalibyśmy 4 miesiące za darmo i koszty wyglądałyby tak:

4×10zł=40zł(Koszt routera i dekodera)

20×130=2600zł. (Pozostałe 20 miesięcy)

Sumując wszystko również wychodzi 2640zł. Tak więc mamy prawie 30 razy szybszego neta, lepszy router z wifi 6E w tej samej cenie. Za te dwa lata jeżeli nie będzie podobnej promocji lub sama oferta 8Gb/s mocno nie stanieje rozwiązuję umowę lub przechodzę po prostu na niższą prędkość. Co myślicie??

*Post wydzieliłem z tematu "Nawet pierwsze 1️⃣2️⃣ mies. z abonamentem za 0 zł - Oferta świateczna 2024" - moderator Wojciech.

5 ODPOW. 5

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2462
  • 104

Dla mnie ekstra, szedłbym jak w dym 🙂

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 161
  • 729
  • 18

Pod koniec umowy możesz podpisać przedłużenie na niższej prędkości. Zacznie to działać po zakończeniu terminu bieżącej umowy.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 17
  • 0

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie i nie wiem za bardzo w czym ci tu pomóc. Jeżeli w tej samej cenie są o wiele lepsze parametry to wybór jest chyba prosty.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 100
  • 0

@gigachadOdpowiem ci co kiedyś wyczytałem na temat 8GB/s. Oczywiście prędkość zawrotna. Orange jako pierwszy wprowadził taka prędkość. Teraz praktyka. Żaden nasz sprzęt (TV, dekodery czy smartfon)nie odbierze takiej szybkości to po pierwsze. Trzeba łącza robić specjalnymi kablami które trochę kosztują, to po drugie. Komputer czy laptop powinien mieć interfejs obsługujący 10 GB/s lub zewnętrzną kartę sieciową 10GB/s to po trzecie, itd. Rzeczywiście wysyłanie i ściąganie czy przeglądanie będzie błyskawiczne. Dla użytkowników domowych wydaje mi się że wystarczy nawet 300 Mb/s. Może w przyszłości jak nowszy sprzęt będzie w stanie to obsłużyć to tak. To raczej oferta dla wymagających użytkowników. Osobiście rozważam z końcem umowy obniżyć do 300 Mb/s. Obecnie mam 600Mb/s.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 831
  • 3192
  • 25

@gigachad 

To zależy kto czego potrzebuje, ja jako rencista oglądam kilka razy złotówkę zanim ją wydam 🤣

Dla mnie 8Gb/s to jakaś abstrakcja 😉