Czy po wypowiedzeniu umowy będę traktowany jako nowy klient?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2455
  • 11425
  • 75

@einsiedler  ustawowo dane trzymają 5 lat. Oczywiście są przypadki gdzie "przepis nie obowiązuje, ponieważ regulamin stanowi inaczej".

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 261
  • 1270
  • 5

W sumie ciekawy temat i ciekawe czy gdzieś w regulaminach Orange są zapisy dotyczące tego, kim jest "nowy klient".

W mojej byłej kablówce tuż po rozwiązaniu umowy nie przechodziła umowa pod tym samym adresem na tą samą osobę. Musiał być jakiś krótki okres przerwy. Ale już np. na żonę bez problemu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9807
  • 40857
  • 337

@szewolnapisał(-a)

W sumie ciekawy temat i ciekawe czy gdzieś w regulaminach Orange są zapisy dotyczące tego, kim jest "nowy klient".

...

Raczej na pewno są. Te regulaminy są takie długie... Nie chce mi się w tej chwili ich przeszukiwać. Ale w sumie to jest zadanie w sam raz dla AI. Oto co ustalił ChatGPT wersja 5.6Sol. Po dłuższym studiowaniu rozmaitych stron internetowych (w tym na pierwszym miejscu nasz.orange.pl), przedstawieniu ponad stronicowego raportu z poszukiwań doszedł do następujących wniosków:

-----

Samo pojęcie „nowy klient” często nie jest definiowane jako osobne pojęcie regulaminowe. Jest raczej marketingowym skrótem. Wiążący dokument określa kwalifikowalność przez takie kryteria jak:

• zawarcie umowy zamiast jej przedłużenia;
  • pierwsza albo kolejna umowa na określony rodzaj usługi;
  • nowy lub przenoszony numer;
  • zmiana technologii lub przejście z innej oferty Orange;
  • wcześniejsze skorzystanie z konkretnego rabatu;
  • określony czas pozostały do zakończenia obecnej umowy.

Te kryteria zmieniają się między promocjami. Podobny jest jedynie ogólny schemat odróżniania nowej sprzedaży od przedłużenia; zakres badanej historii, rodzaj usług i ewentualne okresy czasowe nie są jednolite. W konsekwencji nie można ustalić uprawnienia na podstawie samego napisu „dla nowych klientów” — trzeba sprawdzić dokładny regulamin lub cennik przypisany do konkretnej promocji i jego obowiązującą wersję.

----

Co jest dokładnie zgodne z tym co jak dotąd z dyskusji wynika. Pytanie jest jednak, czy nie jest tautologia? Może być tak, że AI doszło do takich wniosków, bo myśmy je mu zasugerowali tutaj 😉. Na szczęście te nowsze modele wspierają każdą przesłankę konkretnymi linkami do przestudiowanych dokumentów i tu też one się znalazły - on faktycznie przeczytał pięć regulaminów. Niby niedużo, ale ja bym tak szybko tego nie przestudiował. 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 489
  • 1819
  • 13

@the_woocash - ja wypowiedziałem starą umowę i w ostatnim miesiącu jej obowiązywania zawarłem nową, która obowiązywała wówczas w moim miejscu zamieszkania, a która uruchomiła się dzień po wygaśnięciu dotychczasowej (pisałem o tym bodajże na początku roku - dwa razy szybszy internet przy dużo niższym rachunku miesięcznym). 
Jeśli o to Tobie chodzi - to tak, możesz skorzystać z korzystniejszej oferty "dla nowych" jeśli takowa jest dostępna dla Twojego adresu.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 230
  • 829
  • 5

@Glut Pytanie skąd wziąć regulamin promocji, bo infolinia nie chce go podesłać a na stronie po wybraniu oferty dla mnie, jest możliwość jej zawarcia ale przed zawarciem nie są prezentowane regulaminy.

Sumarycznie chodzi mi oczywiście o koszty. Jeśli przedłużę teraz Love (8Gbps i 1 abonament), płacę sumarycznie w najlepszej dostępnej mi ofercie za 2 lata 3619,76 zł. Jeśli zawrę identyczną umowę jako nowy klient, płacę 2279,76 zł. 

Różnica za niemal nicnierobienie jest tak duża, że jeśli to wykonalne, chętnie zostałbym ponownie nowym klientem.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2455
  • 11425
  • 75

@the_woocash  jeśli masz  do końca mniej niż 90 dni możesz złożyć wypowiedzenie. Możliwe, że skontaktują się z Tobą z lepszą ofertą niż ta dla nowych.