Czym jest higiena cyfrowa?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1806
  • 14463
  • 3

@j131napisał(-a)

@bronzubnapisał(-a)

Nie spotkałem do tej pory żadnej ankiety stworzonej tak, by uczestnik nie zorientował się w intencjach badawczych

...

Bardzo być może, ale to tylko znaczy że nie spotkałeś się z żadną ankietą badawczą

@j131 , może źle to zabrzmiało, ale jedna bardzo obszerna ankieta badawcza z dziedziny medycyny była przeze mnie wypełniona, tylko że miałem wątpliwości, co do szczerości odpowiedzi przez ankietowanych. Była w języku polskim na zlecenie zagranicznego podmiotu. Inne, pomniejsze z dziedziny leków zawierały banały powielane wielokrotnie. A takie np. piwa czy inne produkty trącały śmiesznością, a chodziło o wygląd estetyczny. Uczestniczyłem w badaniach kilku pracowni, którym zlecały różne podmioty badania za jakieś punkty i nagrody, ale czas poświęcony i marne grosiki zniechęciły mnie definitywnie. Jakieś tam pojęcie więc mam o różnych badaniach. Wnioski podniosłem w poprzednim moim wpisie. Taki skrótowiec z litanią😊

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29513
  • 271

@j131napisał(-a)
 Z góry wiadomo co odpowiadać, żeby osiągnąć "dobry" wynik.

To zależy w głównie w dużej mierze od uczciwości osoby wypełniającej ankietę (spójrz na wyniki prezentowane przez nas na ten przykład).

• 7631
  • 31036
  • 250

@slav72napisał(-a)

@j131napisał(-a)
 Z góry wiadomo co odpowiadać, żeby osiągnąć "dobry" wynik.

To zależy w głównie w dużej mierze od uczciwości osoby wypełniającej ankietę (spójrz na wyniki prezentowane przez nas na ten przykład).

Zabawka.

• 7631
  • 31036
  • 250

@bronzub 

To, że takie zabawki są przez kogoś "zamawiane" i używane do badań preferencji marketingowych, nie znaczy że są to narzędzia badawcze. Marketing to marketing, liczy się skuteczność. Zagrożenie wyniku przez manipulację jest nieistotne bo przecież badanemu nie zależy na tym jaki będzie wynik. Chyba że ma konflikt interesów.

A tu mówimy o badaniu preferencji które jak najbardziej ma aspekt aksjologiczny i gdyby chodziło faktycznie o wiarygodny wynik, to powinno było być inaczej skonstruowane.

Ergo: nie chodzi o wiarygodny wynik, tylko o stworzenie bezpodstawnego, bo opartego tylko na wynikach psychozabawy, wrażenia jakoby Operatorowi zależało na zdrowiu klientów.

To chciałem przekazać, nie czepiam się ankiet w ogóle ani nie wypowiadam się na temat czy uczestnictwo w nich jest czy nie jest sensowne.