- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🛡️ Wow! CyberTarcza Orange ochroniła w 2025 roku aż 5,5 MILIONA użytkowników! 💪
Z dumą dzielimy się z Wami najnowszym Raportem CERT Orange Polska za 2025 rok! 📊
W #OrangeTeam codziennie pracujemy nad tym, by każdy mógł czuć się bezpiecznie online. Co mówią liczby:
- 5,5 miliona użytkowników ochronionych przed utratą pieniędzy i danych
- 345 000 zablokowanych domen phishingowych
- 40 000 użytkowników usługi Hasło Alert
Powyżej to tylko niektóre liczby z ponad 200 stronicowego raportu za 2025 rok!
2/3 wszystkich oszustw stanowiły fałszywe inwestycje! 📈 W Orange codziennie widzimy, jak ważna jest edukacja w tym zakresie.
W raporcie znajdziecie:
- Szczegółową ocenę zagrożeń internetowych
- Analizę działania CyberTarczy
- Charakterystykę ataków DDoS
- Praktyczne wskazówki ochrony dla każdego internauty
- Prognozy rozwoju zagrożeń na kolejny rok
Oprócz naszych wpisów znajdziecie też gościnnie informacje od płk. Jarosława Wacko z Dowództwa Komponentu Wojsk Obrony Cyberprzestrzeni.
Więcej o samym raporcie i sam raport znajdziecie klikając tutaj.
#OrangeTeam oraz #NaszOrange poleca sprawdzać najnowsze informacje o #CyberTarcza #CyberbezpieczeństwoPL #OrangePolska #CERT #SztucznaInteligencja #OrangeTeam #CyberSecurit
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja ze swojej strony polecam nie tylko kliknąć w link do informacji o raporcie, ale przede wszystkim pobrać sam raport i poświecić mu chwilę. 🤓
Zdaje sobie sprawę że to prawie dwustustronicowa książka, ale:
- po pierwsze bardzo ładnie przygotowana 🤗
- po drugie zawiera mnóstwo wiedzy i to przedstawionej tak że nie trzeba osobno mieć otwartego słownika (ale jak ktoś potrzebuj to na końcu jest glosariusz) 😎
- po trzecie znajdzie się tam też miejsce na memy 🤣
- po czwarte uświadamia nam skale niebezpieczeństw w Sieci 😮
- po piąte pokazuje z jak rożnych stron może nadjeść zagrożenie 😱
Nie będę udawał że ja już przeczytałam całość, ale już wiem że poświecę temu więcej czasu. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Łyżeczka dziegciu: czy ktoś może kolegom przekazać że kompromitują się językowo używając terminu "kompromitacja"? On ma ustalone znaczenie, zupełnie inne niż w żargonie branżowym i w kontekście tak poważnego raportu brzmi śmiesznie i kulawo. Już o tym pisałem przy okazji poprzednich raportów - nawet nasz dyżurny ekspert w temacie przyznał mi w tej kwestii rację.