- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Byłem wczoraj w sklepie uzupełnić zapasy to aż się wystraszyłem - pełno młodzieży na ulicach, grupkami po 3-4 osoby. Większość nazywa to ''koronaferie''. Naprawdę tracę wiarę w ludzkość...
Jedyne co to brać propolis, witaminki i wzmacniać organizm, bo jak tak dalej pójdzie to niedługo połowa Polski będzie chora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
A widziałeś co ostatnio się na bulwarach wiślanych działo? 😉 Według mnie, osobom w wieku nauczania powinni dać takie same zasady jak osobom co są na kwarantannie. To nie są ferie czy wakacje. Mają wolne od szkoły przez sytuację pandemiczną, mają siedzieć w domu by minimalizować ryzyko zarażenia się, a Ci wychodzą na zewnątrz i się bawią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Tutaj mamy do czynienia z pandemią a nie epidemią, ponieważ wirus rozprzestrzenia się szybko na wielu kontynentach i krajach w tym samym czasie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@-brtk- Zgadzam się z z Tobą. Należy dodać, że często młodzież nie ma żadnych objawów. Mogą chodzić i zarażać innych. U mnie w mieście OFICJALNIE jeszcze nikt nie jest zarażony, ale wystarczy że będzie jedna osoba i kula śnieżna ruszy. Co do epidemii to została wczoraj chyba ogłoszona.
Co do oficjalnych danych... ja bym je pomnożył razy 50. Każdy z nas może być nosicielem i o tym nie wiedzieć. Nawet ja mogłem to już złapać, ale mam na tyle silny organizm że nie mam objawów i czuję się dobrze, ale zarażać mogę. To jest właśnie najgorsze, i to jest powód dlaczego tak ciężko walczy się z tym wirusem.
Każdy musiałby przejść testy na koronawirusa, ale naszego kraju na to nie stać, ani nie ma siły roboczej...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Tylko mówię, że ogłoszono stan epidemii. Chyba po to, żeby uświadomić ludziom, jak jest ciężko, żeby w końcu się przejęli.
Taka wiadomość zawitała na stronie mojego miasta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Poza tym, mamy stan i epidemii i pandemii. Mieliśmy stan zagrożenia epidemicznego, ponieważ nie było tego na taką skalę w Polsce jak teraz
Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się choroby na wielu kontynentach w tym samym czasie. O pandemii mówi się wówczas, gdy występują wtórne ogniska zakażenia na minimum dwóch kontynentach. Cechuje ją wysoka zaraźliwość (głównie drogą kropelkową) przy jednocześnie niskiej śmiertelności.
Definicje się nie wykluczają
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@SarahLynn nie wykluczają sie ale bardziej pasuje tutaj pandemia, z w/w powodów.