🛡️ Wow! CyberTarcza Orange ochroniła w 2025 roku aż 5,5 MILIONA użytkowników! 💪

Zespół Nasz Orange
  • 3365
  • 14489
  • 73

Z dumą dzielimy się z Wami najnowszym Raportem CERT Orange Polska za 2025 rok! 📊

W #OrangeTeam codziennie pracujemy nad tym, by każdy mógł czuć się bezpiecznie online. Co mówią liczby:

• 5,5 miliona użytkowników ochronionych przed utratą pieniędzy i danych
  • 345 000 zablokowanych domen phishingowych
  • 40 000 użytkowników usługi Hasło Alert

a6716316-b61b-4c83-b3a6-fb3ebdb08027.jpg

Powyżej to tylko niektóre liczby z ponad 200 stronicowego raportu za 2025 rok!

2/3 wszystkich oszustw stanowiły fałszywe inwestycje! 📈 W Orange codziennie widzimy, jak ważna jest edukacja w tym zakresie.

W raporcie znajdziecie: 

• Szczegółową ocenę zagrożeń internetowych
  • Analizę działania CyberTarczy
  • Charakterystykę ataków DDoS
  • Praktyczne wskazówki ochrony dla każdego internauty
  • Prognozy rozwoju zagrożeń na kolejny rok

Oprócz naszych wpisów znajdziecie też gościnnie informacje od płk. Jarosława Wacko z Dowództwa Komponentu Wojsk Obrony Cyberprzestrzeni.

Więcej o samym raporcie i sam raport znajdziecie klikając tutaj.

#OrangeTeam oraz #NaszOrange poleca sprawdzać najnowsze informacje o #CyberTarcza #CyberbezpieczeństwoPL #OrangePolska #CERT #SztucznaInteligencja #OrangeTeam #CyberSecurit

2 ODPOW. 2

Zespół Nasz Orange
  • 834
  • 2859
  • 39

Ja ze swojej strony polecam nie tylko kliknąć w link do informacji o raporcie, ale przede wszystkim pobrać sam raport i poświecić mu chwilę. 🤓

Zdaje sobie sprawę że to prawie dwustustronicowa książka, ale:

• po pierwsze bardzo ładnie przygotowana 🤗
  • po drugie zawiera mnóstwo wiedzy i to przedstawionej tak że nie trzeba osobno mieć otwartego słownika (ale jak ktoś potrzebuj to na końcu jest glosariusz) 😎
  • po trzecie znajdzie się tam też miejsce na memy 🤣
  • po czwarte uświadamia nam skale niebezpieczeństw w Sieci 😮
  • po piąte pokazuje z jak rożnych stron może nadjeść zagrożenie 😱 

Nie będę udawał że ja już przeczytałam całość, ale już wiem że poświecę temu więcej czasu. 😉

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

No i fajnie. Fascynująca lektura. Szczególnie polecam artykuły o LLMach. Moje doświadczenia dokładnie pokrywają się z opisanymi, więc coś ewidentnie jest na rzeczy.
Łyżeczka dziegciu: czy ktoś może kolegom przekazać że kompromitują się językowo używając terminu "kompromitacja"? On ma ustalone znaczenie, zupełnie inne niż w żargonie branżowym i w kontekście tak poważnego raportu brzmi śmiesznie i kulawo. Już o tym pisałem przy okazji poprzednich raportów - nawet nasz dyżurny ekspert w temacie przyznał mi w tej kwestii rację.